Breda, 30.09.2016

STIHL blijft groeien in 2016

• Nieuw omzetrecord in het 90e jubileumjaar van het bedrijf
• Talrijke nieuwe producten in het accu- en benzinesegment
• STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap op 11 en 12 november in Stuttgart

Tijdens de eerste acht maanden van het huidige boekjaar is de omzet van de STIHL groep met 5,4% gegroeid tot 2,408 miljard euro. Die groei was te danken aan de sterke stijging van de verkoop. Bij ongewijzigde wisselkoersen zou de omzetgroei zelfs 9,3% bedragen. "Voor 2016, het jaar waarin STIHL zijn 90-jarige bestaan viert, rekenen we op een verkoop- en omzetrecord," verklaarde Dr. Bertram Kandziora, de voorzitter van de raad van bestuur van STIHL, tijdens de najaarspersconferentie. "Over een periode van vier jaar, tot 2019, investeren we hier in Duitsland ongeveer 300 miljoen euro en wereldwijd in totaal een miljard euro. Alle investeringen financieren we met eigen middelen." En ook voor de toekomst toont hij zich optimistisch: "We groeien heel sterk in het segment van de accuproducten, maar ook in het benzinesegment verwachten we in de volgende jaren een duidelijke stijging."

VS opnieuw de groeimotor
De Amerikaanse markt is opnieuw de groeimotor wat de verkoop betreft. Ook in West-Europa ligt de groei boven het gemiddelde. En ook in Azië noteert STIHL een duidelijke stijging van de verkoop. Op de Russische markt is er sprake van een zekere consolidatie; een echte ommekeer is daar echter nog niet in zicht. De wereldwijde toename van de verkoop leidde tot een grotere tewerkstelling: het personeelsbestand van de bedrijvengroep groeide met 2,9%. Op 31 augustus 2016 stelde STIHL 14.696 personen tewerk.

De Duitse markt blijft groeien
Op de Duitse markt kende de verkoop van STIHL en VIKING producten een duidelijke groei. De vraag naar accumachines en naar de VIKING robotmaaiers iMow groeide sterker dan gemiddeld. Bovendien was het warm en heeft het voldoende geregend. Dat gaf de natuur en ook de verkoop een boost. "We hebben er alle vertrouwen in dat we in de herfst 2016 met nieuwe producten, aantrekkelijke campagnes en de voortzetting van de ‘Super Sägen Wochen' in november verder zullen groeien," verklaart Dr. Kandziora.

Investering van 300 miljoen € in het Duitse moederbedrijf
De omzet van ANDREAS STIHL AG & Co. KG over de periode van januari tot augustus bedroeg 670 miljoen €, een beperkte groei van 0,9% in vergelijking met dezelfde periode van 2015. Het aantal personeelsleden daalde lichtjes met 0,3% tot 4.252. Op 31 augustus waren er in Waiblingen 3.220 medewerkers aan de slag, in Ludwigsburg 343, in Prüm-Weinsheim 628 en in Wiechs am Randen 61. "Van 2016 tot 2019 investeren we in het Duitse moederbedrijf, meer bepaald in de maatschappelijke zetel in Waiblingen, ongeveer 300 miljoen €," onderstreept Dr. Kandziora. In maart al was er de inhuldiging van de uitbreiding van het ontwikkelingscentrum en een nieuwe logistieke eenheid in de vestiging van Waiblingen. "Met dit nieuwe competentiecentrum voor accutechnologie en elektronica kunnen onze ingenieurs op een vloeroppervlakte van meer dan 12.000 m² nieuwe en hoogwaardige producten voor onze klanten ontwikkelen," aldus Dr. Kandziora.

Hoogste groeicijfers in het accusegment
STIHL verwacht in de loop van de volgende jaren de sterkste groeicijfers bij de verkoop van accuproducten. In dat segment zal de onderneming nieuwe klantengroepen aanspreken en haar marktaandeel uitbreiden. Op lange termijn moet men er rekening mee houden dat de verkoopcijfers in de benzinemarkt zullen afvlakken. "Op middellange termijn gaan we er echter van uit dat we de verkoop in het benzinesegment nog kunnen verbeteren. Met ons efficiënt internationaal distributienetwerk zullen we ook hier ons marktaandeel kunnen versterken," voorspelt Dr. Kandziora. Om de voorwaarden voor die groei te creëren, investeert de bedrijvengroep in de periode van 2016 tot 2019 wereldwijd ongeveer een miljard euro in ontwikkeling, productie en verkoop.

