Breda, 10.07.2015

Nieuwe accukracht om te maaien en te trimmen

De accubosmaaier STIHL FSA 90 is zeer flexibel in gebruik omwille van de dubbele bedieningshandgreep en keuze uit verschillende snijgereedschappen.

Voor tuin- en groenonderhoud hebben professionele gebruikers er nu een krachtige maar toch stille optie bij: met de FSA 90 breidt STIHL haar veelzijdige AccuSysteem verder uit. De FSA 90 is de eerste accubosmaaier in het assortiment van STIHL die uitgerust is met een dubbele handgreep en zowel met een draadmaaikop als met een grassnijblad kan gebruikt worden. Daardoor is dit nieuwe product ideaal geschikt voor lichte maaiwerkzaamheden in geluidsgevoelige, stedelijke omgevingen, zoals in de buurt van ziekenhuizen en op kerkhoven. Ook op verkeerseilanden, speelplaatsen en verenigingsterreinen, in woonwijken of op openbare plaatsen kan de FSA 90 ingezet worden. De dubbele handgreep, die zonder gereedschap ingesteld kan worden, heeft een ergonomische vorm en zorgt voor een natuurlijke maaibeweging.

Voor gebruikers die een beugelgreep boven de dubbele handgreep verkiezen, biedt STIHL de versie FSA 90 R aan. Die versie wordt vooral verkozen wanneer de gebruiker niet zozeer moet maaien, maar wel het gras langs omheiningen, paden, trappen of rond bomen moet trimmen. Beide versies zijn uitgerust met de nieuwe ECOSPEED-functie die voor het eerst bij accumaaiers ingebouwd wordt. Dankzij deze functie kan de gebruiker het toerental instellen volgens de toepassing. Daardoor kan bij deellastgebruik de looptijd van de accu verdubbeld worden, terwijl het geluidsniveau nog daalt en de trillingen van het snijgereedschap afnemen.

Meer snijgereedschappen voor meer toepassingsmogelijkheden
Met de FSA 90 kan de gebruiker voor het eerst bij een maaier van het STIHL AccuSysteem behalve een draadmaaikop ook een tweede snijgereedschap gebruiken. Het nieuw ontwikkelde grassnijblad STIHL GSB 260-2 met twee snijkanten heeft een diameter van 260 mm, heeft acht geslepen vlakken en staat garant voor snelle maaiprestaties. De vertrouwde draadmaaikop AutoCut 25-2 met een maaicirkel tot 380 mm is het juiste gereedschap om langs omheiningen, muren of trappen te werken.

Krachtig en comfortabel tegelijk
Deze bosmaaier is tegelijk licht en krachtig: de STIHL FSA 90 weegt slechts 3,2 kg (zonder accu). Daarbij onderscheidt de nieuwe accubosmaaier zich door een groot vermogen dankzij de directe aandrijving van het snijgereedschap en de door STIHL ontwikkelde borstelloze en elektronisch gestuurde elektromotor (EC). De EC-motor levert een uitstekend rendement en is zo goed als slijtagevrij. Voor professionele gebruikers in gemeentebedrijven, de tuinbouw of het landschapsonderhoud is de FSA 90 de ideale partner bij hun dagelijkse arbeid. Daarvoor zorgen het lage gewicht, de emissieloze aandrijving en het lage geluidsniveau. Een ander voordeel voor de gebruiker is dat hij geen gehoorbescherming hoeft te dragen.

Het STIHL AccuSysteem
Als onderdeel van het AccuSysteem is de FSA 90 per definitie met (bijna) alle accu's van STIHL te combineren. Met de accu AP 300 haalt de bosmaaier, wanneer die op volle toeren en met het grassnijblad gebruikt wordt, een looptijd van ongeveer 39 minuten. Met de ruggedragen accu AR 900 loopt de gebruiksduur op tot 2,5 uur. En wanneer met een lager toerental in de ECOSPEED-modus gewerkt wordt, kan die looptijd per acculading bijna verdubbeld worden.De nieuwe bosmaaier in de twee uitvoeringen

STIHL FSA 90 en FSA 90 R is bij de erkende vakhandelaars beschikbaar.

Technische gegevens

Accutechnologie: Lithium-Ion PRO Lithium-Ion PRO
Motor: EC-motor, borstelloos EC-motor, borstelloos
Accuspanning (V): 36 36
Accu-energie (Wh): 227 227
Looptijd van de accu AP 300 in maaimodus zonder/met ECOSPEED (min): 39 / 78 39 / 78
Laadtijd (min.) accu AP 300 met snellader AL 300
100 %
75 75
Gewicht zonder (met) accu (kg): 3,2 (4,9) 2,8 (4,5)
Geluidsdrukniveau (dB(A)):* 78 78
Geluidsvermogenniveau (dB(A)):* 89 91
Greep: Dubbele handgreep Beugelgreep (R)
Trillingswaarde
rechts/links (m/s2):**
0,7 / 1,2 3,5 / 5,0
Standaard snijgereedschap: Grassnijblad GSB 260-2 Maaikop AutoCut 25-2
Uitrusting: ECOSPEED ECOSPEED
Accubosmaaier STIHL FSA 90
met accu AP 300
STIHL FSA 90 R
met accu AP 300

*K-factor volgens RL 2006/42/EG = 2,5 dB(A); ** K-factor volgens RL 2006/42/EG = 2 m/s²

STIHL PERSFOTO‘S

STIHL FSA 90 en FSA 90 R

De STIHL FSA 90  is de eerste bosmaaier met dubbele handgreep in het STIHL AccuSysteem. De machine is standaard met een grassnijblad uitgerust, maar biedt ook de mogelijkheid om een draadmaaikop te gebruiken. Voor trimwerken is de accubosmaaier ook in een uitvoering met een beugelgreep beschikbaar, nl. de FSA 90 R.

STIHL FSA detail

Met de ECOSPEED-functie kan de gebruiker via de multifunctionele greep het gewenste toerental gericht instellen: bij deellast wordt het energieverbruik beperkt waardoor de autonomie per acculading duidelijk toeneemt. Tegelijk werkt de bosmaaier stiller en vermindert de trilneiging van het snijgereedschap.

Downloads

Beeldmateriaal:
Alle foto's weergeven