Puurs, 23.09.2019

Michal Dubicki wint STIHL TIMBERSPORTS® European Trophy houthakken

en plaatst zich voor Champions Trophy 2020

De beste Europese houthakkers streden zondag 22 september tijdens de STIHL TIMBERSPORTS® European Trophy in Oudenaarde. Michal Dubicki uit Polen kwam daarbij als beste uit de bus en kaapte de gouden medaille weg. En dat na een loodzwaar parcours van vier opeenvolgende disciplines. Met de overwinning plaatste Michal Dubicki uit Polen zich voor de Champions Trophy 2020, waar de beste sporthouthakkers ter wereld het tegen elkaar opnemen. Ook Armin Kugler, Calle Svadling, Robert Ebner, Martin Komàrek en Danny Mahr wisten hiervoor een ticket te bemachtigen.

Dat houthakken topsport is, werd afgelopen zondag bewezen. De 15 beste Europese sporthouthakkers namen het tegen elkaar op tijdens de STIHL TIMBERSPORTS® European Trophy in Oudenaarde. Tijdens deze wedstrijd maakten ze onder elkaar uit wie zal deelnemen aan de internationale Champions Trophy 2020. Michal Dubicki uit Polen bleek uit het juiste hout gesneden en ging met de gouden medaille aan de haal. En mag zich dus ook met de besten ter wereld meten. Maar Michal Dubicki uit Polen niet alleen, de zes beste atleten van zondag bemachtigden een plaats voor deze prestigieuze competitie. En dus tekenen ook Armin Kugler, Calle Svadling, Robert Ebner, Martin Komàrek en Danny Mahr present op de Champions Trophy volgend jaar.

Nieuw Europees én Belgisch record

Dankzij de beste tijdzetting in de time trial mocht Michal Dubicki meteen door naar de kwartfinale, waar hij met 1 minuut 3 seconden en 57 hondersten voor de vier opeenvolgende disciplines de beste tijd neerzette. Zowel in de kwart- als in de halve finale wist hij zijn tijd tot 2 keer toe te verbeteren. De Poolse nationale kampioen zette een nieuw Europees record met 1 minuut 2 seconden en 83 hondersten. Na een uitputtende competitie overvleugelde hij in de finale de uiteindelijke nummer twee, de jarige Armin Kugler uit Oostenrijk.

Het was een zenuwslopende wedstrijd waarin de deelnemers een enorm zwaar parcours van vier opeenvolgende zaag- en bijldisciplines dienden af te leggen. En dat binnen de twee minuten. Voor België vestigde Koen Martens vandaag een nieuw record met een toptijd van 1'15.58". Hij eindigde vandaag 8ste in deze loodzware wedstrijd. Europees was de eer reeds voor Michal Dubicki uit Polen die vandaag zijn eigen Europese besttijd verscherpte. Het nieuwe Europese record staat nu op 1'02.83". Zeer sterke prestaties. Alle deelnemers werden hier daarom vooraf op getest en dienden ook aan te tonen dat ze er fysiek klaar voor zijn. Hetzij door een video op te sturen, hetzij door zich in eigen land voor deze wedstrijd te kwalificeren. Bovendien deden alle topsporters 's ochtends een time trial. In de namiddag begon dan de werkelijke wedstrijd in de stijl van een ware afvalrace waarbij gewerkt werd van achtste finale naar een kleine finale en grote finale.

Het parcours begon met Stock Saw waarbij de sporters één schijf van een bepaalde dikte dienden te zagen met de MS 661 kettingzaag. Daarna volgde de Underhand Block Chop. Hier komt het er op aan om staande op een stam deze langs twee kanten door te hakken met een bijl. Om de European Trophy te winnen, moet je echter met alle tools overweg kunnen. Want de derde etappe, Single Buck, werd uitgevoerd met een éénpersoonstrekzaag van 2 meter. Voor het afzagen van de houten schijf zijn ritme en dynamiek cruciaal. In de eindsprint stond de Standing Block Chop nog op het programma. Deze etappe valt te vergelijken met het vellen van een boom en dus komt het aan op precisie en kracht. En uithoudingsvermogen gezien de langdurige krachtinspanning. Iets wat Michal Dubicki duidelijk bezit want hij finishte met een tijd van 1'02.83" als eerste en mag zich dus tot de beste van de Europese top rekenen.

> Ontdek hier meer foto's

Downloads

Beeldmateriaal:
  • Download foto (.jpg)3000 x 2000 px, 1.32 MB

    Michal Dubicki uit Polen bleek uit het juiste hout gesneden en ging met de gouden medaille aan de haal.

Alle foto's weergeven
  • Download foto (.jpg)3000 x 2000 px, 1.32 MB

    Michal Dubicki uit Polen bleek uit het juiste hout gesneden en ging met de gouden medaille aan de haal.