Participatie in accuproducent met succes afgerond
Op 1 augustus 2016 werd in Hongkong de participatie van STIHL in de groep Globe Tools afgerond. STIHL heeft nu een belangrijk minderheidsbelang in de Chinese accuproducent met hoofdzetel in Hangzhou. Overheden van meerdere landen zijn voordien akkoord gegaan met de participatie. "Op die manier kunnen we waardevolle vormen van synergie realiseren bij de ontwikkeling en productie van accuproducten," verklaart Dr. Kandziora. STIHL kan bovendien zijn voordeel doen met de gunstige kostenstructuren en met het grotere productiespectrum bij accuproducten. "Daarnaast krijgen we toegang tot betaalbare onderdelen. Op die manier kunnen we onze klanten binnen het instapsegment nieuwe, hoogwaardige producten tegen een aantrekkelijke prijs aanbieden. Dat gebeurt trouwens nog altijd via de vakhandel die voor de dienstverlening instaat, en met de vertrouwde topkwaliteit van STIHL.

STIHL blijft zijn online aanwezigheid versterken
Het aantal STIHL fans op de sociale media stijgt voortdurend. Ondertussen heeft STIHL over de hele wereld meer dan 1,5 miljoen fans op Facebook. Op de STIHL website en met de nieuwe STIHL app kunnen klanten eenvoudig en comfortabel naar productinformatie en -toepassingen zoeken of een vakhandelaar in hun buurt lokaliseren. Handelaars moeten vandaag niet alleen over een aantrekkelijke showroom beschikken, maar moeten ook online actief zijn – met een moderne website, met wervende online marketing en met mogelijkheden om online te bestellen. Op dat gebied ondersteunt STIHL zijn vakhandelaars met het STIHL Online Partner programma dat ondertussen al in 26 landen ingevoerd is. STIHL ontwikkelt ook functies om producten onderling te verbinden. Een reeks van die zogenaamde connectiviteitsfuncties wordt vandaag op hun praktische bruikbaarheid getest. De gebruikers van STIHL machines zullen bijvoorbeeld in real time op hun smartphone informatie over de gebruiksduur, het verbruik en de optimale toepassing kunnen krijgen.

Talrijke nieuwe STIHL producten

• Nieuwe STIHL accuproducten voor particuliere en professionele gebruikers

STIHL breidt zijn accu-assortiment consequent uit. De nieuwe serie accumachines met ingebouwde accu richt zich op particuliere gebruikers die binnen het instapsegment een accumachine met een hoge kwaliteit en tegen een aantrekkelijke prijs zoeken. Die nieuwe accuserie omvat de heggenschaar STHIL HSA 45, de accukantenmaaier STIHL FSA 45 en de bladblazer STIHL BGA 45. Daarnaast wordt ook het STIHL COMPACT AccuSysteem, dat in de loop van dit jaar op de markt gebracht werd, met een vijfde element uitgebreid: de accuveegmachine STIHL KGA 551. Nieuw in het STIHL PRO AccuSysteem zijn de twee robuuste accuheggenscharen STIHL HSA 94 R (een terugsnoeimodel) en STIHL HSA 94 T (een trimmodel). Zij zijn perfect afgestemd op de eisen die professionele gebruikers stellen op het vlak van vermogen, gewicht en ergonomie.

• Nieuwe productgeneratie met STIHL 4-MIX®-motoren

De verder verbeterde STIHL 4-MIX®-motortechnologie luidt bij talrijke machines een nieuwe productgeneratie in. Deze motor, die gesmeerd wordt via het brandstofmengsel, wordt in verschillende machines ingebouwd: zes kantenmaaiers en bosmaaiers (de STIHL FS 89, FS 91, FS 111, FS 131 en FS 311 en de ruggedragen FR 131 T), twee hoogsnoeiers met telescoopsteel (de STIHL HT 103 en HT 133) en twee aandrijfeenheden voor het veelzijdige STIHL CombiSysteem (de combimotoren STIHL KM 111 R en KM 131 R). De 4-MIX®-motor zorgt ervoor dat die machines gemakkelijker te starten, te bedienen en te onderhouden zijn, onder andere dankzij de motorelektronica die het mogelijk maakt een diagnose te stellen.

• Nieuwe STIHL benzineheggenscharen op steel

De nieuwe benzineheggenscharen op steel STIHL HL 94 KC-E en HL 94 C-E zijn tot 800 gram lichter dan hun voorgangers, terwijl de mesbalk over een grotere hoek, tot 145°, versteld kan worden. Nieuw is ook de STIHL HL 91 K-C-E met een bijzonder korte steel – ideaal om vorm- en sierheggen te snoeien.

