Waiblingen, 25.04.2013

Sterkere groei van STIHL in 2012 ten opzichte van de sector

- Omzet, investeringen en tewerkstelling op recordniveau
- STIHL TIMBERSPORTS WK 2013 in Stuttgart

De STIHL ondernemingsgroep behaalde in 2012 een omzet van 2.776 miljoen euro en noteerde daarmee opnieuw een groei. In vergelijking met vorig jaar werd een groei van 6 procent vastgesteld, waarvan 2,7 procent te danken was aan voordelige wijzigingen in de wisselkoersen. Met een volume van 227 miljoen werd ook op het vlak van investeringen een nieuw recordniveau bereikt. "STIHL is sterker gegroeid dan de sector. Hierdoor konden wij onze marktpositie in de hele wereld verbeteren," vertelt Dr. Bertram Kandziora, voorzitter van het bestuur van STIHL tijdens een persconferentie van de onderneming met betrekking tot de balans. "Voor 2013 voorzie ik een lichte groei." Hij kijkt ook uit naar het STIHL TIMBERSPORTS wereldkampioenschap dat op 25 en 26 oktober plaatsvindt in de Porsche Arena in Stuttgart: "Wij verwachten ongeveer 10.000 toeschouwers voor de internationale seizoensfinale van de koningsklasse in het sporthouthakken," benadrukt Dr. Kandziora.

STIHL blijft op koers voor een wereldwijde groei
STIHL zette zijn beleid van wereldwijde groei verder, zelfs onder de moeilijke algemene omstandigheden van 2012. In nagenoeg alle belangrijke productcategorieën bereikten de afzethoeveelheden het afgelopen jaar nieuwe records – ondanks een verzwakkende wereldeconomie. Ook de groei in de nieuw geïndustrialiseerde landen is opnieuw in totaal hoger dan in de industrielanden. De wereldwijde vraag naar benzinemotorzagen groeide verder, ondersteund door een toenemend aantal particuliere gebruikers, stijgende energieprijzen en de ontsluiting van nieuwe doelgroepen in de nieuw geïndustrialiseerde landen. De vraag naar motorzagen van Aziatische discountwinkels daalde. De buitenlandse omzet van de STIHL groep bedroeg 90,1 procent in vergelijking met 89,4 procent vorig jaar. "Ons hoger buitenlands aandeel in de omzet bewijst dat wij de kansen van de globalisering weten te benutten. Open markten en een vrije wereldhandel zijn van doorslaggevend belang voor de kracht van onze ondernemingsgroep en de garantie op arbeidsplaatsen," vertelt Dr. Kandziora.

Stabiele markten in Noord-Amerika, Midden- en Noord-Europa
De in het kader van de euroschuldencrisis opgelegde maatregelen voor de sanering van overheidsfinanciën, hebben vooral in Zuid-Europa een nefaste invloed gehad op de vraag naar STIHL producten. In Midden- en Noord-Europa hebben de markten zich echter gestabiliseerd. De productmerken in Noord-Amerika tonen zich stabiel; de markt voor motorzeisen nam toe – ondanks de ergste droogteperiode van de eeuw in grote delen van de V.S. De groei in Latijns-Amerika werd vooral beperkt door de importbeperkingen van Argentinië. Na een krachtige economische groei en voordelige weersomstandigheden werd in 2011 de vraag in Oceanië geconsolideerd op een iets lager niveau.

Gezonde financiële structuur verstevigd
De investeringen overtroffen het reeds hoge niveau van vorig jaar (184 miljoen euro) en bedroegen in 2012 227 miljoen euro. Vooral de producerende vennootschappen van de STIHL groep investeerden sterker in de capaciteitsuitbreiding en in toekomsttechnologieën als voorbereiding op een verdere groei. Het aantal producerende vennootschappen in het totale investeringsvolume bedroeg 89 procent. De liquiditeit in de groep is verder gestegen. Nagenoeg alle investeringen werden opnieuw gefinancierd met eigen middelen. De gezonde financiële structuur werd verder versterkt door het hoge aandeel eigen kapitaal en bedraagt 68,5 procent (vorig jaar: 68,2 procent). Het aantal werknemers nam toe met 2,6 procent naar 12.338 personeelsleden – een nieuw record.

