Tuingereedschappen en -machines opbergen tijdens de winter

Winteronderhoud tuinmachines en -onderhoud

Wil je lang genieten van je tuingereedschappen en -machines? Maak ze aan het eind van het seizoen schoon en berg ze in de winter op een veilige en droge plaats op. Dit komt de levensduur ten goede.

Hoe tuingereedschappen en -machines opbergen?

Zet de gereedschappen en machines altijd op een droge en stofvrije plek weg. Het best hang je het handgereedschap op. Zo weet je zeker dat het schoon en scherp blijft. Dek machines af met een doek of oud laken. Zet accumachines altijd op een vorstvrije plek.

Gereedschap en machines schoonmaken

Maak je tuingereedschappen en -machines, voor je ze opbergt, altijd goed schoon. Borstel het vuil met een harde borstel van je gereedschap en machines. Verwijder de eventuele planten- en grasresten bij grasmaaiers en snoeischaren. Gebruik bij heggenscharen en kettingzagen Superclean harsoplosmiddel om hars en vuil te verwijderen.

Maak je hogedrukreiniger leeg voor de winter

Veel mensen vergeten dat er nog water in de hogedrukreiniger achterblijft na het laatste gebruik. Wanneer het gaat vriezen, is de kans groot dat de hogedrukreiniger dan kapot vriest. Maak het apparaat vóór de winter dus altijd leeg. Laat ook slangen volledig leeglopen voor je ze in de winterberging opslaat. Ook de koppelstukken moeten droog zijn.

Gereedschap slijpen

Heggenscharen en kettingzagen moeten af en toe geslepen worden. De winter is hiervoor het uitgelezen moment. Indien je hier ervaring mee hebt, kun je dit zelf doen. Spuit de messen na het slijpen in met STIHL Multispray. Zo voorkom je dat ze gaan roesten en bot worden. Heb je er geen ervaring mee? Breng je machines bij een STIHL dealer. Laat ook de messen van een grasmaaier slijpen door een STIHL dealer.

Winteronderhoud bij STIHL dealer

Machines die in het voorjaar en de zomer intensief gebruikt worden, zoals een grasmaaier of heggenschaar, breng je in de winter het best naar een STIHL dealer voor een winteronderhoud. Ze worden hier op de juiste manier behandeld zodat je lang plezier hebt van je machine.

Machines op benzine

Machines op benzine moet je in de regel leegmaken voor je ze in de winterberging zet, maar niet als je Moto4Plus of MotoMix gebruikt. Deze brandstof kun je gewoon in de machine laten zitten. Door deze brandstof te gebruiken, verhoog je het vermogen en de levensduur van je machines.

Accumachines

Wanneer machines met batterijen of accu's lang stilstaan, bestaat de kans dat de batterij leegloopt. Verwijder losse batterijen uit het apparaat en bewaar ze in een gesloten kartonnen doos bij een temperatuur van -10 °C tot + 50 °C. Bij apparaten met een geïntegreerde oplaadbare batterij laat je de batterij uiteraard gewoon in het apparaat zitten. Bewaar de machine op een droge, veilige én vorstvrije plaats. Vermijd direct zonlicht en vocht.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met een STIHL dealer die je graag verder helpt.

STIHL tuinkalender Tuinkalender: alle tuinklusjes per maand verzameld

In onze tuinkalender vind je alle tuinklusjes mooi per maand op een rij. Zo vergeet je niets en kan je meteen aan de slag.

Ontdek de tuinkalender