Breda, 19.05.2015

Brad Delosa is de snelste man met de bijl en zaag

Champions Trophy Firenze 2015

Brad Delosa Champions Trophy 2015

De acht beste internationale sporthouthakkers kwamen in Firenze, Italië samen voor ‘s werelds zwaarste toernooi. De Australiër Brad Delosa versloeg de concurrentie en vestigde een nieuw wereldrecord. In minder dan 58 seconden maakte hij brandhout van vier boomstammen. Op het beroemde Piazzale Michelangelo, dat neerkijkt op het oude gedeelte van de Toscaanse stad waren meer dan 2.500 toeschouwers aanwezig.

Brad Delosa van Australië bewees in de STIHL TIMBERSPORTS® Champions Trophy in Firenze, Italië, op 16 Mei dat hij de beste sporthouthakker ter wereld is. In de zwaarste houthakkerscompetitie ter wereld ging hij in de finale met bijl en zaag vier boomstammen te lijf in 57,59 seconden. Hiermee verbeterde hij het wereldrecord van 2014 met meer dan één seconde en verwees hij de Amerikaan Arden Cogar jr. naar de tweede plaats. De getrainde atleet van 103 kg is afkomstig uit Sydney en was euforisch: „Dit was fantastisch! Ik ben zo gelukkig met een tijd van minder dan één minuut en zeker met een wereldrecord! Ik heb hier heel intens voor geoefend en hier in Firenze kon ik voor een enthousiast publiek ook tonen waar ik werkelijk toe in staat ben. De volgende stap is om de wereldkampioenstitel terug te winnen." De verliezer van het laatste duel, Arden Cogar jr., feliciteerde hem: „Petje af voor Brad, dat was een schitterende overwinning. Ik heb alles gegeven om de titel te halen. Ik weet niet hoe Brad het gedaan heeft, maar plots was die laatste stam gewoon weg. Ik heb tenminste een nieuw persoonlijk record behaald van 1:01:59 minuten en ik ben daar heel tevreden mee."

De derde en vierde plaats werden behaald door de wereldkampioen Jason Wynyard van Nieuw-Zeeland en door Stirling Hart van Canada, met 25 jaar de jongste deelnemer van het toernooi. Wynyard, Delosa's felste tegenstander, werd in de halve finale uitgeschakeld met een verschil van slechts tien honderdsten van een seconde. Hij toonde zich een goede verliezer : „Slechts één bijlslag maakte het verschil. Na de derde stam stond ik nog voor maar bij de vierde stam werd de overwinning door één slag bepaald. Het was zo nipt dat ik niet meteen wist wiens stam eerst was gevallen. Ik feliciteer Brad met zijn overwinning. Maar ik geef het niet op en ik zal tijdens de volgende Champions Trophy vechten voor de titel. Ik ben enkel tevreden met een overwinning." De best geclasseerde Europeaan Martin Komárek van de Tsjechische Republiek eindigde op de vijfde plaats. De lokale Italiaanse held Paolo Vicenzi eindigde op de achtste plaats en was teleurgesteld: „Ik ben niet tevreden. Ik wou een tijd van 1:20 minuten halen maar mijn beste tijd was meer dan 1:30 minuten, ondanks de enthousiaste aanmoedigingen van de Italiaanse fans. Het spijt me dat ik mijn doel niet heb kunnen bereiken."

De Australiër Delosa heeft gedurende maanden een intense training gevolgd om zich voor te bereiden op de Champions Trophy in Firenze en dit heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

Één steek laten vallen en het is voorbij
In de Champions Trophy strijden atleten in knock-out rondes in vier van de zes STIHL TIMBERSPORTS® disciplines. De vier disciplines vinden na elkaar plaats zonder pauze. Dit maakt de Champions Trophy de zwaarste competitie in de houthakkerssport. Het naadloos overgaan van de ene naar de andere discipline vergt een ongelofelijk uithoudingsvermogen, precisie en tactiek en drijft de atleten tot het uiterste van hun capaciteiten. De wedstrijd begint met de motorzaagdiscipline Stock Saw waarbij een houten schijf in één neerwaartse beweging van een stam moet gezaagd worden. Dit wordt gevolgd door de bijldiscipline Underhand Chop, dat het hakken van een gevelde boom nabootst. Hierna komt de Single Buck, met een éénmanszaag van ongeveer twee meter lang. Tenslotte strijden de atleten in de Standing Block Chop dat het vellen van een boom simuleert. Hierbij kan een honderdste van een seconde het verschil maken!

‘s Werelds beste sporthouthakkers
De Piazzale Michelangelo in Firenze verwelkomde de acht beste sporthouthakkers ter wereld. Deze werden geselecteerd op basis van hun klassement in het 2014 Wereldkampioenschap. Ze eindigden in de 2015 Champions Trophy als volgt: 1. Brad Delosa (Australië), 2. Arden Cogar jr. (Verenigde Staten), 3. Jason Wynyard (Nieuw-Zeeland), 4. Stirling Hart (Canada), 5. Martin Komárek (Tsjechische Republiek), 6. Dirk Braun (Duitsland), 7. Christophe Geissler (Zwitserland), 8. Paolo Vicenzi (Italië).

Downloads

Beeldmateriaal:
Alle foto's weergeven