Puurs, 15.09.2015

Het STIHL® TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap 2015 komt in november naar Polen

Poznan ontvangt de beste sporthouthakkers ter wereld

De elfde editie van het STIHL® TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap vindt plaats in Poznan. De ‘crème de la crème' van de internationale houthakkerssport komt op 13 en 14 november 2015 samen in het Congress Center van deze stad in het westen van Polen. Meer dan honderd atleten uit meer dan twintig landen nemen het in individuele en teamwedstrijden tegen elkaar op om de Wereldkampioen van 2015 te worden. Burgemeester Jacek Jaśkowiak is ontzettend blij dat zijn stad dit topevenement voor de eerste keer naar Polen heeft weten halen. "Ik ben verheugd dat Poznan dit jaar het Wereldkampioenschap mag organiseren. Dit is de allerbelangrijkste competitie in de houthakkerssport. Ik ben ervan overtuigd dat het een geweldig en spannend evenement wordt, dat ongetwijfeld zal bijdragen tot het verhogen van de populariteit van deze sport in heel het land."

Net als vorige WK-gaststeden zoals Innsbruck (2014), Stuttgart (2013) en Lillehammer (2012), is Poznan een echte sportstad. Dat bewees ze al in mei 2015, toen ze het Europese kampioenschap roeien organiseerde. Zes maanden later ontvangt Poznan nu ook de beste houthakkers uit Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, de VS en Canada. Op de eerste wedstrijddag nemen de nationale teams uit meer dan twintig landen het tegen elkaar op in de teamcompetitie. Op de tweede WK-dag strijden de beste twaalf internationale atleten individueel om de titel en de medailles. Alle wedstrijden duren ongeveer drie uur en zijn omkaderd door diverse randevenementen.

Vorig jaar wist de Nieuw-Zeelander Jason Wynyard de overwinning in de individuele competitie in de wacht te slepen en liet daarbij de atleten uit Tsjechië en Australië achter zich. De Australiërs haalden de overwinning voor de teams binnen, terwijl Canada en de Verenigde Staten zilver en brons veroverden. Dit jaar hoopt het Poolse nationale team onder leiding van nationaal kampioen en aanvoerder Arkadiusz Drozdek op een plaats in de top acht. In 2008 eindigde het team op de tweede plaats op het Europese kampioenschap in St. Johann in Tirol (Oostenrijk). Op het Wereldkampioenschap 2015 worden fans uit Polen en de hele wereld verwacht, en dan vooral uit het naburige Tsjechië, Duitsland en Scandinavië. Ook de medewerkers van Volkswagen Commercial Vehicles, één van de officiële partners van het evenement, kijken enorm uit naar het STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap. Poznan is de thuisbasis van de Poolse marketingafdeling van dit bedrijf en van een fabriek met meer dan 7000 medewerkers.

Het Belgische team, aangevoerd door David Bergen, drievoudig kampioen van het STIHL Timbersports Benelux kampioenschap, bestaat uit ervaren sporthouthakkers: Koen Martens, Robin Cuvelier, Maarten Cuvelier en Arnoud Goudsmedt. Het Nederlandse team zal door Rik van Drielen aangevoerd worden, die de tweede plaats behaalde in het STIHL Timbersports Benelux kampioenschap van 2015. Volgende deelnemers zullen strijden voor teamwinst: Eelco de Beer, Martijn Harms, Ben Terpstra en Redmer Knol.

Spektakel gegarandeerd!
De STIHL TIMBERSPORTS® Series is een internationale wedstrijd in sporthouthakken, een sport met een lange traditie. De eerste wedstrijden vonden al plaats in 1870. Het eerste Wereldkampioenschap werd gehouden in 1891 in Tasmanië. Het sporthouthakken begon van daaruit zijn triomftocht rond de wereld. Ook vandaag nog gaan bijna alle disciplines, drie met de bijl en drie met de zaag, terug op de traditionele bosbouwwerkzaamheden. Centraal in alle disciplines staat de atleet en zijn omgang met de sportuitrusting en het hout. Tijdens de individuele competitie van het WK in Poznan en in de voorafgaande tiental nationale kampioenschappen die wereldwijd plaatsvinden tussen mei en oktober, moeten de atleten zich bewijzen in zes disciplines: Springboard, Stock Saw, Standing Block Chop, Single Buck, Underhand Chop en Hot Saw. De disciplines Springboard en Hot Saw zijn niet opgenomen in de teamcompetitie van het WK of in de Champions Trophy. Het Wereldkampioenschap sporthouthakken bereikt niet alleen een livepubliek van meer dan 10.000 toeschouwers, maar ook wereldwijd miljoenen enthousiaste supporters die de wedstrijden regelmatig volgen via Eurosport en andere kanalen.

Downloads

Beeldmateriaal:
 • Jason Wynyard
  Download foto (.jpg)2800 x 1867 px, 0.98 MB

  Jason Wynyard uit Nieuw-Zeeland werd in 2014 Wereldkampioen in de individuele competitie op het WK in Innsbruck.

 • Download foto (.jpg)2800 x 1867 px, 838.94 kB

  Het Poolse nationale team speelt dit jaar een thuismatch en hoopt in november een plaatsje in de top acht in de wacht te slepen.

Alle foto's weergeven
 • Jason Wynyard
  Download foto (.jpg)2800 x 1867 px, 0.98 MB

  Jason Wynyard uit Nieuw-Zeeland werd in 2014 Wereldkampioen in de individuele competitie op het WK in Innsbruck.

 • Download foto (.jpg)2800 x 1867 px, 838.94 kB

  Het Poolse nationale team speelt dit jaar een thuismatch en hoopt in november een plaatsje in de top acht in de wacht te slepen.