Hoge investeringen in het Duitse moederbedrijf
In het Duitse moederbedrijf, ANDREAS STIHL AG & Co. KG, kon de omzet van 2012 worden verhoogd met 2,1 procent naar 887 miljoen euro. Het exportvolume steeg licht naar 88,4 procent (vorig jaar: 88,1 procent). Het investeringsvolume bedroeg 49 miljoen euro. De volledige investering werd gefinancierd uit eigen middelen. Net zoals de vorige jaren lagen ze boven de afschrijvingen. Om het groeibeleid te kunnen voortzetten, zal STIHL ook in de toekomst een hoog investeringsniveau behouden. "Op alle vestigingen zullen we in de komende jaren duidelijk het meest investeren in het Duitse moederbedrijf, bijvoorbeeld in de uitbreiding van ons ontwikkelingscentrum en een nieuwbouw voor de productielogistiek. Een duidelijk standpunt voor de Duitse vestiging," benadrukt Dr. Kandziora. "De omstandigheden van de vestigingen in Duitsland moeten zich echter verbeteren. Een vermogensheffing zou vergif zijn voor het concurrentievermogen van de Duitse economie. Wij hebben veel meer een ontlasting van de onderneming nodig door het vereenvoudigen van de belastingen en de opmaak van een belastingstelsel dat het bedrijf in staat stelt te concurreren, terwijl de overheidsfinanciën tegelijkertijd worden geconsolideerd." Het aandeel van eigen kapitaal steeg in het moederbedrijf met 2,1 procent naar 45,1 procent. Het personeelsbestand bleef nagenoeg constant met een totaal 3.964 werknemers. De voorzitter van het bestuur is verheugd over de positieve ontwikkeling bij de overname van tijdelijke werknemers. Alle geschikte leerlingen die in het afgelopen jaar hun diploma behaalden, kregen van STIHL een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. In de zomer van 2013 zal STIHL opnieuw alle leerlingen die hun industriële of commerciële leertijd beëindigen, een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur aanbieden.

Nieuwe producten van STIHL en VIKING
Tijdens de afgelopen maanden werden enkele nieuwe producten met succes op de markt gebracht. Deze producten omvatten bijvoorbeeld de krachtige accumotorzaag STIHL MSA 200 C-BQ en de steen- en betonzaag STIHL GS 461. Dit gereedschap zorgt voor complete vernieuwing in het STIHL-productportfolio. Deze machine kreeg bijzonder veel aandacht van vakbezoekers op de bauma in München, de grootste beurs voor bouwwerktuigen ter wereld. Als nieuwigheid voor particuliere gebruikers werd de STIHL HSA 66 accuheggenschaar op tijd voor het – late – begin van de lente aangeboden bij de STIHL vakhandelaars.

