Puurs, 16.10.2019

Groep STIHL noteert omzetstijging

De Groep STIHL realiseerde in de periode van januari tot augustus 2019 een omzet van 2,8 miljard euro. Dit komt overeen met een groei van 6,1 % ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zonder de invloeden van de fluctuerende wisselkoersen zou de groei 4,8 % bedragen. "De stijging is vooral het gevolg van een grotere vraag naar duurdere producten. De totale verkoop per eenheid was minder dynamisch. Desondanks zijn we erin geslaagd om onze marktaandelen in het benzinesegment verder te vergroten", aldus Bertram Kandziora, voorzitter van de raad van bestuur van STIHL.

De verkoop van accumachines groeide met dubbele cijfers, maar de vraag naar benzineproducten daalde licht.

"We zijn vastbesloten om de ontwikkeling van benzinemachines voort te zetten en tegelijkertijd de ontwikkeling van accuproducten te versnellen", benadrukte Kandziora. De verkoop werd nadelig beı̈nvloed door de ongunstige weersomstandigheden in een aantal belangrijke regio's, waar de temperatuur zeer hoog was en er zeer weinig neerslag viel, naast de moeilijke economische situatie en de handelsbelemmeringen op wereldvlak. "Veel dealers hadden nog steeds grote voorraden van het voorgaande jaar. Daarom waren de bestellingen voor dit jaar over het algemeen gematigd", aldus de voorzitter van de raad van bestuur.

"Alles bij elkaar genomen hebben we door de uitdagende randvoorwaarden in de eerste helft van het jaar slechts een lichte stijging van de verkoop gerealiseerd. De teruglopende wereldeconomie, de toenemende handelsbeperkingen en een nog onzekere Brexit-uitkomst zijn niet bepaald gunstig voor onze activiteiten. Er zijn echter een aantal verschillen op te merken in de afzonderlijke markten", aldus Kandziora.

West- en Oost-Europa, exclusief Rusland, groeiden gunstig. In het bijzonder de verkoop van accuproducten, maar ook de verkoop van benzineproducten droeg bij aan deze ontwikkeling. De lagere omzet in Rusland was vooral te wijten aan de hoge voorraadniveaus van het voorgaande jaar. De reden hiervoor was de droge zomer van 2018. Ook nu nog is het gebrek aan koopkracht een bijkomende factor. De verkoop in de Noord-Amerikaanse markt lag iets boven het niveau van het voorgaande jaar. Afrika is een groeimarkt met langetermijnpotentieel voor de Groep STIHL, maar staat momenteel in absolute cijfers op een zeer laag niveau. In Latijns-Amerika wil de onderneming haar verkoopactiviteiten verder uitbreiden. STIHL opent in 2020 een eigen verkoopmaatschappij in Peru. Per 31 augustus 2019 had STIHL wereldwijd 16.823 medewerkers in dienst.


Omzet in Duitse markt hoger dan vorig jaar


Ondanks de aanhoudende gevolgen van de droogte in 2018, realiseerde STIHL in de eerste acht maanden van dit jaar een hogere omzet in de Duitse markt dan in dezelfde periode vorig jaar.

"Het is bemoedigend om de stijgende verkoop in de sector van de accumachines en benzinekettingzagen te zien. Ook de verkoop van iMOW® robotmaaiers en hogedrukreinigers steeg. We kijken uit naar de herfst en hebben vertrouwen in verdere groei met behulp van het gunstige weer en onze aantrekkelijke campagnes", legt Kandziora uit.

De Duitse markt wordt bevoorraad door het STIHL distributiecentrum in Dieburg, dat in augustus zijn 50ste verjaardag vierde. Het bedrijf is de afgelopen jaren snel gegroeid. De omzet van STIHL Dieburg is sinds de laatste uitbreiding van de logistieke faciliteit in 2009 met 60 % gestegen. Door deze aanhoudende groei en de toenemende vraag van de Duitse markt investeert STIHL meer dan 25 miljoen euro in een nieuw logistiek gebouw in Dieburg, dat eind 2020 in bedrijf moet worden genomen.


Stijging van de omzet en de tewerkstelling in het Duitse moederbedrijf

De omzet van het Duitse moederbedrijf ANDREAS STIHL AG & Co. KG is met 2 % gestegen tot 816 miljoen euro. De tewerkstelling steeg met 1,5 %. Per 31 augustus 2019 waren er 5032 mannen en vrouwen in dienst in het moederbedrijf. Daarvan zijn er 3564 werkzaam in Waiblingen, 381 in Fellbach, 258 in Ludwigsburg, 757 in Weinsheim en 72 in Wiechs am Randen.

"Onze medewerkers zijn de basis van het succes van ons bedrijf. Daarom investeren we veel in vrijwillige sociale uitkeringen voor onze medewerkers en in de opleiding en bijscholing in het moederbedrijf", aldus Kandziora.

In 2019 verhoogde het bedrijf het aantal leerjongens en -meisjes van 187 naar 210. Bovendien heeft STIHL het duale opleidingsprogramma uitgebreid met de cursussen informatietechnologie en digitaal bedrijfsmanagement.


Groei op lange termijn, maar voorzichtig optimisme op korte termijn

Over de vooruitzichten zei Kandziora het volgende: "In onze strategische planning gaan we uit van verdere groei op lange termijn. In het licht van de toenemende concurrentie, de verzwakkende wereldeconomie en de wereldwijde
handelsconflicten zijn we slechts voorzichtig optimistisch over de korte termijn."

In Duitsland is STIHL op zoek naar geschoold personeel op het gebied van elektrotechniek en telecommunicatie, informatietechnologie, soft- en hardwareontwikkeling, accuontwikkeling en productontwikkeling. Het moederbedrijf heeft momenteel ongeveer 350 openstaande vacatures. Wat de productie betreft, verwacht het bedrijf dit jaar in Duitsland geen nieuwe medewerkers in dienst te nemen.


STIHL investeert in transformatie om de voordelen voor de klant te optimaliseren


Digitale transformatie, het toenemende belang van draadloze accuproducten en de nieuwe eisen van klanten in de online handel zijn momenteel belangrijke onderwerpen voor veel bedrijven. Ook de sector van de gemotoriseerde tuin- en bosbouwmachines maakt een periode van radicale veranderingen door.

"Wij hebben ons op deze veranderingen voorbereid met aanzienlijke investeringen in de opleiding van het personeel en in accutechnologie, elektronica en robotica. We zullen deze strategie voortzetten en optimaliseren", aldus Kandziora.

Dit gaat gepaard met een aantal veranderingen in het distributie- en productbeleid van STIHL. Zo zal het bedrijf vanaf volgend voorjaar zijn klanten op de Duitse markt een handige webshop aanbieden voor het bestellen van producten op zijn website www.stihl.de. De dealers blijven het persoonlijke aanspreekpunt voor de klanten en zullen ook in de toekomst advies, instructies en service blijven bieden.

"Daarnaast zullen wij onze producten, processen en service verder optimaliseren om voorbereid te zijn op de uitdagingen van de veranderende marktomstandigheden", aldus de voorzitter van de raad van bestuur.

Tal van nieuwe producten in de accu- en benzinesegmenten

"Om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de veelzijdige behoeften van onze klanten, blijven we ons concentreren op een productmix van benzine- en accumachines", aldus Kandziora. "We zijn vastbesloten om de ontwikkeling van benzinemachines verder te zetten en tegelijkertijd de ontwikkeling van accuproducten te versnellen."

Op de internationale mediadag stelde STIHL aansluitend op de persconferentie tal van nieuwe producten voor.

