Puurs, 16.03.2016

Inwijding nieuwe STIHL gebouwen van 90 miljoen euro

- Minister-president Winfried Kretschmann juicht keuze voor Duitse hoofdzetel toe
- Investering in kerncompetenties: Innovatievermogen en hoge productkwaliteit

Op 4 maart 2016 wijdde STIHL haar jongste investering op haar terreinen in Duitsland in: de uitbreiding van het ontwikkelingscentrum en de nieuwbouw voor de productielogistiek in Waiblingen-Neustadt. Bondskanselier Angela Merkel beklemtoonde in een videoboodschap tijdens de plechtige opening: „Met de uitbreiding van uw ontwikkelingscentrum geeft u een signaal. U wilt een pionier blijven in de wedloop naar betere producten, die waarmaken wat ze beloven." De bondskanselier loofde vooral de kunst van STIHL om de opportuniteiten die verbonden zijn aan de digitalisering en de netsystemen ten volle te benutten. „Voor de mensen in de omgeving van Stuttgart, voor de economie en voor de politiek is het een heuglijk signaal dat STIHL hier in Waiblingen geïnvesteerd heeft. Daarmee kiest een traditierijke modelonderneming uit Baden-Württemberg ondubbelzinnig voor haar thuisbasis", sprak de Baden-Württembergse minister-president Winfried Kretschmann in zijn feestrede. „Deze miljoeneninvestering betekent niet alleen een voortzetting op lange termijn van het succesverhaal van de onderneming. Het is vooral ook een aanmoediging voor andere bedrijven om hun industriële productie eveneens te versterken in Baden-Württemberg."

De investering in de nieuwbouw komt samen met de noodzakelijke infrastructuur en uitrusting neer op 90 miljoen euro. Daarmee kiest het familiebedrijf, dat dit jaar zijn 90e verjaardag viert, andermaal voor zijn hoofdzetel in Waiblingen. Nikolas STIHL, voorzitter van het adviesorgaan en de toezichthoudende raad van STIHL, sprak in zijn officieel welkomstwoord: „Wij vieren vandaag een investering in de versterking van onze kerncompetenties. Wij onderscheiden ons door ons innovatievermogen en door de kwaliteit van onze producten. STIHL heeft in haar nu 90-jarig bestaan steeds opnieuw geschiedenis geschreven op het vlak van techniek. Ook in de toekomst zetten we in op de inventiviteit van onze hoofdzetel." De voorzitter van de directie van STIHL, Bertram Kandziora, benadrukte: „Met beide nieuwe gebouwen versterken wij de ontwikkeling en productie van STIHL in Duitsland. De ontwikkelingscapaciteiten voor elektronica en accuproducten worden duidelijk uitgebouwd, terwijl de productiekosten worden afgebouwd door de geautomatiseerde logistiek. Met deze inwijding zetten wij de koers uit voor een verder succesvolle toekomst van STIHL."

Competentiecentrum voor accu- en elektrotechnologie
Tijdens een rondleiding door het ontwikkelingscentrum kon minister-president Kretschmann zich een beeld vormen van de jongste technologische ontwikkelingen van de onderneming. „De uitbreiding van het ontwikkelingscentrum versterkt de aanspraak van STIHL op de leiderspositie op het vlak van technologie. Op die manier bieden we onze gekwalificeerde medewerkers meer ruimte voor innovatiewerk van de hoogste kwaliteit", beklemtoont Wolfgang Zahn, Directeur Ontwikkeling van STIHL. In de uitbreiding van het competentiecentrum zullen emissievrije en lichte accu- en elektromachines worden ontwikkeld. Daarmee zet de onderneming de verdere koers uit voor haar innovatievermogen op het vlak van milieuvriendelijke machines voor de bos- en tuinbouw evenals voor de landbouw en de bouwsector. Het gebouw biedt ruimte voor meer dan 300 werkplaatsen. Op een oppervlakte van ongeveer 12.600 vierkante meter worden technische ruimten, labo's, proeflokalen, werkplaatsen, kantoorruimten en ook een nieuwe eetzaal voor het personeel van STIHL ingericht. Tijdens de rondleiding werd onder meer de accuheggenschaar HSA 66 uit de accureeks van STIHL voorgesteld, die qua hanteerbaarheid en prestatievermogen in niets moet onderdoen voor het benzinemodel, maar wel licht is en geen uitstoot heeft. Daarnaast werden ook de doorslijpmachine TS 500i met elektronisch aangestuurde inspuiting en de professionele kettingzaag MS 661, de officiële sportzaag uit de STIHL® Timbersports Series® voorgesteld.

Meer efficiëntie door nieuwe productielogistiek
De nieuwbouw van de productielogistiek bevindt zich vlak naast de Montage en Productie in de Fabriek STIHL 2 en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 15.000 vierkante meter. Belangrijkste onderdeel zijn twee automatische magazijnen voor containers en pallets. De productmontage gebeurt volautomatisch door robotsystemen, pallettransporttechniek en onbemande transportsystemen. Met de verhuizing van de productielogistiek van Ludwigsburg naar Waiblingen-Neustadt verbetert STIHL bovendien de efficiëntie. Transporttrajecten zijn ingekort en de logistiek is vereenvoudigd. Dat versterkt de productiestandplaats Duitsland.

Downloads

Beeldmateriaal:
 • STIHL investeert 90 miljoen
  Download foto (.jpg)2307 x 1535 px, 2.27 MB

  Minister-president Winfried Kretschmann opent de nieuwbouw van het ontwikkelingscentrum.

 • STIHL investeert 90 miljoen
  Download foto (.jpg)2303 x 1535 px, 2.84 MB

  Minister-president Winfried Kretschmann bekijkt de doorslijpmachine TS 500i met elektronisch aangestuurde inspuiting.

 • STIHL investeert 90 miljoen
  Download foto (.jpg)2303 x 1535 px, 2.89 MB

  Minister-president Winfried Kretschmann test de accuheggenschaar HSA 66.

Alle foto's weergeven
 • STIHL investeert 90 miljoen
  Download foto (.jpg)2307 x 1535 px, 2.27 MB

  Minister-president Winfried Kretschmann opent de nieuwbouw van het ontwikkelingscentrum.

 • STIHL investeert 90 miljoen
  Download foto (.jpg)2303 x 1535 px, 2.84 MB

  Minister-president Winfried Kretschmann bekijkt de doorslijpmachine TS 500i met elektronisch aangestuurde inspuiting.

 • STIHL investeert 90 miljoen
  Download foto (.jpg)2303 x 1535 px, 2.89 MB

  Minister-president Winfried Kretschmann test de accuheggenschaar HSA 66.