De draad van een kantenmaaier, bosmaaier of grastrimmer vervangen

Na een tijdje heeft je grastrimmer een nieuwe maaidraad nodig om effectief te kunnen blijven werken. Vervang deze snel en eenvoudig met behulp van onze gids.

Close-up van een maaidraad die op een STIHL FSA 57 accugrastrimmer wordt gewonden

Bij je kantenmaaier of grastrimmer de draad vervangen: maak de juiste keuze

Als het tijd is om de draad in je grastrimmer te vervangen, vraag je je misschien af welk type het meest geschikt is voor je machine. Het antwoord hangt voornamelijk af van de taken die je kantenmaaier moet uitvoeren. De vuistregel is: hoe langer en dichter het gras dat je maait, hoe dikker de maaidraad moet zijn. Hiermee moet je ook rekening houden wanneer je de grastrimmer kiest, want hoe dikker de draad die je gebruikt, hoe meer vermogen je nodig hebt voor een zuivere snede. Zwaardere klussen vereisen dus meer vermogen en een dikkere draad. Om te achterhalen welke maaidraad aan je behoeften voldoet, moet je eerst kijken naar de verschillende beschikbare maaikoppen.

Bij je bosmaaier de draad vervangen: drie verschillende maaikoppen

STIHL biedt een breed scala aan grastrimmers en kantenmaaiers voor privé gebruik alsook bosmaaiers voor professioneel gebruik. Deze verschillen allemaal op het vlak van vermogen, type aandrijving, type handvat en de standaard meegeleverde maaikop. Hoewel de andere vernoemde eigenschappen onveranderlijk zijn, kan je de maaikoppen op de STIHL grastrimmers verwijderen en vervangen door alternatieve snijgereedschappen. Hierdoor zijn ze veelzijdig, aangezien je de machine aan je taak kan aanpassen.
STIHL biedt drie types grasmaaikoppen aan die een maaidraad gebruiken. Het grootste verschil zit in de manier waarop je de draad verlengt en vervangt wanneer dat nodig is.

Een vrouw met gezichts- en gehoorbescherming en een STIHL FS 56 R benzinegrastrimmer in een tuin met struiken en gazon

TrimCut maaikop

Bij een TrimCut maaikop trek je de maaidraad met de hand uit de kop wanneer deze niet meer werkt. Als de draad door gebruik korter wordt, moet je de trimmer uitschakelen en de draad met de hand verlengen.

AutoCut maaikop: Met een AutoCut maaikop is het heel eenvoudig om de draad te verlengen. Om de maaidraden bij te stellen tot de juiste lengte hoef je alleen maar de maaikop op de grond te drukken terwijl de motor draait. Hierdoor wordt een blokkeermechanisme vrijgemaakt dat een stuk draad afrolt. De lengte wordt vervolgens automatisch aangepast door de middelpuntvliedende kracht terwijl de maaikop roteert.

Kort samengevat: TrimCut  en SuperCut maaikoppen zijn bijzonder geschikt voor professionele gebruikers, terwijl AutoCut maaikoppen geschikt zijn om zowel in privé als in professionele omgevingen te gebruiken, waardoor het de perfecte allrounder is. Elk type kop is geschikt voor verschillende taken en vereist een verschillende aanpak wanneer de maaidraad moet worden bijgevuld of volledig moet worden vervangen. Je maaikop wordt meegeleverd met een spoel met draad die je beetje bij beetje kan afrollen voor verschillende maaitaken, maar de draad gaat niet eeuwig mee. Om deze te vervangen, kan je een nieuwe draadrol kopen en je huidige maaikop bijvullen.

STIHL-tip: Gebruik je liever voorgesneden maaidraden in plaats van de draad zelf af te rollen? STIHL DuroCut maaikoppen zijn gevuld met voorgesneden stukken DuroCut-maaidraad met de perfecte afmetingen. DuroCut heeft een flexibele kern met een harde buitenlaag en tanden, zodat je met precisie kan werken in grotere, dichtere en eerder houtachtige vegetatie.

Niet alle koppen zijn compatibel met alle machines. Vraag je lokale dealer om advies als je niet zeker weet welke koppen geschikt zijn voor je grastrimmer.

De maaidraad in een lege maaikop vervangen

Over het algemeen zijn er drie verschillende manieren om de maaidraad in een STIHL-maaikop te vervangen, afhankelijk van het type model.

Standaard modellen van koppen: Verwijder eerst de kop van de trimmer en open deze. Nu kan je bij de lege spoel waarop je de maaidraad kan rollen. De pijlen duiden aan in welke richting je moet oprollen. Als je moeite hebt om de maaidraad bij te vullen en te vervangen, helpt je lokale STIHL dealer je graag verder.

Comfort modellen van koppen: Maaikoppen met comfortfuncties hebben de letter 'C' in hun modelnaam. Het is nog eenvoudiger en handiger om de maaidraad erin te vervangen, omdat je de draad van buitenaf gemakkelijk op de spoel kan rollen. Voer de gewenste lengte maaidraad in de maaikop, zodat deze aan de ene kant erin en aan de andere kant eruit gaat. Draai vervolgens aan het onderste deel van de kop om de draad rond de binnenkant van de spoel te wikkelen. Je hoeft niets te openen. Let op: wanneer je de draad in dit soort kop vervangt, moeten de twee uiteinden die uit de kop steken dezelfde lengte hebben vooraleer je begint op te rollen.

Er is ook nog een derde manier om de STIHL-maaidraad te vervangen die geschikt is voor zowel Standaard als Comfort modellen: open de maaikop en plaats er een voorgewonden spoel in.

Een maaidraad vervangen: uitlegvideo's

Bij je grastrimmer de draad vervangen: het juiste type voor de juiste klus

STIHL heeft de juiste maaidraad voor elke uitdaging. Onze 'ronde, stille' maaidraden zijn standaard geïnstalleerd in de maaikoppen van STIHL-grastrimmers. Deze draden zorgen voor optimale resultaten bij lagere geluidsniveaus in de meeste werkomgevingen. Onze maaidraden zijn verkrijgbaar met verschillende profielvormen en verschillende diktes. De STIHL maaidraad heeft ook een kleurcode voor een betere herkenbaarheid en oriëntatie. Rode maaidraden hebben bijvoorbeeld altijd een diameter van 2,7 millimeter.

Een trimmerdraad vervangen: opbergen en voorbereiden

Plastic opbergdoos met een losse maaidraad naast een stuk maaidraad in een afgesloten pot water

Voordat je de draad in je grastrimmer vervangt, raden we je aan om de maaidraad vóór gebruik minstens 24 uur in water te leggen. Dit komt omdat de nylon draad na verloop van tijd vocht en daardoor elasticiteit verliest. Door hydratatie wordt de draad flexibeler en slijt minder snel. Je mag de draad aan de rol laten: plaats de rol gewoon rechtstreeks in het water met de draad eromheen gewikkeld. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken over hoe je de draad opbergt. Je kan de draad gewoon in je grastrimmer laten tot de volgende keer dat je hem gebruikt.

Samenvatting: bij een kantenmaaier, bosmaaier of grastrimmer de draad vervangen

  • STIHL biedt een verscheidenheid aan maaikoppen, maaidraden en draadrollen voor verschillende toepassingen.
  • Het is eenvoudig om een trimmerdraad te vervangen: open de maaikop of plaats bij trimmers met een Comfort-functie gewoon de maaidraad erin en rol deze op.
  • Je kan ook een voorgewonden rol plaatsen.
  • Alle maaidraden moeten 24 uur in water worden geweekt voordat ze worden opgerold, zodat ze de nodige vochtigheid en elasticiteit behouden.