Alles over een gazon aanleggen en onderhouden

Alles over een gazon aanleggen en onderhouden

Je wilt een mooi gazon in de tuin, maar hoe krijg je dit voor elkaar? Je gazon aanleggen is even een klus en ook het onderhoud van een gazon vraagt de nodige tijd. Wij leggen uit hoe je te werk gaat.

Grond voorbereiden

Alvorens je het gazon kan aanleggen, moet je de grond voorbereiden. De grond moet vrij van stenen, plantenwortels en ander afval zijn. Dat kan je doen door de grond eerst te spitten of te frezen. De bovenste laag van de grond (ca. 30 centimeter) moet in ieder geval schoon, fijn en luchtig zijn, zodat zowel graszoden als pas ingezaaid gras goed wortel kunnen schieten. Zorg er met behulp van een hark ook voor dat de grond mooi egaal is. Om je gazon een zo goed mogelijke start te geven, is het goed de bodem te bemesten voor de aanleg van je gazon. Doe dit liefst met een speciale, ecologische meststof voor het gazon.

Gazon aanleggen

Je kan ervoor kiezen om graszoden of grasmatten te gebruiken of om het gras zelf in te zaaien. Graszoden zijn gemakkelijker en sneller, maar ook duurder dan zaaien. Kies je ervoor om zelf je gazon te zaaien, doe dit dan het liefst wanneer de grond warm en vochtig is. Over het algemeen is de periode van eind augustus tot eind oktober de beste periode om het gras te zaaien. Je kan er ook voor kiezen om het gras in het voorjaar te zaaien, maar je zal dan regelmatiger moeten sproeien om de bodem goed vochtig te houden. Graszoden kun je in principe het hele jaar leggen, behalve als het vriest.

Gazon zaaien

Wanneer je het gazon gaat inzaaien, zorg dan dat de aarde vochtig is en besproei indien nodig. Je kan het graszaad gemakkelijk zaaien met behulp van een strooiwagentje. Na het zaaien hark je de grond licht aan. Na ongeveer 14 dagen zal je de eerste grassprieten zien opkomen. Het is belangrijk dat je de eerste paar weken niet over het gazon loopt, om het kwetsbare gras niet te beschadigen.

In ons artikel ‘Een gazon aanleggen' vertellen we je precies hoe je deze klus kan aanpakken.

De eerste maaibeurt

Pas wanneer de grassprieten zo'n 10 centimeter hoog zijn, is het tijd voor de eerste maaibeurt. Het is belangrijk dat je het gras niet te kort maait. Kort gras droogt sneller uit en heeft meer kans op slijtage. Het is aan te raden de eerste paar keer een maaihoogte van 4 centimeter aan te houden. Bij de laatste maaibeurt in het najaar laat je het gras juist wat langer, zodat het gras voldoende energie kan opslaan tijdens de winter. In ons artikel ‘De juiste maaihoogte voor het gazon', lees je meer over dit onderwerp.

Gazon onderhouden

Om zo lang mogelijk van je mooie gazon te kunnen genieten, is het belangrijk deze ook goed te onderhouden. Op tijd maaien, bemesten, mos en viltplekken verwijderen, verticuteren, het draagt allemaal bij aan een mooi gazon!

 

 • Lente – Als het gras weer gaat groeien, is het tijd voor de eerste maaibeurt. In mei en juni, tijdens de periode van sterke groei, kan je het best twee keer per week maaien. Heb je veel mos of vilt in je gazon, dan is maart-april het juiste moment om het gazon te verticuteren. Wil je het gazon bemesten? Dan kan je dit in maart voor de eerste keer doen. In juni en oktober herhaal je dit.
   
 • Zomer – In droge perioden in de zomer is het belangrijk dat je het gazon regelmatig besproeit, bij voorkeur in de ochtend, zodat het gazon overdag vocht kan opnemen. Je kunt eventueel ook 's avonds sproeien om te voorkomen dat het gazon verbrandt. Besproei in ieder geval niet overdag, wanneer de zon het felst en de temperatuur het hoogst is. In juni bemest je het gazon voor de tweede keer.
   
 • Herfst – In het najaar groeit het gazon minder snel, hierdoor hoef je ook minder vaak te maaien. In oktober kun je het gazon nog bemesten met speciale najaarsmest. Hiermee geef je het gazon wat extra voedingsstoffen mee voor de winter. Tijdens de laatste maaibeurt, eind oktober/begin november, laat je het gras iets langer (zo'n 5 centimeter) om het tegen vorst te beschermen.
   
 • Winter – Tijdens de winter laat je het gazon zo veel mogelijk met rust. Betreed het gazon niet als het nat is of vriest, om beschadiging te voorkomen. Op zure grond groeit gras niet goed. Ter voorbereiding op de lente kan je in februari-maart kalk over een zure bodem strooien. Doe aan het begin van februari een bodemtest om te weten of dit bij jouw grond nodig is.

 

Veel voorkomende problemen

Je kunt nog zo je best doen om je gazon mooi te houden, soms kun je problemen of beschadiging aan het gazon niet voorkomen. Een aantal veel voorkomende problemen:

 • Onkruid – Onkruid in het gazon komt vooral voor in een slechte grasmat; dit kan komen door een tekort aan voedingsstoffen in de bodem, of door een tekort aan water in de zomer. Het meeste onkruid verdwijnt door regelmatig te maaien, wortelonkruiden kun je het best handmatig met wortel en al verwijderen.
 • Mos – Komt snel voor bij een te kort gemaaid gazon en in de schaduw, waar de grasmat dunner is. Goede bemesting en de juiste maaihoogte kunnen dit probleem voorkomen. Ook kun je problemen met mos verhelpen door het gazon te verticuteren. Lees meer over het nut en de werking van verticuteren
 • Meer weten over problemen in het gazon, zoals schimmels en verkleuring en wat je hieraan kunt doen? Lees dan verder over veel voorkomende gazonproblemen.
Tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender