Breda, 18.01.2017

Kruinwerkers: precieze boomverzorging met de STIHL hoogsnoeiers HT 103 en HT 133

Met de twee voeten stevig op de grond terwijl men met de zaag in de boomkruin aan het werk is. Met de nieuwe generatie STIHL hoogsnoeiers kunnen gebruikers in de boomverzorging en fruitteelt nu nog vlotter opdrachten hoog in de bomen uitvoeren. Een opvallend lager gewicht, een verbeterde ergonomie en talrijke doordachte details staan borg voor een uitstekend zaagvermogen en een hoog arbeidscomfort. Beide modellen zijn met de STIHL 4-MIX-motor uitgerust. Gebruikers hebben de keuze tussen de HT 103 met een vermogen van 1,05 kW en de krachtige en snel accelererende HT 133 met een vermogen van 1,4 kW.

De twee nieuwe hoogsnoeiers HT 103 en HT 133 van STIHL zijn onmisbare hulpmiddelen voor professionele gebruikers in de fruitteelt en de boomverzorging die vanuit een vaste positie op de grond efficiënt en comfortabel aan de slag willen. De twee machines worden door de nieuwe, verbeterde 4-MIX-motor aangedreven met een vermogen van 1,05 kW of 1,4 kW naar keuze. Beide krachtbronnen combineren de beste eigenschappen van twee- en viertaktmotoren met een hoger vermogen en een aangenaam klankbeeld, zelfs bij een maximale belasting. Bovendien is de nieuwe motor ook erg milieuvriendelijk doordat bij de verbranding erg weinig resten ontstaan. Een ander pluspunt is de eenvoudige startprocedure: de choke bedienen, trekken, gas geven, klaar. Zelfs na een lange rustperiode slaat de motor meteen aan. Bovendien vermindert de automatische decompressie duidelijk de kracht die op het starttouw moet worden uitgeoefend. De hoogsnoeiers worden met de stopknop uitgeschakeld die - zoals alle andere bedieningselementen - in de multifunctionele greep geïntegreerd is. Praktisch: om een nog warme machine opnieuw te starten, is geen schakelaar meer nodig.

Meer doen met minder gewicht
Hoe lichter de machine, hoe langer men nauwkeurig werk kan leveren zonder moe te worden. Daarom hebben de ingenieurs van STIHL het gewicht van de nieuwe hoogsnoeiers stelselmatig verminderd. De nieuwe aandrijving is 200 gram lichter dan die van het vorige model en de nieuwe vierkante telescoopsteel weegt dankzij de nieuwe buisgeometrie zelfs 400 gram minder. Ook de STIHL 4-MIX-technologie draagt bij tot het lage machinegewicht. Door de mengselsmering zijn motoronderdelen zoals de oliepomp, het oliecarter en de oliefilter niet meer nodig. In totaal wegen de hoogsnoeiers maar 7,2 kg - wat in verhouding erg weinig is. Bovendien zijn ze dankzij de ergonomische zachte handgreep en de extreem stijve telescoopsteel ook op grote hoogte heel precies te geleiden.

Een zuivere en precieze zaagsnede
Professionele gebruikers weten wat op het terrein belangrijk is: een precieze aanzet, een krachtig zaagvermogen en een zuivere zaagsnede. Daarom rust STIHL de twee hoogsnoeiers standaard met het zaagblad STIHL Rollomatic Mini E en de zaagketting STIHL ¼" Picco Micro 3 uit. Andere praktische details verlichten het werk: de zijdelingse kettingspanning maakt het mogelijk de zaagketting op te spannen zonder in de buurt van de scherpe zaagtanden te komen, een aanduiding op het kettingwieldeksel helpt om het zaagblad precies te plaatsen – ook wanneer door de dichte bladeren het zaagblad zelf niet te zien is – en een verbeterde steelgrendel voorkomt dat de steel in de takken vasthaakt. De lengte van de steel kan men zonder gereedschap, met één handgreep, aanpassen. Wanneer de steel helemaal is uitgetrokken, kan de gebruiker takken tot op een hoogte van ongeveer 5 meter snoeien. Opdat de machine bij de verschillende steellengtes telkens optimaal uitgebalanceerd zou zijn, kan de klem om de gordel op de steel vast te haken, gemakkelijk en zonder gereedschap verschoven worden. Ideaal wanneer er lang gewerkt moet worden, is het als optie beschikbare, ergonomisch rugdraagsysteem RTS waar de hoogsnoeier kan worden ingehaakt. Dat systeem kan men aan de lichaamsbouw van de gebruiker aanpassen en combineert een optimale gewichtsverdeling met het hoogste draagcomfort, niet alleen bij het werk zelf, maar ook om de machine comfortabel en veilig van boom tot boom te dragen.

De nieuwe, verbeterde STIHL 4-MIX-motor
De STIHL 4-Mix-motor combineert de beste eigenschappen van de twee- en viertaktaandrijving met een hoger vermogen en een aangenaam klankbeeld - zelfs bij een maximale belasting. Bovendien is de nieuwe krachtbron ook erg milieuvriendelijk doordat bij de verbranding erg weinig resten ontstaan. In tegenstelling tot conventionele viertaktmotoren werken de 4-MIX-motoren, net als tweetaktmotoren, met een mengsel van benzine en olie (verhouding 1: 50). Doordat het mengsel de motor smeert, zijn er geen onderdelen zoals een oliepomp, een carter en een oliefilter meer nodig. Dat spaart niet alleen gewicht, maar maakt ook de controle van het oliepeil en oliewissels overbodig. Een ander pluspunt is de vereenvoudigde startprocedure waarmee de motor ook na een lange rustpauze snel en probleemloos gestart kan worden. De automatische decompressie beperkt daarbij de krachtinspanning op het starttouw tot een minimum. Bovendien overtuigt de motor door zijn uitstekende reactievermogen en het daarmee gepaard gaande hoge koppel. De tankinhoud werd bij haast alle modellen met de nieuwe 4-MIX-motor vergroot zodat de looptijd van de machines tot 30% hoger ligt. Dat zorgt voor meer flexibiliteit in de actieradius en vermindert het aantal werkonderbrekingen om bij te tanken.
Nieuw zijn de gebruiksvriendelijke onderhouds-, service- en diagnoseprocessen met talrijke voordelen voor de gebruikers. De motoren zijn standaard uitgerust met papierfilters die door lange standtijden en wisselintervallen worden gekenmerkt. En om de filter te vervangen, moet de gebruiker alleen maar het deksel van de luchtfilter wegnemen. Ook onderhoudswerken en reparaties werden vereenvoudigd zodat de servicetijden voor de machines bijzonder kort zijn. Bovendien kan de vakhandelaar een diagnose van de motorelektronica stellen: via een diagnosetoestel leest hij de bedrijfsgegevens en het foutgeheugen uit om een storing snel en eenvoudig te lokaliseren en te verhelpen. Voor gebruikers betekent dat minimale stilstandtijden en een hoog rendement.

Technische gegevens

STIHL HT 103 STIHL HT 133
Motortechnologie: STIHL 4-MIX-motor STIHL 4-MIX-motor
Cilinderinhoud (cm³): 31,4 31,4
Vermogen (kW/pk): 1,05 1,4
Gewicht (kg):* 7,2 7,2
Geluidsdrukniveau (dB(A)):** 89 93
Geluidsvermogenniveau (dB(A)):** 106 109
Oilomatic-zaagketting STIHL ¼" Picco Micro 3 (PM3) STIHL ¼" Picco Micro 3 (PM3)
Zaagblad STIHL Rollomatic E Mini STIHL Rollomatic E Mini
Zaaglengte (cm):*** 30 30
Totale lengte met snijgarnituur (cm): 270-390 270-390
Uitrusting: Automatische decompressie, zijdelingse kettingspanning, multifunctionele greep, zachte handgreep, antivibratiesysteem, gereedschapsloze olietankdop Automatische decompressie, zijdelingse kettingspanning, multifunctionele greep, zachte handgreep, antivibratiesysteem, gereedschapsloze olietankdop

* Niet-getankt, zonder zaagblad en zaagketting; ** K-factor volgens RL 2006/42/EG = 2,5 dB(A); *** afhankelijk van het machinetype kan de feitelijke zaaglengte kleiner zijn dan vermeld

Downloads

Beeldmateriaal:
  • hoogsnoeiers STIHL HT 103 en HT 133
    Download foto (.jpg)1417 x 2126 px, 370.46 kB

    Met de nieuwe hoogsnoeiers STIHL HT 103 en HT 133 (hier de HT 103) kunnen werkzaamheden in de fruitteelt en de boomverzorging veilig van op de grond, snel, precies en comfortabel uitgevoerd worden.

Alle foto's weergeven
  • hoogsnoeiers STIHL HT 103 en HT 133
    Download foto (.jpg)1417 x 2126 px, 370.46 kB

    Met de nieuwe hoogsnoeiers STIHL HT 103 en HT 133 (hier de HT 103) kunnen werkzaamheden in de fruitteelt en de boomverzorging veilig van op de grond, snel, precies en comfortabel uitgevoerd worden.