Gazononderhoud in de zomer

Gazononderhoud in de zomer

De zomer is een zware periode voor het gazon. Het wordt het meest intensief gebruikt tijdens dit seizoen en ook de warmte en droogte eisen hun tol. Om je gazon toch mooi groen te houden, moet je het goed onderhouden. Dit is wat je kan doen.

Maaien

In de zomer, als het niet te warm en droog is, groeit het gras erg snel; je bent dan misschien geneigd om het korter te maaien, maar dat kan je beter niet doen. Als je het gazon te kort maait, is het kwetsbaarder en droogt het bij felle zon eerder uit. Ook geeft kort gemaaid gras meer kans op mos en onkruid. Maai daarom over het algemeen niet korter dan ongeveer 4 centimeter. In een warme periode (boven de 25 ° C) stel je de maaihoogte het beste in op 6 centimeter. Maai het liefst in de ochtend of de avond, en bij zeer hoge temperaturen het liefst niet in de brandende zon.

Lees meer over het instellen van de juiste maaihoogte voor je gazon.

Besproeien

In een warme, droge periode is het in de zomer belangrijk je gazon af en toe goed te besproeien. Doe dit ongeveer één keer per week om het gazon mooi groen te houden. Besproei in de ochtend of in de avond om te voorkomen, dat het gazon in de zon verbrandt.

Wees altijd zuinig met water! Soms, in het geval van extreme droogte, wordt besproeien door de gemeente verboden. In dit geval zit er niets anders op dan je hier bij neer te leggen. Na de zomer kun je kale plekken bijzaaien en zal je gazon weer herstellen.

Intensief gebruik

In de zomer wordt er veel gebruik gemaakt van het gazon. De kinderen spelen erop, maar misschien heb je ook wel een zwembadje opgezet of staan er speeltoestellen. Probeer tuinmeubels, toestellen en trampolines regelmatig te verplaatsen om beschadiging aan het gazon te voorkomen. Mocht je gazon toch lijden onder het intensieve gebruik, geef dan in het najaar mest. Hierdoor zal het gazon weer aansterken en herstellen. Als er kale plekken zijn ontstaan, kan je hier in september-oktober wat gras zaaien. Zorg dat de pas ingezaaide stukken de eerste weken licht vochtig blijven.

Bemesten

Het gazon kan je het beste drie keer per jaar bemesten. In maart, juni en oktober. Door het gazon in juni te bemesten maak je het weerbaarder voor het intensieve gebruik in de zomer.

Meer weten over het nut van bemesten en wanneer je dit moet doen.

Onderhoud tijdens de rest van het jaar

Een mooi gazon vergt het hele jaar door onderhoud. Meer weten over:

Tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender