Robotmaaier onderhouden: tips en tricks voor goed onderhoud en lange levensduur

Robotmaaier onderhouden: voor een lange levensduur

Door je robotmaaier regelmatig te onderhouden voorkom je overmatige slijtage. Wij hebben de belangrijkste onderhoudstips voor je samengevat.

Waarom moet je de robotmaaier onderhouden?

Je iMOW® maairobot verzorgt dagelijks je gazon en is daardoor ook onderhevig aan slijtage. Door hem regelmatig te onderhouden verleng je de levensduur van de machine. Dankzij bepaalde onderhoudsintervallen werkt hij altijd perfect. We hebben de belangrijkste informatie voor je samengevat.

Voorbereiding van het onderhoud

Activeer de machineblokkering voordat je aan het onderhoud begint. Draag voor je veiligheid ook altijd handschoenen, zeker bij werkzaamheden aan het maaimes. Trek altijd de stekker uit het stopcontact als er werkzaamheden zijn aan het dockingstation.

Opgelet: volg bij alle onderhoudswerkzaamheden altijd stipt de in de handleiding beschreven stappen.  Extra of jaarlijks winteronderhoud adviseren wij te laten uitvoeren door een gespecialiseerde STIHL dealer.

Kosten en omvang van het onderhoud

Onderhoudsintervallen bepalen de omvang van het onderhoud. Een regelmatige verzorging is de beste manier om defecten te vermijden.

Onderhoudsintervallen

Als je de iMOW® robotmaaier volgens bepaalde intervallen onderhoudt, ben je er zeker van dat hij altijd klaarstaat en naar behoren werkt. Wij raden de volgende onderhoudsintervallen aan.

Op alle actieve dagen: routineonderhoud

Voer elke dag waarop je robotmaaier aan het werk is een snelle visuele controle uit. Dat wordt al snel routine. Hoe ziet de machine eruit? Lijkt het dockingstation naar behoren te werken? Het maaioppervlak moet altijd vrij zijn van voorwerpen die de iMOW® tijdens het maaien kunnen hinderen.

STIHL iMOW® 422 robotmaaier in het dockingstation

Wekelijks: verzorging van de robotmaaier

Hoe ziet het maaimes eruit? Is er slijtage? Is de maairobot vervuild? Dit alles bekijk je wekelijks. Draai daarvoor de robotmaaier op de zijkant (met ingeschakelde machineblokkering). Verwijder met een zachte doek vuil van de behuizing en reinig het maaimes met een borstel. Grasresten die zich in de behuizing en het maaiwerk hebben vastgezet verwijder je met een houten stok.

Het maaimes van een STIHL iMOW® 422 robotmaaier worden gereinigd met een borstel

Maandelijks: controle maaimes

Inspecteer het maaimes. Is het nog scherp genoeg of moet het worden vervangen? Als het maaimes bot wordt en niet meer zuiver maait, is het tijd om het te vervangen. Slijp het nooit, maar vervang het door een nieuw. Alleen zo kan de robotmaaier behoorlijk en stil werken.

Het maaimes van een STIHL iMOW® 422 robotmaaier wordt vervangen

Jaarlijks: winterinspectie

Vóór de winterstop kan je de robotmaaier naar je gespecialiseerde dealer brengen. Hij controleert naast de slijtage in de eerste plaats de accu, de software en de elektronica.

De robotmaaier winterklaar maken

Er is niet veel nodig om je iMOW® winterklaar te maken. Na enkele onderhouds- en reinigingswerkzaamheden berg je hem op in zijn winterverblijf. Droog, beschermd en schoon is hij klaar voor zijn winterslaap.

Weet je niet zeker wat het beste is voor je iMOW® robotmaaier? Onze gespecialiseerde STIHL dealers geven graag antwoord op je vragen en kunnen alle belangrijke werkzaamheden aan je robotmaaier voor je uitvoeren. Wil je genieten van een verlengde garantie  bij aanschaf van je STIHL iMOW® robotmaaier? Dan dient het onderhoud jaarlijks te worden toegepast door een gespecialiseerde STIHL dealer. Je geniet zo van tot 5 jaar garantie.

 

Samenvatting: robotmaaier onderhouden

  • Regelmatig onderhoud garandeert goede prestaties en verlengt de levensduur van je maairobot.
  • Schakel de machineblokkering in en trek handschoenen aan voordat je aan het onderhoud begint.
  • Besteed met regelmatige intervallen de nodige aandacht aan je robotmaaier.
  • Sommige werkzaamheden kan je het best laten uitvoeren door één van onze gespecialiseerde STIHL dealers.
  • Maak de robotmaaier winterklaar zodra de weersomstandigheden het nodig maken.