Breda, 23.05.2017

Resultaten STIHL TIMBERSPORTS® Champions Trophy 2017 in Hamburg

Brad De Losa uit Australië wint de zwaarste houthakkerswedstrijd ter wereld

Brad De Losa uit Australië won zaterdagavond de STIHL TIMBERSPORTS® Champions Trophy in Hamburg. In het Cruise Center Altona in Hamburg, dat met meer dan 1.200 toeschouwers uitverkocht was, maakte de Australiër zijn hattrick Champions' Rings volledig, nadat hij de trofee eerder al in 2014 en 2015 veroverd had. De Losa kwam als overwinnaar uit de strijd waarin de acht beste sporthouthakkers ter wereld het tegen elkaar opnamen. Stirling Hart uit Canada moest na een bloedstollende finale tegen De Losa genoegen nemen met de tweede plaats. Martin Komárek uit de Tsjechische Republiek was de beste Europeaan en eindigde derde. De overige plaatsen werden ingenomen door topatleten uit Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Zwitserland, Duitsland en Frankrijk.

De 39-jarige Brad De Losa uit Australië veroverde de eerste plaats in de Champions Trophy van de STIHL TIMBERSPORTS® Series voor een enthousiaste menigte in het Cruise Center Altona van Hamburg. Na een reeks van intense duels volgens de knock-outformule kwam de Australiër in de finale uit tegen de Canadees Stirling Hart. In een bliksemsnelle tijd van 1 minuut 2 seconden en 23 honderdsten hakte en zaagde hij zich doorheen vier houtblokken en liet hij zijn rivaal 48 honderdsten van een seconde achter zich. Martin Komárek uit de Tsjechische Republiek, die zich met zijn kracht en precisie de beste Europese atleet toonde, vervolledigde het podium.

Houthakkerssport op internationaal niveau
"Voor mij is het een grote eer om de Champions Trophy te winnen. Dit is een onvoorstelbaar zware competitie. Voor deze wedstrijd heb ik veel geoefend en het is dan ook leuk dat die zware inspanningen resultaat opgeleverd hebben. De andere deelnemers waren vandaag erg sterk en ik ben erg blij dat ik dit jaar opnieuw heb kunnen winnen. Stirling zat me tot in de finale op de hielen," zei Brad De Losa na de bloedstollende slotwedstrijd van wat een drukke avond was. Het uitzonderlijke competitieniveau van de Champions Trophy in Hamburg bleek uit het feit dat regerend wereldkampioen Jason Wynyard uit Nieuw-Zeeland zich met de vierde plaats tevreden moest stellen.

Topatleten met bijl en zaag
"Telkens was het verschil zo klein dat je jezelf afvraagt wat je anders had kunnen doen. Op het einde van de dag kostten enkele kleine foutjes als gevolg van de extreme fysieke inspanningen, me de overwinning. Toch ben ik erg blij met het resultaat," zei Stirling Hart na de finale. Matt Cogar uit de VS eindigde vijfde. Martin Komárek voerde het Europese deelnemersveld aan, voor de Zwitserse kampioen Christophe Geissler (zesde), de Duitse lokale favoriet Dirk Braun (zevende) en de Fransman Roger Gehin die de top acht volledig maakte.

Champions Trophy: bloedstollende duels en stalen zenuwen
De wedstrijdformule van de Champions Trophy vergt van de atleten een combinatie van uithoudingsvermogen, precisie en kracht. Ze moeten vier zaag- en bijldisciplines uit de STIHL TIMBERSPORTS® Series uitvoeren waarbij ze rug tegen rug opgesteld staan. De winnaar van elk duel gaat naar de volgende ronde. De disciplines zijn ‘Stock Saw', ‘Underhand Chop', ‘Single Buck' en ‘Standing Block Chop'.

Nieuwe STIHL TIMBERSPORTS® Junior Wereldkampioen uit Zweden
Vlak vóór de Champions Trophy, kregen ‘s werelds beste beginnelingen in de houthakkerssport de kans om in de STIHL TIMBERSPORTS® Rookie World Championships hun kunnen te tonen. Ferry Svan uit Zweden legde beslag op het goud, voor Blake Marsh uit Australië en George Williams uit Canada. In het deelnemersveld zaten ook nog atleten uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk.

Benelux Trainingskamp te Haelen van 25 tot 28 mei 2017
In de kantlijn van de Champions Trophy vermelden we graag dat dit weekend het Benelux trainingskamp zal plaatsvinden te Haelen in Nederland, als voorbereiding op het STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap op 14 oktober in Sittard, Nederland.

De trainers die de sporters deze keer zullen begeleiden zijn niemand minder dan de nummer 1 en 2 van de afgelopen Champions Trophy in Hamburg : Brad De Losa (AUS) en Stirling Hart (CAN) . Ook Spike Milton (GB), Andrew Evans (GB) en Ruud Meijer (NL) staan paraat.

Op 25 & 26 mei is er een basis trainingskamp van 09u00 tot 18u00. De 20 ingeschreven deelnemers zullen kunnen oefenen op 4 van de 6 officiële STIHL TIMBERSPORTS® disciplines: Underhand, Standing Block, Single Buck en Stock Saw, en dus ook de 4 disciplines van de Champions Trophy.

Op 27 & 28 mei zullen de 25 ingeschreven sporters deelnemen aan het intensief trainingskamp van 09u00 tot 18u00. Zij oefenen op de zes officiële STIHL TIMBERSPORTS® disciplines: Underhand, Standing Block, Single Buck, Stock Saw, Springboard en de spectaculaire Hot Saw.

Het trainingskamp vindt plaats in het STIHL TIMBERSPORTS® trainingscentrum op het domein van Bart Jansen te Haelen in Nederland, adres : BJ Events B.V. - Stationsplein 20 - 6081 NC Haelen – Nederland.

Downloads