Puurs, 14.10.2016

Het beste van twee motorwerelden: de nieuwe generatie STIHL machines met 4-MIX-motoren

Met de verfijnde en nog verder verbeterde STIHL 4-MIX-motortechnologie maken de ingenieurs van STIHL bij talrijke machines de weg vrij voor een nieuwe productiegeneratie. Met de 4-MIX-motoren, die door het brandstofmengsel gesmeerd worden, krijgen o.a. grastrimmers, bosmaaiers, CombiSystemen en hoogsnoeiers een krachtige aandrijving. De nieuwe modellen zijn nu niet alleen eenvoudiger te starten en te bedienen, maar kunnen ook op een diagnosetoestel aangesloten worden voor een nog kortere onderhoudsbeurt. Daarnaast zorgen vele nieuwe en praktische details, een modern design en doordachte accessoires in elk machinesegment voor een maximaal arbeidscomfort.

Het hart van de nieuwe machinegeneratie is de krachtige STIHL 4-MIX-motortechnologie. Die verenigt de beste eigenschappen van de twee- en viertaktaandrijving met een hoger vermogen en een aangenaam klankbeeld, zelfs bij een maximale belasting. Bovendien zijn de nieuwe motoren ook erg milieuvriendelijk doordat er bij de verbranding bijzonder weinig resten uitgestoten worden. In tegenstelling tot conventionele viertaktmotoren werken de 4-MIX-motoren, net als tweetaktmotoren, met een mengsel van benzine en olie (verhouding 1:50). Doordat het mengsel de motor smeert, zijn onderdelen zoals een oliepomp, een carter en een oliefilter niet meer nodig. Dat spaart niet alleen gewicht uit, maar maakt ook de controle van het oliepeil en oliewissels overbodig. Een ander groot pluspunt is het 3-2-1 startconcept met automatische decompressie waardoor de machine, zelfs na een lange pauze, snel en probleemloos aanslaat. Bovendien blinkt de motor uit door zijn uitstekende reactievermogen en het daarmee gepaard gaande hoge koppel. De tankinhoud werd bij vrijwel alle modellen vergroot zodat de looptijd van de machines tot 30% hoger ligt. Dat zorgt voor meer flexibiliteit in de actieradius en vermindert het aantal werkonderbrekingen om bij te tanken.

Vereenvoudigd onderhoud met de innovatieve diagnosestekker
Nieuw zijn de gebruiksvriendelijke onderhouds-, service- en diagnoseprocessen die de gebruikers talrijke voordelen opleveren. De motoren zijn standaard uitgerust met papierfilters met een hoge standtijd zodat er minder stof aangezogen wordt en lange wisselintervallen mogelijk worden. En wanneer de filter vervangen moet worden, moet de gebruiker alleen maar het deksel van de luchtfilter wegnemen. Ook onderhoudswerken en reparaties werden vereenvoudigd zodat de machines zich door bijzonder korte servicetijden onderscheiden. Bovendien kan een diagnose van de motorelektronica eenvoudig gesteld worden: via een diagnosetoestel kan de vakhandelaar de bedrijfsgegevens en het foutgeheugen uitlezen zodat een storing snel en eenvoudig gelokaliseerd en verholpen kan worden. Voor professionele gebruikers betekent dat minimale stilstandtijden en een hoog rendement.

Grastrimmers en bosmaaiers – ergonomie, comfort en snelheid
Hoog gras maaien of taai struikgewas snoeien: met de nieuwe grastrimmers en bosmaaiers die met de STIHL 4-MIX-motor uitgerust zijn, gaat dat comfortabel en efficiënt. De nieuwe generatie machines telt zes modellen in verschillende vermogenscategorieën – van de lichte grastrimmer FS 89 tot de krachtige bosmaaier FS 311. Deze machines zijn eenvoudig en comfortabel te bedienen: alle bedieningselementen voor de motorsturing zijn in de multifunctionele greep geïntegreerd, ook de nieuwe stoptoets. Nadat de machine uitgeschakeld is, kan ze op elk moment weer in gebruik genomen worden zonder op de positie van de schakelaar te moeten letten. Het doeltreffende antivibratiesysteem met buffer- en veerelementen vermindert de overdracht van de motortrillingen op handen en armen. Daardoor kunnen gebruikers, zelfs bij grote opdrachten, werken zonder vermoeid te raken. En de volgende uitrustingselementen maken het arbeidscomfort helemaal volledig: het greepsysteem dat zonder gereedschap perfect op de lichaamslengte van de gebruiker afgestemd kan worden, de ergonomisch gevormde handgreep uit 2 componenten, en de dubbele schoudergordel met stootkussentjes die het gewicht over de twee schouders verdeelt en de armspieren ontlast. De bosmaaier FS311 kan ten slotte bijzonder snel en gemakkelijk in de universele gordel STIHL ADVANCE met comforthaken vastgehaakt en weer weggenomen worden.

Snel en praktisch in het gebruik
De nieuwe 4-MIX-grastrimmers en bosmaaiers zijn standaard met efficiënte metalen snijgarnituren uitgerust: grassnijblad of driehoeksmes (FS 311). Daarnaast kunnen ze met talrijke andere snijgarnituren telkens optimaal aan de onderhoudsopdracht aangepast worden. Van snijgarnituur wisselen kan nu veel eenvoudiger doordat de montagepen die de aandrijving blokkeert, niet meer uit zichzelf los komt. Nieuw is ook de verbeterde bescherming: de verbeterde beschermkap voor maaiwerken kan bijzonder eenvoudig en moeiteloos omhoog geklapt en gedemonteerd worden. Bovendien is ze maar 10 mm hoog. Daardoor krijgt de gebruiker meer bewegingsvrijheid omdat de beschermkap niet onder lage struiken of heggen blijft hangen.