Met de nieuwe STIHL MS 261 C-M motorzaag staat de nieuwste innovatie al klaar. Als comfortvariant voor de standaardversie van de MS 261, wordt dit model in juli op de markt gebracht met het volledig elektronische Motormanagement M-Tronic. Dit regelt het ontstekingsmoment en de brandstofdosering voor voortdurende optimale motorprestaties zonder handmatige instellingen. Het compenseert ook de hoogteligging, omgevingstemperatuur of brandstofkwaliteit. De intelligente elektronica herkent de respectieve bedrijfstoestand van de machine. Hierdoor is nog alleen een beginpositie op de combinatiehendel vereist. De nieuwe motorzaag werd ontworpen voor gebruikers in de bosbouw, landbouw en in de tuin- en landschapsbouw, maar ook voor veeleisende gelegenheidsgebruikers.
In het seizoen 2013 start VIKING met een complete reeks nieuwe producten. Vooral de vier nieuwe zitmaaiers van de T4-serie krijgen bijzondere aandacht. De vier modellen met een snijbreedte van 95 tot en met 110 centimeter zijn ontworpen als maaiers met uitworp aan de zijkant. Ze zijn geschikt voor gebruik bij het plantsoenonderhoud van openbare percelen en in beheer van onroerend goed, in de landbouw of bij het onderhoud verzorging van uitgestrekte privépercelen tot 8.000 vierkante meter. Voor eigenaars van kleine en middelgrote gazons tot 1.200 vierkante meter, zal VIKING 2013 het succesverhaal van zijn grasmaaiers van de 4-serie voortzetten. Hier maakt de nieuwe benzinegrasmaaier MB 443 zijn intrede, naast het elektromodel ME 443 en de accugrasmaaier MA 443 – hierdoor heeft de gebruiker nu de beschikking over de drie aandrijvingstypes voor een grasmaaiermodel. Niet in de laatste plaats biedt VIKING met de MB 4 R, MB 4 RT en MB 4 RTP drie nieuwe mulchmaaiers voor semi-professioneel en professioneel gebruik. Deze maaiers op benzine zijn voorzien voor het onderhoud van grotere oppervlakken die minder vaak worden gemaaid, zoals vluchtheuvels of zuivere plantsoenen.
Toch behoorlijke vooruitzichten voor de Duitse markt ondanks de late start van het seizoen
De lange winter heeft zijn stempel gedrukt op de eerste maanden van 2013 in Duitsland. Hierdoor is de start van de verkoop van bepaalde productgroepen duidelijk verschoven. "Wij vertrouwen er echter op dat we de achterstand kunnen ophalen zodra de lentetemperaturen zich laten voelen," aldus Dr. Kandziora. Op 13 april werd de nationale STIHL testdag al voor de derde keer georganiseerd. Ook na deze testdag kunnen klanten en belangstellende STIHL- en VIKING-producten testen bij de deelnemende vakhandelaars. Dr. Bertram Kandziora toonde zich optimistisch voor 2013: "De groeiperspectieven van de Duitse markt dit jaar zijn in hun geheel zeer behoorlijk. Veel nieuwe STIHL- en VIKING-producten zullen de klant overtuigen bij het testen. De gebruikers zullen ongetwijfeld enthousiast zijn over het gebruik. En met exclusieve verkoop via de dienstverlenende vakhandel, nemen wij een uitstekende positie in." Gefundeerd advies, nauwgezette instructies en een gekwalificeerde service zijn fundamentele kwaliteitskenmerken van de vakhandelaars. Om de vakhandelspartners te ondersteunen, wordt in het Duitse verkoopcentrum (Dieburg, Hessen) dit jaar het STIHL trainingscentrum gemoderniseerd en uitgebreid.
Stuttgart is gastheer van het STIHL TIMBERSPORTS wereldkampioenschap 2013
Het STIHL TIMBERSPORTS wereldkampioenschap vindt in 2013 plaats in Stuttgart. Op 25 en 26 oktober komt hier de elite van de sporthouthakkers uit meer dan 20 landen samen. Meer dan 100 topatleten uit heel Europa, maar ook uit Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Canada, nemen het tegen elkaar op tijdens het STIHL TIMBERSPORTS WK. "Wij verwachten ongeveer 10.000 toeschouwers in de Porsche-Arena voor de internationale seizoensfinale van de koningsklasse in het sporthouthakken – een absoluut hoogtepunt in Stuttgart," vertelt Dr. Kandziora opgetogen.
Voorzichtig optimisme voor wereldwijde ondernemingsgroep 2013
"Door de lange winter is de lenteverkoop van onze sector in enkele landen later dan anders gestart. Het is daarom nog te vroeg om een stabiele prognose te kunnen geven voor het volledige jaar 2013. Ik reken echter op een kleine groei in de ondernemingsgroep. Hoe de situatie is in het moederbedrijf dat bijna 90 procent exporteert, is momenteel nog onduidelijk. Hier hebben we te maken met overdreven strenge en onzinnige importbeperkingen in Argentinië en Venezuela die onze leveringen daarheen sterk hinderen," verklaart Dr. Kandziora. De groep groeit sterker dan het moederbedrijf, omdat de groei van de omzet wereldwijd eerder te vinden is in het instap- en landbouwerssegment. Het moederbedrijf, m.a.w. de zeven producerende fabrieken van ANDREAS STIHL AG & Co. KG, concentreert zich daarentegen op de productie van professionele apparatuur omwille van de kostenstructuur in de Duitse vestigingen.
Bij de planningen van het volledige jaar, houdt STIHL ook rekening met de onzekere wereldconjunctuur. Daarbij komen nog de gevolgen van de schulden- en financiële crisissen die een negatieve invloed hebben op de vraag naar producten voor landschapsverzorging en voor de bosbouw en de bouwnijverheid in de betrokken crisislanden. De voorzitter van het bestuur, Dr. Kandziora, vatte het als volgt samen: "Dankzij ons concurrerend productpalet, intensievere verkoopactiviteiten en de unieke verkoopstructuur, hebben wij evenwel reden tot een voorzichtig optimisme. Flexibiliteit en reactiesnelheid zijn echter ook dit jaar beslist een absolute vereiste."

Downloads

Beeldmateriaal:
 • Download foto (.jpg)2303 x 1535 px, 1.67 MB

  De directie van de STIHL groep bij de persconferentie van liks naar rechts: Wolfgang Zahn, Karl Angler, Norbert Pick, Dr. Bertram Kandziora en Dr. Michael Prochaska.

 • Download foto (.jpg)3744 x 5616 px, 10.78 MB

  Dr. Bertram Kandziora stelt de nieuwe motorzaag MS 261 C-M met M-Tronic voor.

 • Download foto (.jpg)5616 x 3744 px, 8.83 MB

  Dr. Bertram Kandziora presenteert het positieve jaarverslag tijdens een persconferentie in Waiblingen.

Alle foto's weergeven
 • Download foto (.jpg)2303 x 1535 px, 1.67 MB

  De directie van de STIHL groep bij de persconferentie van liks naar rechts: Wolfgang Zahn, Karl Angler, Norbert Pick, Dr. Bertram Kandziora en Dr. Michael Prochaska.

 • Download foto (.jpg)3744 x 5616 px, 10.78 MB

  Dr. Bertram Kandziora stelt de nieuwe motorzaag MS 261 C-M met M-Tronic voor.

 • Download foto (.jpg)5616 x 3744 px, 8.83 MB

  Dr. Bertram Kandziora presenteert het positieve jaarverslag tijdens een persconferentie in Waiblingen.