Breda, 19.05.2015

Canada wint het wereldkampioenschap voor jonge sporthouthakkers

Nathan Cumberland Rookie wereldkampioenschap

Firenze, 15 Mei. De Canadees Nathan Cumberland wint het eerste Rookie wereldkampioenschap van de STIHL TIMBERSPORTS® Series. In deze krachtmeting tussen de beste jonge houthakkers uit zeven landen, nam hij op 15 Mei in Firenze al snel de leiding. De atleten uit Hongarije en Oostenrijk eindigden respectievelijk tweede en derde.

Tijdens het eerste Rookie wereldkampioenschap van de STIHL TIMBERSPORTS® Series in Firenze/Italië kwamen de internationale junior houthakkers in actie op 15 Mei 2015. Nathan Cumberland van Canada behaalde de beste tijd in drie van de vier disciplines met de bijl en zaag en eindigde zo met het hoogste aantal punten en won de gouden medaille. Zilver en brons gingen naar door Norbert Bakö van Hongarije en Michael Neuschitzer van Oostenrijk. Cumberland was heel blij met zijn zege: „Voor mij was het een geschenk uit de hemel om hier te mogen zijn en een goede score te behalen. In het begin ging het niet zo vlot. Ik moest tijdens de eerste discipline de motorzaag herpositioneren waardoor ik tijd en punten verloor. De bijldiscipline Underhand Chop daarentegen liep fantastisch. Ik ben benieuwd naar wat de komende jaren voor mij in petto hebben. Ik ben alvast optimistisch."

In de race naar een podiumplaats op het bekende Piazzale Michelangelo, met zicht over Firenze, werd het eindklassement al snel duidelijk. Na een slechte start met de motorzaag, in de zogenaamde Stock Saw discipline, nam de Canadees de leiding met een topprestatie in de tweede discipline. Ook de Single Buck hanteerde hij meesterlijk. Tenslotte bezorgde een snelle tijd in de Underhand Chop hem de overwinning. De Hongaar Bakö en de Oostenrijker Neuschitzer onderscheidden zich ook vanaf de tweede ronde ten opzichte van hun tegenstanders. Neuschitzer vatte het resultaat als volgt samen: „ Ik ben de derde beste jonge sporthouthakker van de wereld. Dat is een ongelofelijk gevoel. Natuurlijk was op het podium geraken mijn doel maar ik had eigenlijk niet gedacht dat het zou lukken. Maar dan ging alles fantastisch." De Franse Jonathan Meary, de Amerikaan Sam Mullholland, de Tsjech Josef Pavlicek, de Italiaan Mauro Bordati en de Duitser Markus Scholz gingen met lege handen terug naar huis. De lokale held Bordati die na een goede start terrein verloor ten opzichte van de competitie, voelde zich niettemin ontroerd: „Het is een ongelofelijk gevoel om Italië in eigen land te kunnen vertegenwoordigen. En zeker in het prachtige Firenze! Ik ben overdonderd. Al bij al ben ik tevreden omdat ik de competitie kon aangaan met de beste jonge houthakkers ter wereld en ik dus één van hen ben." De winnaar van de zilveren medaille Norbert Bakö sloot zich daarbij aan: „Wat een fantastische competitie, wat een prachtige locatie! Dit is mijn tweede internationaal toernooi en ik ben echt tevreden. Het was nog beter dan ik had verwacht. Vanaf nu zal ik nog harder oefenen om de volgende keer goud te halen."

Extreme sport met bijl en zaag
De STIHL TIMBERSPORTS® Series dateren terug tot de traditionele wedstrijden tussen Australische bosarbeiders in de 19de eeuw. Het is een extreme sport met bijlen, handzagen en motorzagen. De disciplines bootsen het vellen en kappen van boomstammen na. De atleten strijden voor de beste tijd in zes disciplines (vier voor de rookies). Het gaat erom de perfecte combinatie te bereiken van kracht, uithoudingsvermogen, techniek en precisie.

Downloads

Beeldmateriaal:
Alle foto's weergeven