Het STIHL CombiSysteem – veel gereedschappen, ontelbare gebruiksmogelijkheden
Omdat bij het groenonderhoud veel verschillende taken komen kijken, heeft STIHL het CombiSysteem ontwikkeld. Dat bestaat in eerste instantie uit een krachtige CombiMotor met de robuuste STIHL 4-MIX-motortechnologie waarmee het CombiSysteem op zijn beurt tot de nieuwe generatie machines van STIHL toetreedt. De motor die snel een hoog toerental bereikt, ontwikkelt een indrukwekkend vermogen van 1,05 kW (STIHL KM 111 R) en 1,4 kW (KM 131 R). Iets wat de gebruiker ongetwijfeld zal plezieren omdat hij nu nog sneller en gemakkelijker kan werken. Met de multifunctionele greep liggen alle bedieningselementen van de motorsturing binnen het bereik van één hand. De bijkomende beugelgreep is van een stapbegrenzer voorzien. Met een van de 12 verschillende CombiGereedschappen wordt de CombiMotor tot het CombiSysteem uitgebouwd. De gereedschappen kunnen met een praktische snelkoppeling in een handomdraai gemonteerd worden. Het aanbod omvat onder andere een grondfrees om de bodem te verluchten, verscheidene zeismodellen om hoog gras te maaien, taai struikgewas te snoeien of de randen van het grasperk te onderhouden, een bladblazer en een borstelrol om oppervlakken en paden schoon te maken. Nieuw in het aanbod CombiGereedschappen zijn de struiksnoeier FH-KM en de heggensnoeier HL-KM. Bij beide gereedschappen werd het verstelbereik van de mesbalk vergroot van 135° tot 145° om nog preciezer te kunnen werken en tegelijk krachten te sparen.

Hoogsnoeiers STIHL HT 103 en HT 133: topprestaties bij het verzorgen en snoeien van bomen en fruitbomen vanuit een stevige positie
De twee nieuwe hoogsnoeiers STIHL HT 103 en HT 133 zijn onmisbare hulpmiddelen in de fruitteelt en bij de boomverzorging. Zij worden ook door de nieuwe 4-MIX-motoren aangedreven en maken het mogelijk om, veilig van op de grond, takken tot op een hoogte van 5 meter te snoeien. In vergelijking met hun voorgangers wegen de nieuwe hoogsnoeiers door de verschillende verbeteringen aan de aandrijfkop en de telescopische steel ongeveer 600 gram minder. Dat verhoogt niet alleen het arbeidscomfort, maar maakt de machines ook gemakkelijker te bedienen en te geleiden. Nieuw is ook de peillijst op het kettingwieldeksel. Die helpt de gebruiker om de machine bij het werken op grote hoogte te oriënteren en maakt het eenvoudiger om met het snijgereedschap op de juiste plek aan te zetten. De twee machines zijn uitgerust met het zaagblad STIHL Rollomatic Mini E en de STIHL zaagketting ¼" Picco Micro 3 en overtuigen door hun precieze aanzet, hun grote zaagvermogen en het uiterst zuiver zaagresultaat.

Raadpleeg de pdf rechts voor de technische gegevens van de verschillende machines.

Downloads

Beeldmateriaal:
 • grastrimmer STIHL FS 91
  Download foto (.jpg)1535 x 2303 px, 540.91 kB

  Dankzij de grastrimmer STIHL FS 91 met 4-MIX-motor kunt u zelfs taai gras comfortabel maaien.

 • bosmaaier STIHL FS 311
  Download foto (.jpg)1535 x 2303 px, 538.41 kB

  De bosmaaier STIHL FS 311 met de krachtige 4-MIX-Motor maakt in een handomdraai korte metten met hardnekkig struikgewas en wildgroei.

 • CombiMotor STIHL KM 131 R
  Download foto (.jpg)2126 x 2126 px, 367.41 kB

  Dankzij de CombiMotor STIHL KM 131 R en de in totaal 12 beschikbare CombiGereedschappen kunnen gebruikers met het CombiSysteem een groot aantal klussen in de tuin en rond de woning uitvoeren.

Alle foto's weergeven
 • grastrimmer STIHL FS 91
  Download foto (.jpg)1535 x 2303 px, 540.91 kB

  Dankzij de grastrimmer STIHL FS 91 met 4-MIX-motor kunt u zelfs taai gras comfortabel maaien.

 • bosmaaier STIHL FS 311
  Download foto (.jpg)1535 x 2303 px, 538.41 kB

  De bosmaaier STIHL FS 311 met de krachtige 4-MIX-Motor maakt in een handomdraai korte metten met hardnekkig struikgewas en wildgroei.

 • CombiMotor STIHL KM 131 R
  Download foto (.jpg)2126 x 2126 px, 367.41 kB

  Dankzij de CombiMotor STIHL KM 131 R en de in totaal 12 beschikbare CombiGereedschappen kunnen gebruikers met het CombiSysteem een groot aantal klussen in de tuin en rond de woning uitvoeren.

 • Hoogsnoeier STIHL HT 133
  Download foto (.jpg)1535 x 2303 px, 417.06 kB

  Om bomen van op de grond te onderhouden: met de nieuwe hoogsnoeier STIHL HT 133 kunt u takken op grote hoogte snel en precies snoeien.