  • Drie krachtige modellen zijn toegevoegd aan het assortiment van de STIHL bladblazers. De STIHL BR 800 C-E, met een blaaskracht van 41 newton en de 4-MIX-motor met een hoger vermogen van 3,2 kW, is het nieuwe paradepaardje in het STIHL aanbod van benzineblazers. De innovatieve zijdelingse start zorgt ervoor dat de gebruiker de motor na een korte pauze gemakkelijk opnieuw kan starten zonder dat hij de machine van de rug moet halen. De professionele bladblazer is bijzonder geschikt voor landschapstuiniers en gemeentelijke reinigingswerkzaamheden. Het accusegment werd uitgebreid met twee handgedragen bladblazers, de STIHL BGA 200 en de STIHL BGA 86. Ze zijn relatief stil en kunnen ook in geluidsgevoelige ruimten onbeperkt gebruikt worden. De STIHL BGA 200, met een blaaskracht van 21 newton, is geschikt voor het reinigen van grote oppervlakken en is verkrijgbaar vanaf mei 2020. De STIHL BGA 86 is met zijn blaaskracht van 15 newton tot 50 % krachtiger dan de BGA 85. Hij is verkrijgbaar vanaf februari 2020.
  • De accusnoeizaag STIHL GTA 26 is een innovatieve, veelzijdige snoeimachine voor tuineigenaren, die vanaf november 2019 leverbaar is. Het 10 centimeter lange zaagblad en de zaagketting zijn geschikt om takken met een kleine diameter te snoeien en houten plankjes te zagen.De GTA 26 heeft een wisselaccu van 10,8 V. De machine maakt deel uit van het nieuwe STIHL AS accusysteem voor het onderhoud van privétuinen. Naast de accusnoeizaag omvat dit systeem ook de nieuwe accugras- en buxusschaar STIHL HSA 26, die in februari 2020 op de markt komt.
  • De nieuwe STIHL MSA 220 C-B is de krachtigste kettingzaag uit de STIHL accuportfolio en is reeds verkrijgbaar. Met haar hoge kettingsnelheid is ze bijzonder geschikt voor houtonderhout, houtconstructies en het zagen en verwerken van hout met een kleine diameter.
  • De derde generatie van de STIHL MS 261 C-M benzinekettingzaag is begin 2020 verkrijgbaar. Ze heeft 20 % meer zaagcapaciteit, hoewel haar totale gewicht verminderd is. Na een uitgebreide make-over wordt de machine geleverd met een geoptimaliseerde motor en een nieuw zaaggarnituur.
  • De STIHL iMOW® robotmaaiers serie 4 en 6 zijn nog slimmer geworden en kunnen nu met de iMOW® App via een smartwatch worden bediend. Nieuw is ook de mogelijkheid om de iMOW®'s te integreren in de domotica met het Innogy Smart-Home systeem. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om een handige spraakbesturing te gebruiken met Amazon Alexa.
  • De STIHL RMA 765 V is een professionele accugrasmaaier voor de tuinbouw, het landschapsonderhoud en de gemeenten. De robuuste grasmaaier, verkrijgbaar voor het seizoen 2020, is voorzien van een duurzame behuizing van gegoten aluminium met polymeerinzet en heeft een maaibreedte van 63 centimeter.
  • De STIHL RG onkruidverwijderaar, verkrijgbaar vanaf september 2019, biedt hoveniers, wegonderhoudsploegen en landschapsarchitecten een nieuw hulpmiddel voor de verwijdering van onkruid met bosmaaiers, zonder wegslingerende steentjes. De maaimachine wordt geleverd als een verwisselbaar aanbouwdeel en heeft, in tegenstelling tot roterende maaidraden en metalen gereedschappen, twee contra-roterende, oscillerende messen. Ze verminderen het risico op materiële schade door wegvliegende steentjes of grind.

STIHL merkshop wordt in meer landen geïntroduceerd

"STIHL is een merk dat mensen over de hele wereld fascineert en emoties teweegbrengt. Om deze band te versterken, heeft STIHL een nieuwe merkshop opgericht", aldus de voorzitter van de raad van bestuur.

In de zeven collecties (Heritage, Home, Urban, Wild Kids, Nature, Timbersports Fan en STIHL Fan) vinden klanten en fans van STIHL kleding, speelgoed, historische schaalmodellen en verzamelobjecten. Geen enkel artikel is massaproductie, alles wordt speciaal voor de merkshop van STHIL gemaakt. De artikelen zijn verkrijgbaar bij erkende dealers en ook online op www.stihl-markenshop.de. De artikelen, vroeger alleen te koop in Duitsland en Oostenrijk, zijn nu ook verkrijgbaar in andere landen.

STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap 2019 voor het eerst in Praag


De wereldelite van de STIHL TIMBERSPORTS® Series komt op 1 en 2 november samen in de Tsjechische hoofdstad Praag. De deelnemers zullen elkaar in de internationale  inale van de extreme sportwedstrijd bekampen voor de wereldkampioentitels van 2019. Het regerende team en de individuele wereldkampioenen uit Australië zullen strijden om hun positie aan de top van de sport te behouden en zich te verdedigen tegen de sterke concurrentie uit Europa en daarbuiten. Voor het eerst zal de Tsjechische hoofdstad de STIHL TIMBERSPORTS® 2019 wereldkampioenschappen organiseren. Het strijdtoneel is een buitengewone en indrukwekkende locatie: het historische Industrieel Paleis.

Downloads

Beeldmateriaal:
Alle foto's weergeven