Breda, 13.09.2016

De Benelux houthakkerstop liet geen spaander heel tijdens het STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap 2016 in het Nederlandse Gemert

Op 11 september 2016 vond in het Nederlandse Gemert het STIHL Timbersports® Benelux kampioenschap 2016 plaats. Het mooie Ridderplein te Gemert was de uitgelezen locatie voor deze tot de laatste seconden spannende editie. De gewoonlijke drukte, gezelligheid en festiviteiten van Gemert Mèrt – de jaarmarkt in Gemert – werden op zondag aangevuld met een spektakel van bijlen, kettingzagen en trekzagen. Achttien atleten streden op een sportieve wijze om de Benelux titel.

Het Ridderplein in Gemert ademde al vanaf de middag gezelligheid en sfeer uit. Vanaf 15u waren zowel atleten als toeschouwers er helemaal klaar voor. In zes verschillende disciplines gingen de achttien topsporters uit België, Nederland en Luxemburg de strijd met elkaar aan. Bij ieder onderdeel kunnen de sporters punten verdienen, afhankelijk van de tijd die ze neerzetten. Hoe beter de tijd, hoe meer punten. Aan het einde worden de behaalde punten op alle zes de onderdelen bij elkaar opgeteld. Uiteindelijk behaalt de atleet met de meeste punten de titel van Benelux kampioen.

Titelverdediger David Bergen (BE) behoorde ook dit jaar weer tot de favorieten. Hij werd al 3 jaar op rij Benelux kampioen en 7 keer op rij Belgisch kampioen. In het Belgisch team is Single Buck zijn specialiteit. Langs Nederlandse zijde was Rik van Drielen een geduchte concurrent. Hij werd reeds 4 keer Benelux kampioen. Van de 18 aangekondigde atleten, moest alleen Arjan van Vliet verstek geven wegens een vorige week opgelopen blessure. Martijn van der Waal nam zijn plaats in.

Vanaf de eerste discipline werden de atleten meteen getest op behendigheid en precisie. Kracht en techniek gaan hand in hand om de springboard discipline tot een goed einde te brengen. De atleet met de beste tijd op de springboard (1 minuut en 11 seconden) was Koen Martens uit België. Omwille van een minieme fout - hij raakte met zijn bijl de pocket van de vorige sporter - keek hij echter meteen tegen een diskwalificatie aan. Een harde noot om te kraken want bij een diskwalificatie verdien je geen punten. Over het ganse kampioenschap zette Koen uiteindelijk nog een ijzersterke prestatie neer.

Benelux record bij de Stock Saw
Daarna volgde de Stock Saw waarbij de sporters met de MS 661, een standaard in de handel verkrijgbare STIHL kettingzaag, twee cookies (schijven) van een bepaalde dikte moeten afzagen van een liggende stam (diameter 40 cm) met een opwaartse en neerwaartse zaagbeweging. Bij de Stock Saw sneuvelde alvast een eerste Benelux record. De Nederlander Edwin Dost zette een nieuwe besttijd neer met 10 seconden rond, een verbetering met amper drie hondersten van het record uit 2011 van zijn landgenoot Eelco de Beer.

Daarna volgden nog de Standing Block Chop, de Single Buck en de Underhand Chop. Na afloop van deze hak- en zaagdisciplines stond de top 3 op een zakdoek van elkaar.
Met nog één onderdeel voor de boeg steeg de spanning op het Ridderplein, voor de gelegenheid inmiddels omgedoopt tot Stoere Dingen Plein.

De hoofdvogel voor een Nederlander
Het werd een spannende eindstrijd waarbij Martijn Harms en Rik Van Drielen, beiden uit Nederland, zouden uitmaken wie de nieuwe Benelux kampioen werd. De laatste discipline, de Hot Saw zou uitsluitsel brengen. Uiteindelijk haalde Martijn Harms het met amper 2 punten verschil op Rik van Drielen. David Bergen, de uittredende Benelux kampioen, werd derde op 4 punten. Hij brak trouwens bij de laatste discipline het tweede Benelux record van de dag. David bracht zijn eigen besttijd op de Hot Saw van 6 seconden 50 honderdsten op 6 seconden 14 honderdsten. Ben Terpstra (NL) eindigde vierde. De vijfde plaats was weggelegd voor de Belg Koen Martens. Ondanks zijn diskwalificatie in de springboard, wist hij zich dus nog in de top 5 te hijsen. Mits zijn sterke tijd in die allereerste discipline zou goedgekeurd geweest zijn, had er waarschijnlijk een top drie plaats in gezeten. Die knappe prestatie was ook David Bergen niet ontgaan. De 7-voudig Belgisch kampioen STIHL TIMBERSPORTS® sprak meteen na de prijsuitreiking de toeschouwers toe: "Hard werken loont. Dat is vandaag nog maar eens bewezen. Ik wil een paar kleine blessures laten genezen en sta mijn plaats als Belgisch kampioen dan ook graag af aan Koen. Hij kan België perfect vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap in Stuttgart op 11 november", waarop een zichtbaar ontroerde Koen hem vervoegde op het podium. De ontgoocheling van eerder op de dag maakte plaats voor trots en fierheid.
David had Koen in de loop van het kampioenschap ook zien groeien. Mede daardoor kwam ook zijn beslissing tot stand om zijn plaats op het WK af te staan aan Koen Martens. Een knap staaltje "sportsmanship" als afsluiter van een perfecte namiddag en avond!

Belgisch en Nederlands team op het WK in Stuttgart
Tot slot vermelden we nog dat de top 5 van Nederland en de top 5 van België ook doorgaat naar de wereldkampioenschappen in Stuttgart, op 11 november 2016.
Het Belgische team zal worden vertegenwoordigd door David Bergen, Koen Martens, Maarten Cuvelier, Robin Cuvelier en Cédric Corduant. Team Nederland bestaat dan uit Benelux kampioen Martijn Harms, runner up Rik van Drielen, Ben Terpstra, Eelco de Beer en Edwin Dost.

Over STIHL TIMBERSPORTS®
De STIHL TIMBERSPORTS® Series is een internationale wedstrijd in het sporthouthakken, en een sport met een lange traditie. De eerste wedstrijden vonden al plaats in 1870. Het eerste Wereldkampioenschap "Woodchopping" werd gehouden in 1891 in Tasmanië. Het sporthouthakken begon van daaruit zijn triomftocht rond de wereld. Nieuwe wedstrijden ontstonden, de regels werden verfijnd en er werden nieuwe bijl- en zaagdisciplines in het leven geroepen. Ook vandaag nog gaan bijna alle disciplines, drie met de bijl en drie met de zaag, terug op de traditionele bosbouwwerkzaamheden.

In alle disciplines staat de atleet en zijn omgang met het sportmateriaal en het hout centraal. Tijdens het nationaal kampioenschap bekampen de beste sporthouthakkers uit de Benelux elkaar in de volgende zes disciplines: Stock Saw (standaard kettingzaag), Single Buck (handzaag), Hot Saw (kettingzaag), Standing Block Chop, Underhand Chop en Springboard (alle drie met de bijl). Tegenwoordig heeft de STIHL TIMBERSPORTS® Series zich als de koningsklasse in de houthakkerssport gevestigd, en beschikt ze over de beste sportlui, de meeste toeschouwers en de grootste media-aandacht. Tegelijkertijd is er een sterke focus op het ontwikkelen en trainen van de atleten. Nationale en internationale trainingskampen en wedstrijden voor beginners garanderen een solide basis en sportieve toekomst voor de sport.

Downloads

Beeldmateriaal:
 • David Bergen (Standing Block Chop), uittredend Benelux kampioen 2015
  Download foto (.jpg)3696 x 2448 px, 4.57 MB

  David Bergen (Standing Block Chop), uittredend Benelux kampioen 2015

 • Martijn Harms (Springboard), Benelux kampioen 2016
  Download foto (.jpg)3696 x 2448 px, 3.24 MB

  Martijn Harms (Springboard), Benelux kampioen 2016

 • Martijn Harms (Standing Block Chop), Benelux kampioen 2016
  Download foto (.jpg)3696 x 2448 px, 4.47 MB

  Martijn Harms (Standing Block Chop), Benelux kampioen 2016

Alle foto's weergeven
 • David Bergen (Standing Block Chop), uittredend Benelux kampioen 2015
  Download foto (.jpg)3696 x 2448 px, 4.57 MB

  David Bergen (Standing Block Chop), uittredend Benelux kampioen 2015

 • Martijn Harms (Springboard), Benelux kampioen 2016
  Download foto (.jpg)3696 x 2448 px, 3.24 MB

  Martijn Harms (Springboard), Benelux kampioen 2016

 • Martijn Harms (Standing Block Chop), Benelux kampioen 2016
  Download foto (.jpg)3696 x 2448 px, 4.47 MB

  Martijn Harms (Standing Block Chop), Benelux kampioen 2016

 • Podium STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap 2016
  Download foto (.jpg)3696 x 2448 px, 3.56 MB

  Podium STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap 2016

 • podium STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap 2016
  Download foto (.jpg)3696 x 2448 px, 3.85 MB

  Podium STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap 2016