Tand per tand: je heggenschaar slijpen

Heggenschaar zelf slijpen

Hars en dikke takken maken de messen na verloop van tijd bot. Wij laten je zien hoe je je heggenschaar snel en eenvoudig kan slijpen: een heggenschaar slijpen doe je zo!

Heggenschaar snijdt niet: wat is de oorzaak?

Snijdt je heggenschaar niet zoals gewoonlijk? Vaak komt dat doordat de snoeimessen van je machine na veelvuldig gebruik bot zijn en opnieuw geslepen moeten worden. Er zijn echter nog andere oorzaken.

Aan de volgende tekenen herken je gemakkelijk de mogelijke oorzaak:

Twijgen worden vaak ingeklemd
Als de takken tijdens het snoeien tussen de messen vast komen te zitten, de messen blokkeren en de takken daardoor niet afgesneden worden, komt dit doordat er te veel ruimte ontstaat tussen de bovenste en onderste messen van de heggenschaar. Dat komt omdat de afstandhouders van de messen na verloop van tijd slijten. In dit geval kan je gespecialiseerde dealer je zonder problemen helpen en de afstandhouders vervangen.

Takken worden niet zuiver afgesneden
Als de snede daarentegen golvend en rafelig is, duidt dit erop dat de messen bot zijn en opnieuw geslepen moeten worden. Je kan je heggenschaar door een van onze gespecialiseerde dealers laten slijpen of het met wat geduld zelf weer in orde maken.

Heggenschaar slijpen: dit heb je nodig

Om je heggenschaar op de juiste manier te slijpen, heb je het volgende gereedschap en de volgende materialen nodig.

 • Platte vijl
 • Slijpsteen
 • Zachte doek
 • STIHL harsoplosmiddel
 • Werkhandschoenen
 • Veiligheidsbril of gelaatsbescherming

Vrouw slijpt de tanden van een STIHL HSA 56 accu-heggenschaar op een werkbank

Handleiding: heggenschaar slijpen

Je wacht het best niet met slijpen totdat de messen duidelijke tekenen van slijtage vertonen, want de levensduur van je heggenschaar hangt sterk af van een regelmatig onderhoud. Wij raden daarom aan om de messen ongeveer om de 50 werkuren te slijpen. Zo blijft het snijvermogen behouden en heb je lang plezier van je heggenschaar. Alle belangrijke informatie over het slijpen van je heggenschaar vind je ook terug in de gebruiksaanwijzing.

Noodzakelijke veiligheidsmaatregelen
Denk aan je eigen bescherming voordat je begint te slijpen. Draag een veiligheidsbril en handschoenen van stevig materiaal om verwondingen te voorkomen. Zorg er ook voor dat je machine tijdens het slijpen niet uit zichzelf kan starten of wegglijden.

Persoon werkt met handschoenen aan de STIHL HSA 56 accu-heggenschaar

Stap 1: de messen schoonmaken

Tijdens het snoeien van de haag verzamelen zich resten van plantensappen en hars op de snijkop. Verwijder dit vuil met een zachte doek alvorens de messen te slijpen.

Het mes van een STIHL HSA 56 accuheggenschaar wordt gereinigd

Stap 2: heggenschaar met de platte vijl slijpen

Een duurzame snijwerking wordt in twee stappen bereikt. In de eerste stap gebruik je een platte vijl.

 • Vijl altijd in de richting van de snijkant. De platte vijl is hiervoor gemaakt en zo ontstaat een optimaal scherpe snijkant.
 • Probeer bij het slijpen van je heggenschaar de opgegeven slijphoek te handhaven. Die vind je in de gebruiksaanwijzing van je machine onder het punt "Technische gegevens".
 • De vijl mag alleen voorwaarts vijlen. Til ze bij het terugtrekken op. Vermijd heen-en-weerbewegingen om te voorkomen dat de snijkant opnieuw bot wordt.
 • Let er in ieder geval op dat je bij het slijpen niet te veel materiaal verwijdert. De slijtagelimiet is 5 mm. Als je meer afslijpt, kan dit het materiaal verzwakken en je heggenschaar onbruikbaar maken.
 • Vijl elke snijtand evenveel, zodat alle messen uiteindelijk even lang zijn.

Goed om te weten: slijp alleen de snijkant van de tanden. De geïntegreerde snijbescherming en de snijbescherming van oranje kunststof mag je niet met de vijl bewerken.

STIHL HSA 56 accu-heggenschaar wordt met een platte vijl geslepen
 

Stap 3: bramen met een slijpsteen verwijderen

Voor deze stap heb je een slijpsteen nodig. Hiermee verwijder je de braam aan de onderkant van het mes, die tijdens het slijpen is ontstaan.
Draai hiervoor de heggenschaar om, zodat je de achterkant van de messen kan bewerken. Trek de slijpsteen met een voorzichtige veegbeweging langs het mes, naar de punt van de tand toe, en strijk zo de ruwe oppervlakken glad.

Met een slijpsteen worden de bramen verwijderd van een STIHL HSA 56 accu-heggenschaar

Stap 4: Verzorging na het slijpen

Bijna klaar! Nu hebben de pas geslepen messen van je heggenschaar alleen nog wat verzorging nodig.
Verwijder eerst het slijpstof dat zich tijdens de vorige stappen heeft opgehoopt. Omdat de bestaande corrosiebescherming door het slijpen is verwijderd, sproei je nu STIHL harsoplosmiddel op de messen. Daardoor blijft de machine perfect werken en zal ze je voor een langere periode van dienst zijn.

STIHL HSA 56 accuheggenschaar wordt onderhouden met STIHL Superclean harsoplosmiddel

In onze videohandleiding laten we nog eens stap voor stap zien hoe je te werk gaat:

Heggenschaar zelf slijpen of laten slijpen?

Niet iedereen voelt zich comfortabel om de messen zelf te slijpen. Onze gespecialiseerde STIHL dealers helpen je daar graag bij. Zij slijpen de messen professioneel bij, en zorgen voor een optimaal resultaat zonder te veel materiaal van de messen te verwijderen.

Samenvatting

 • Het slijpen maakt deel uit van de onderhoudsroutine van je heggenschaar.
 • Maak de messen schoon voordat je ze slijpt.
 • Een platte vijl is goed geschikt om de messen te slijpen.
 • Verwijder bramen met een slijpsteen.
 • Een harsoplosmiddel herstelt de corrosiebescherming.
 • Als je er zeker van wil zijn dat je machine correct geslepen wordt, kan je contact opnemen met onze gespecialiseerde dealers.