Gazondossier

Gazondossier

Een gazon is een prachtige toevoeging aan je tuin. Maar om een gazon mooi en groen te houden, zal je goed onderhoud moeten plegen. In dit gazondossier vind je informatie, tips en advies omtrent het aanleggen en onderhouden van een gazon. Denk hierbij aan hoe je moet maaien, seizoensgericht onderhoud, eerste hulp bij gazonproblemen of het nut en de werkwijze van het verticuteren van je gazon.

Alles over een gazon aanleggen en onderhouden

Je wilt een mooi gazon in de tuin, maar hoe krijg je dit voor elkaar? Je gazon aanleggen is even een klus en ook het onderhoud van een gazon vraagt de nodige tijd. Wij leggen uit hoe je te werk gaat.

Gazon aanleggen

Een gazon is een fijn onderdeel van de tuin. Voor de sier of om op te spelen, je kunt er alle kanten mee op. Maar een gazon aanleggen, hoe doe je dat nu eigenlijk? We helpen je graag op weg.

Grond voorbereiden

Grond voorbereiden is een belangrijk klus voor je aan de slag gaat met het aanleggen van een nieuw gazon, nieuwe moestuin of border. Waarom het zo belangrijk is en hoe je de grond op de juiste manier voorbereidt? Wij leggen het je uit!

Gazon bemesten

Om mooi en gezond te blijven, heeft je gazon voedingsstoffen nodig. Hier kan je in voorzien door het gazon te bemesten. Maar het gazon bemesten, wanneer en hoe doe je dit precies?

Gazononderhoud in de lente

Bekalken, verticuteren, bemesten… gazononderhoud in het voorjaar is belangrijk. Alleen zo geniet je deze zomer van een prachtige frisgroene grasmat!

Gazononderhoud in de zomer

De zomer is een zware periode voor het gazon. Het wordt het meest intensief gebruikt tijdens dit seizoen en ook de warmte en droogte eisen hun tol. Om je gazon toch mooi groen te houden, moet je het goed onderhouden. Dit is wat je kan doen.

Gazononderhoud in de herfst

Een mooi gazon vergt het hele jaar door onderhoud. Wat je precies moet doen, verschilt per seizoen. Wij vertellen je meer over gazononderhoud in de herfst.

Gazononderhoud in de winter

Tijdens de winter gaat het gazon in een soort rustmodus. Toch zijn er nog wel onderhoudsklusjes die je in dit seizoen kunt doen, om een goede start te maken in het voorjaar.

Het gazon verticuteren

Een mooi gazon vergt onderhoud. Ook verticuteren hoort hierbij. Door te verticuteren, blijft de grasmat mooi en gezond. Het gazon verticuteren is dus zeer nuttig. Hoe je te werk gaat, leggen we je graag uit.

Alles over mulchen

Mulchen is het bedekken van de grond in de tuin met organisch materiaal. Je verbetert op deze manier de bodemstructuur, het bodemleven, geeft onkruid minder kans én voorkomt dat de grond snel uitdroogt.

Gazon kalken: waarom, wanneer en hoe?

Wil jij een stralend gazon? Strooi kalk! Kalk zorgt ervoor dat meststoffen beter opgenomen worden en mos en onkruid in het gazon minder snel de overhand krijgen.  Je gazon kalken doe je het best in het vroege voorjaar en najaar.

De juiste maaihoogte

Bij het maaien van je gazon is ook de juiste maaihoogte van belang. Maar hoe weet je nu precies welke hoogte het beste is? Wij leggen het graag uit.

Veel voorkomende gazonproblemen

Zelfs met het beste onderhoud, kan het gazon last krijgen van onkruid, kale of gele plekken of schimmel. Zeker tijdens de zomer, wanneer het intensief gebruikt wordt en er hittegolven zijn, kan je gazon schade oplopen. Je kunt het gazon verbeteren door deze gazonproblemen te verhelpen. Zo ga je te werk.

Tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender