Breda, 16.06.2016

Accumachines van STIHL verbeteren de arbeidsomstandigheden bij werkbedrijf Atlant Groep

Ook stoere mannen houden van vlot en lichter

Accumachines zijn in de groensector nog niet overal populair. Dat is jammer en onterecht, want er zijn ondertussen genoeg succesverhalen. Zoals dat van de Atlant Groep uit Helmond, een werkbedrijf voor mensen met een beperking en/of een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt. Atlant Groep stelt 270 arbeiders tewerk in de groenvoorziening en die zijn stuk voor stuk enthousiast over de accumachines van STIHL.

De Atlant Groep is onder meer actief op het gebied van groenonderhoud, de aanleg van grootschalige groen- en sportvoorzieningen en het beheer van bos, natuur- en recreatieterreinen. Ze doen dat met veel gemotiveerde groene vingers en oog voor kwalitatieve werkomstandigheden. Redenen genoeg dus om te kiezen voor gebruiksvriendelijk materiaal.

In zijn streven naar duurzaam werken, besliste de Atlant Groep in 2015 om een groot deel van het gemotoriseerde handgereedschap te vervangen door accugereedschap van STIHL. Het gaat om heggenscharen, bladblazers, kettingzagen en bosmaaiers.

Vooroordelen overwonnen
Eerst was het personeel niet zo blij met de verandering. De groenbranche loopt vol stoere mannen en vrouwen en die houden traditioneel van ronkende machines met een hoog machogehalte. "Toen we kwamen aandragen met het idee van nieuwe machines op accu, heerste er heel wat scepsis", aldus Wim Walravens, teamleider groenprojecten bij de Atlant Groep. "Dat heeft echter niet lang geduurd. Een STIHL accumachine werkt bijzonder aangenaam: vlotter en lichter dan motorisch aangedreven gereedschap. In het begin was het misschien even wennen, maar de vele voordelen van werken met een machine op accu maakten dat snel goed. Denk maar aan het milieu en de arbeidsomstandigheden. Geen schadelijke uitlaatgassen, minder trillingen, minder gewicht en minder geluid. Dat is niet alleen fijn voor onze mensen, maar ook voor de klanten!"

Peter-Jan van den Berk van Van den berk Tuinmachines in Someren, die de machines aan de Atlant Groep levert en zorgt voor het onderhoud, is ook fan: "Een STIHL accu past in alle STIHL machines. Dat is erg handig. Het volstaat om 's nachts alle beschikbare accu's op te laden en overdag voldoende opgeladen accu's mee te nemen naar de werkplek. Simpel, het maakt geen herrie en het stinkt niet!"

Ingenieus oplaadsysteem
Ook al worden de laadtijden van accu's steeds korter en de looptijden steeds langer, toch was het een uitdaging voor de Atlant Groep om op een efficiënte, kosteneffectieve en milieuvriendelijke manier dagelijks dat grote aantal accu's op te laden. Ze ontwikkelden daarvoor een speciale ‘groenestroomwand' met plaats voor alle acculaders en een ingenieus schakelsysteem met tijdklokken die de wandcontactdozen in groepen, dus niet allemaal tegelijk, aansturen. Het is een mooi logistiek systeem dat perfect aansluit bij enkele doelen waar ook STIHL naar streeft: duurzaamheid, milieubescherming en efficiënt energieverbruik.
STIHL en Atlant Groep, samen klaar voor de toekomst!

 

Persbericht gebaseerd op het artikel "Werken met accu machines van STIHL" uit Stad + Groen - Mei 2016

Downloads

Beeldmateriaal:
Alle foto's weergeven