• STIHL elektrische kettingzaag voor beginners

De elektrische kettingzaag STIHL MSE 141 C is een lichte en praktische instapmachine en werkt verrassend stil. Bovendien stoot ze geen uitlaatgassen uit en vergt ze weinig onderhoud.

Nieuwe VIKING producten

• De nieuwe accugrasmaaier VIKING MA 235 voor kleine grasperken

De wendbare accugrasmaaier VIKING MA 235 versterkt het aanbod binnen het STIHL COMPACT AccuSysteem. De grasmaaier is met zijn zeer compacte afmetingen geschikt voor kleine grasperken, terwijl hij zich binnen het instapsegment onderscheidt door zijn comfortniveau. Dankzij de directe motoraandrijving van de messen is de MA 235 bijzonder zuinig: met slechts één acculading kan de grasmaaier tot 200 m² maaien. In de zogenaamde ECO-modus regelt de motor bovendien automatisch zijn vermogen en levert hij alleen die hoeveelheid energie die afhankelijk van de hoogte van het gras nodig is.

• Meer comfort met één duwstang: de nieuwe VIKING benzinegrasmaaiers van de 6-Serie

De grasmaaiers van de nieuwe 6-serie voor tot 2.500 m² grote tuinen worden voor het eerst en uitsluitend met een monostuur uitgerust. Met dat stuur is de grasmaaier vlotter te besturen en is de grasopvangbox gemakkelijker leeg te maken. Het topmodel van de nieuwe 6-serie, de VIKING MB 655 YS, is voorzien van een hydrostatische aandrijving met gepatenteerde messenremkoppeling en bijkomende bescherming van de krukas. Hij is daardoor ook prima geschikt voor semiprofessioneel gebruik.

Finale van het STIHL TIMBERSPORTS® seizoen in 2016 opnieuw in Stuttgart

"In het jaar waarin ons bedrijf zijn 90-jarige bestaan viert, is dit een bijzonder heuglijke aankondiging: het wereldkampioenschap van de STIHL TIMBERSPORTS® Series keert naar Stuttgart terug," aldus Dr. Kandziora. Op 11 en 12 november vindt in de Porsche-Arena – die vandaag al volledig uitverkocht is – voor 11.000 toeschouwers de internationale finale van de koningscategorie in het sporthouthakken plaats. Ruim 100 atleten uit meer dan 20 landen treden aan om in individuele en ploegwedstrijden de titel van wereldkampioen 2016 te veroveren. Duitsland wordt vertegenwoordigd door Dirk Braun van STIHL TIMBERSPORTS®, een geboren houthakkerstalent.

Downloads

Beeldmateriaal:
 • Dr. Bertram Kandziora
  Download foto (.jpg)2000 x 1333 px, 1.47 MB

  STIHL verwacht in de loop van de volgende jaren de sterkste groeicijfers bij de verkoop van accuproducten. Dr. Bertram Kandziora in het elektronica laboratorium in Waiblingen.

 • STIHL najaarspersconferentie 2016
  Download foto (.jpg)2303 x 1535 px, 1.81 MB

  STIHL najaarspersconferentie 2016. De raad van bestuur van links naar rechts: Wolfgang Zahn, Karl Angler, Norbert Pick, Dr. Bertram Kandziora (voorzitter), Dr. Michael Prochaska.

 • Dr. Bertram Kandziora
  Download foto (.jpg)2303 x 1535 px, 1.54 MB

  Dr. Bertram Kandziora, de voorzitter van de raad van bestuur van STIHL.

Alle foto's weergeven
 • Dr. Bertram Kandziora
  Download foto (.jpg)2000 x 1333 px, 1.47 MB

  STIHL verwacht in de loop van de volgende jaren de sterkste groeicijfers bij de verkoop van accuproducten. Dr. Bertram Kandziora in het elektronica laboratorium in Waiblingen.

 • STIHL najaarspersconferentie 2016
  Download foto (.jpg)2303 x 1535 px, 1.81 MB

  STIHL najaarspersconferentie 2016. De raad van bestuur van links naar rechts: Wolfgang Zahn, Karl Angler, Norbert Pick, Dr. Bertram Kandziora (voorzitter), Dr. Michael Prochaska.

 • Dr. Bertram Kandziora
  Download foto (.jpg)2303 x 1535 px, 1.54 MB

  Dr. Bertram Kandziora, de voorzitter van de raad van bestuur van STIHL.