Puurs, 12.06.2014

STIHL kijkt in de toekomst van de motorzaag: carbon concept toont de mogelijkheden

Vermogensgewicht 1,11 kg/kW: deze sensationele waarde bewijst de kracht van de STIHL Carbon Concept motorzaag. Maar dat is niet alles: het is wereldwijd ook de eerste volledig functionele motorzaag met elektronisch gestuurde injectie. Als resultaat van een toekomstgerichte haalbaarheidsstudie demonstreert deze motorzaag met zijn doordachte motortechniek en hightech materiaal het leiderschap van STIHL op vlak van innovatie.

Conceptstudies zijn een bekend fenomeen in de autobranche. Nadat de nieuwigheid eerst als een staatsgeheim wordt beschermd, toont de fabrikant bij de presentatie aan het publiek zijn innovatieve kracht. Tegelijkertijd is het een test voor de technologie en een eerste kennismaking met de markt. Nu presenteert STIHL het indrukwekkende resultaat van de haalbaarheidsstudie naar een motorzaag: de STIHL Carbon Concept. Ook hier primeert het vermogensgewicht, en met een recordwaarde van 1,11 kg/kW bewijst de STIHL Carbon Concept zijn kracht. Terwijl de meeste conceptauto´s alleen op beurzen of virtueel bewonderd kunnen worden, is de STIHL Carbon Concept volledig functioneel. De machine toont zijn bijna explosieve acceleratie en excellente dynamiek in reële zaagtesten. Zo brengt STIHL de toekomst van de motorzaag tot leven.

Geen gram te veel
De STIHL Carbon Concept weegt met een vermogen van 5,4 kW slechts 6,0 kg (met lege tank en zonder zaaggereedschap). Dat is 1,4 kg lichter dan de MS 661 C-M, die met 7,4 kg en hetzelfde vermogen van 5,4 kW momenteel de lichtste machine in deze cilinderinhoudsklasse is. De Carbon Concept is dus zo´n 20 procent lichter dan de allerbeste motorzaag die STIHL vandaag aanbiedt. Zo ziet de motorzaag van de toekomst er uit.

Sterker nog: het totale gewicht van de STIHL Carbon Concept met geleider en ketting is slechts 7,3 kg. In totaal dus 2,1 kg minder dan de MS 661 C-M, die met een totaalgewicht van 9,4 kg (met lege tank) de huidige norm is van deze cilinderinhoudsklasse. Deze gewichtsbesparing was mogelijk door het gebruik van ultra lichte materialen, met name carbon. De geleider van de STIHL Rollomatic ES Carbon heeft een lengte van 63 cm en een gewicht van 780 gram; dit is wereldwijd de lichtste geleider met deze zaaglengte. Vergeleken met een geleider van dezelfde lengte in een traditioneel model zoals de Rollomatic ES, betekent dit een besparing van 800 gram ofwel maar liefst 50% van het gewicht! De carbon geleider is trouwens niet alleen maar een concept. Hij wordt momenteel in een beperkte oplage geproduceerd en komt in juli in Duitsland op de markt.

Consequente gewichtsverlaging is de rode draad van het hele onderzoek naar de STIHL Carbon Concept motorzaag. Zo is bijvoorbeeld de beugelhandgreep gemaakt van carbon, de geluidsdemper van titanium, het carter van een speciale hoogwaardige magnesiumlegering, en de tank- en bedieningshandgreepbehuizing van glasvezelversterkte kunststof.

Uniek: motorzaag met elektronisch gestuurde injectie
Het voor zijn gewicht buitengewone vermogen van 7,5 pk (5,4 kW) komt van een verbrandingsmotor met elektronische injectie, de STIHL Injection. Ook dat is uniek in de motorzaagtechnologie. Daarmee biedt de STIHL Carbon Concept in alle gebruiksomstandigheden steeds een optimaal motorvermogen en een hoog koppel, evenals uitstekend loop- en acceleratiegedrag. Vanaf de koude start worden de instellingen van de machine door de elektronische kaartsturing van de STIHL Injection continu automatisch aangepast aan de actuele en wisselende omstandigheden, zoals de buitentemperatuur, hoogteligging (luchtdruk) en brandstofkwaliteit. Mengselvorming, inspuithoeveelheid en inspuit- en ontstekingstijdstip zijn altijd nauwkeurig afgestemd. Bovendien zorgt de inspuiting voor een uiterst zuinig brandstofverbruik en lage uitlaatgaswaarden.

De STIHL Carbon Concept wordt niet in serie geproduceerd. Maar de kennis die is opgedaan met de ontwikkeling en het onderzoek, wordt gebruikt om toekomstige STIHL producten te optimaliseren en de positie van STIHL als innovatieleider ook in de toekomst te verzekeren. "De STIHL Carbon Concept biedt nu al zoveel van de kenmerken die vereist zijn voor de motorzaag van de toekomst", verklaart bestuurslid Wolfgang Zahn, die bij STIHL verantwoordelijk is voor onderzoek en ontwikkeling. "Onze klanten zullen zich in de komende jaren verbazen over de innovatieve hightech ontwikkelingen die STIHL in voorbereiding heeft voor het brede aanbod aan motormachines en toebehoren."

Zie pdf rechts in downloads persberichten voor technische gegevens.

Downloads

Beeldmateriaal:
Alle foto's weergeven