Breda, 17.05.2018

Eén motor voor alle tuinklussen

Nieuwe STIHL KMA 130 R accucombimotor voor alle tuinonderhoudswerkzaamheden

Het gras maaien, de heg trimmen, paden en oppervlakken reinigen, bomen snoeien of de bodem verluchten – dankzij de combimotoren van STIHL is het werk in een handomdraai klaar. Het al erg veelzijdige CombiSysteem assortiment krijgt er een nieuwe accumotor bij, de STIHL KMA 130 R. Net als de benzinemodellen kan de accucombimotor met bijna alle aanbouwgereedschappen van het assortiment worden gecombineerd. Hij is zo stil in gebruik dat je, behalve voor de bladblazer, geen gehoorbescherming nodig hebt. De KMA 130 R is ook uiterst licht. Dankzij de ergonomische beugelhandgreep ligt hij zeer goed in de hand. De krachtige elektromotor start met een eenvoudige druk op de knop en maakt indruk met zijn hoog koppel. De snelheid is op drie niveaus instelbaar, voor een energiezuinig gebruik en een langere autonomie. De KMA 130 R werkt met de 36 V lithium-ionbatterijen van het STIHL PRO AccuSysteem.

Een overzicht van de verschillende kenmerken van de STIHL KMA 130 R:

 • Compatibel met bijna alle aanbouwgereedschappen van het STIHL CombiSysteem: de nieuwe STIHL KMA 130 R accucombimotor is compatibel met een twaalftal gereedschappen van het CombiSysteem. Dankzij de handige koppeling kan je snel van gereedschap wisselen. Zo maak je bijvoorbeeld in een handomdraai van een bosmaaier een heggenschaar, een bladblazer of hoogsnoeier.
 • Krachtig en stil: met de KMA 130 R werk je snel en geniet je van alle voordelen van de accutechnologie. De krachtige elektromotor start met een eenvoudige druk op de knop en maakt indruk met zijn hoog koppel. Hij is stil en stoot geen uitlaatgassen uit. De machine kan dus in stedelijke of dichtbevolkte zones worden gebruikt zonder de buren te storen.

 • Individuele snelheidsregeling: het motortoerental kan op drie niveaus worden aangepast aan elke taak, voor een energiezuinig gebruik en een langere autonomie. Het geselecteerde snelheidsniveau is zichtbaar op de led-display van de machine.

 • Externe accu's vergemakkelijken het werk: de KMA 130 R werkt met de krachtige 36 V lithium-ionaccu's van het STIHL PRO AccuSysteem. Alle accu's van dit systeem zijn compatibel en gemakkelijk te transporteren dankzij de gordeltas of het rugdraagsysteem (AP serie). De ruggedragen accu's met hoge energiedichtheid van de STIHL AR serie kunnen een hele dag lang voor zware klussen worden gebruikt. Met de kabel en de connector op de motor van het CombiSysteem sluit je de accu eenvoudig op de machine aan. De mogelijkheid om de accu aan de gordel of op de rug te dragen, verlicht het gewicht van de machine en vergemakkelijkt het werk aanzienlijk.

 • Individuele snelheidsregeling: het motortoerental kan op drie niveaus worden aangepast aan elke taak, voor een energiezuinig gebruik en een langere autonomie. Het geselecteerde snelheidsniveau is zichtbaar op de led-display van de machine.

 • Krachtensparende externe accu's: de KMA 130 R werkt met de krachtige 36 V lithium-ionaccu's van het STIHL PRO AccuSysteem. Alle accu's van dit systeem zijn compatibel en gemakkelijk te transporteren dankzij de gordeltas of het rugdraagsysteem (AP serie). De ruggedragen accu's met hoge energiedichtheid van de STIHL AR serie kunnen een hele dag lang voor zware klussen worden gebruikt. Met de kabel en de connector op de motor van het CombiSysteem sluit je de accu eenvoudig op de machine aan. De mogelijkheid om de accu aan de gordel of op de rug te dragen, verlicht het gewicht van de machine en vergemakkelijkt het werk aanzienlijk.

Nog een uitbreiding in het STIHL CombiSysteem: de KM  111 R met een vermogen van 1,05 kW of het topmodel KM  131 R met een vermogen van 1,4 kW

Het hart van het systeem is de verbeterde STIHL 4-MIX-motor. Deze nieuwe generatie benzinemotoren zijn bijzonder licht en krachtig waardoor het werk snel en gemakkelijk vordert. Deze combimotor weegt slechts 4,4 kg en zet krachtige prestaties neer over het hele toerentalgebied. De aandrijfeenheid van het systeem kan via een praktische snelkoppeling, zonder gereedschap, met één van de twaalf combigereedschappen uitgerust worden en ligt dankzij de ergonomische beugelgreep prettig in de hand. Een ander pluspunt is de eenvoudige startprocedure: de choke bedienen, trekken, en gas geven. Zelfs na een lange rustperiode slaat de motor meteen aan. Bovendien vermindert de automatische decompressie duidelijk de kracht die op het starttouw uitgeoefend moet worden. De motor wordt met de stopknop uitgeschakeld die – zoals alle andere bedieningselementen – in de multifunctionele greep geïntegreerd is. Praktisch: om een nog warme machine opnieuw te starten, moet u geen schakelaar meer bedienen. De motor is altijd startklaar.

De nieuwe, verbeterde STIHL 4-MIX-motor

De STIHL 4-Mix-motor combineert de beste eigenschappen van de twee- en viertaktaandrijving met een hoger vermogen en een aangenaam geluid - zelfs bij een maximale belasting. Bovendien is hij ook erg milieuvriendelijk doordat bij de verbranding erg weinig resten ontstaan. In tegenstelling tot conventionele viertaktmotoren werken de 4-MIX-motoren, net als tweetaktmotoren, met een mengsel van benzine en olie (verhouding 1: 50). Doordat het mengsel de motor smeert, zijn er geen onderdelen zoals een oliepomp, een carter en een oliefilter meer nodig. Dat spaart niet alleen gewicht, maar maakt ook de controle van het oliepeil en oliewissels overbodig. Een ander pluspunt is de vereenvoudigde startprocedure waarmee de motor ook na een lange rustpauze snel en probleemloos gestart kan worden. De automatische decompressie beperkt daarbij de krachtinspanning op het starttouw tot een minimum. Bovendien heeft de motor een uitstekend reactievermogen en het daarmee gepaard gaande hoge koppel. De tankinhoud werd bij alle modellen met de nieuwe 4-MIX-motor vergroot zodat de looptijd van de machines tot 30% hoger ligt. Dat zorgt voor meer flexibiliteit in de actieradius en vermindert het aantal werkonderbrekingen om bij te tanken.

Nieuw zijn de gebruiksvriendelijke onderhouds-, service- en diagnoseprocessen met talrijke voordelen. De motoren zijn standaard uitgerust met papierfilters die door lange standtijden en wisselintervallen gekenmerkt worden. En om de filter te vervangen, moet de gebruiker alleen maar het deksel van de luchtfilter wegnemen. Ook onderhoudswerken en reparaties werden vereenvoudigd zodat de servicetijden voor de machines bijzonder kort zijn. Bovendien kan de dealer een diagnose van de motorelektronica stellen: via een diagnosetoestel leest hij de bedrijfsgegevens en het foutgeheugen uit om een storing snel en eenvoudig te lokaliseren en te verhelpen. Voor gebruikers betekent dat minimale stilstandtijden en een hoog rendement.

Overzicht van de gereedschappen van het CombiSysteem:

 • FS-KM bosmaaier met maaikop AutoCut C 26-2: ideaal voor het onkruidvrij maken langs muren, omheiningen, heggen en wegranden.
 • FS-KM bosmaaier met grassnijblad GSB 230-2: voor het snel maaien van gazons en taai gras.
 • FCB-KM kantensnijder: voor de nauwkeurige afwerking van gazonranden langs paden, opritten en bloemperken.
 • HT-KM hoogsnoeier: voor het gemakkelijk snoeien van hoge takken vanaf de grond. Garandeert precies en veilig snoeiwerk.
 • HL-KM 0° heggenschaar op steel: bijzonder geschikt voor het onderhoud van hoge en brede heggen en het in vorm snoeien.
 • HL-KM 145° heggenschaar op steel: mesbalk met een trapsgewijs instelbaar bereik tot 145°. Ideaal voor het onderhoud van hoge heggen en voor gebruik dicht bij de grond.
 • FH-KM 145° struiksnoeier: mesbalk met een trapsgewijs instelbaar bereik tot 145°. Voor het precies snoeien van struiken dicht bij de grond en voor snoeiwerk op plaatsen met weinig bewegingsruimte.
 • BF-KM grondfrees: om bodems te verluchten en te bewerken.
 • BG-KM bladblazer: dankzij zijn hoge blaascapaciteit kunnen paden en diverse oppervlakken snel worden ontdaan van stof, bladeren en maaiafval.
 • KW-KM bezemrol: speciale rubberen stroken zorgen voor een snelle en eenvoudige reiniging van paden en opritten.
 • KB-KM borstelrol: stevige borstels elimineren alle vuil, zelfs uit diepe groeven en voren.

Technische kenmerken Combimotor - STIHL PRO AccuSysteem

Combimotor STIHL KMA 130 R
Draadloze technologie Lithium-ion
Motor Elektromotor (EC), zonder borstel
Gewicht (kg) * 3,2
Geluidsdruk (dB(A)) ** 92
Geluidsvermogen (dB(A)) ** 102
Greepsysteem Ronde handgreep (R)
Trillingsniveau links/rechts (m/s²) *** 5,8 / 5,2
Uitrusting Rigide aandrijfas, instelbare snelheid 3 niveaus met ledweergave, ophangoog, draagriem
Compatibel CombiSysteem gereedschap FS-KM bosmaaier maaikop AutoCut C 25-2 of grassnijblad GSB 230-2 / FCB-KM kantensnijder / HT-KM hoogsnoeier / HL-KM 0° - HL-KM 145° heggenschaar op steel / FH-KM 145° struiksnoeier / BF-KM grondfrees / BG-KM bladblazer / KW-KM bezemrol / KB-KM borstelrol

Prestaties bij gebruik met AP 300 accu en CombiSysteem gereedschap FS-KM bosmaaier met grassnijblad 230-2

Accuspanning (V) 36
Accuvermogen (Wh) 227
Autonomie op snelheid 1 / snelheid 2 / snelheid 3 (min.) 75 / 45 / 40
Laadtijd met de snelle acculader AL 500 - 80% / 100% (min.) 25 / 35

Prestaties bij gebruik met AR 3000 accu en CombiSysteem gereedschap FS-KM bosmaaier met grassnijblad 230-2

Accuspanning (V) 36
Accuvermogen (Wh) 1 148
Autonomie op snelheid 1 / snelheid 2 / snelheid 3 (min.) 370 / 240 / 190
Laadtijd met de snelle acculader AL 500 - 80% / 100% (min.) 120 / 160

* Zonder accu en zonder gereedschap: ** K-factor volgens Europese richtlijn 2006/42/CE = 2,5 dB(A), maximale waarde van de bruikbare CombiSysteem gereedschappen; *** K-factor volgens Europese richtlijn 2006/42/CE = 2 m/s² (maximale waarde van de bruikbare CombiSysteem gereedschappen)

Downloads

Beeldmateriaal:
 • STIHL KMA 130 R
  Download foto (.jpg)1544 x 2362 px, 1.17 MB

  Met de STIHL KMA 130 R accucombimotor onderhoud je de tuin zonder storende uitlaatgassen en lawaai voor de buren.

 • STIHL KMA 130 R
  Download foto (.jpg)2362 x 3543 px, 386.79 kB

  De krachtige elektromotor van de KMA 130 R start met een eenvoudige druk op de knop en heeft een hoog koppel. Hij stoot geen uitlaatgassen uit, is stil en biedt met zijn drie snelheidsniveaus een bijzonder lange autonomie.

 • STIHL KMA 130 R accucombimotor
  Download foto (.jpg)4252 x 3543 px, 537.98 kB

  Bijna alle gereedschappen van het CombiSysteem die gewoonlijk met benzinemotoren worden gebruikt, werken ook met de nieuwe accumotor van het CombiSysteem.

Alle foto's weergeven
 • STIHL KMA 130 R
  Download foto (.jpg)1544 x 2362 px, 1.17 MB

  Met de STIHL KMA 130 R accucombimotor onderhoud je de tuin zonder storende uitlaatgassen en lawaai voor de buren.

 • STIHL KMA 130 R
  Download foto (.jpg)2362 x 3543 px, 386.79 kB

  De krachtige elektromotor van de KMA 130 R start met een eenvoudige druk op de knop en heeft een hoog koppel. Hij stoot geen uitlaatgassen uit, is stil en biedt met zijn drie snelheidsniveaus een bijzonder lange autonomie.

 • STIHL KMA 130 R accucombimotor
  Download foto (.jpg)4252 x 3543 px, 537.98 kB

  Bijna alle gereedschappen van het CombiSysteem die gewoonlijk met benzinemotoren worden gebruikt, werken ook met de nieuwe accumotor van het CombiSysteem.