Puurs, 30.08.2016

STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap 2016

De Benelux houthakkerstop ontmoet elkaar in het Nederlandse Gemert in september

Het STIHL Timbersports® kampioenschap vindt dit jaar plaats op zondag 11 september 2016. De Nederlandse gemeente Gemert-Bakel is gastgemeente. De atleten nemen het tegen elkaar op in 6 disciplines en strijden voor de nieuwe Benelux kampioenstitel. Alleen wie het samenspel van kracht, techniek en precisie perfect beheerst, zal in deze spannende wedstrijd de zege kunnen binnenhalen.

Naar jaarlijkse traditie vindt in Gemert ook dit jaar weer Gemert Mèrt plaats. Dit jaar wordt een bijzondere editie want Gemert is ook gastgemeente voor het STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap 2016. In het middelpunt van Gemert, op het mooie Ridderplein, worden de 18 beste Benelux atleten ontvangen.

Op zondag 11 september vanaf 15 u strijden zij om de titel van Benelux kampioen. De deelnemers strijden ook om een plaats in één van de nationale teams voor de finale van het wereldkampioenschap door zo snel mogelijk verschillende houtzaag of -hakdisciplines af te werken. Daarbij draait het niet alleen om kracht en techniek maar ook om behendigheid en precisie. Voor de teamcompetitie zijn er 5 plaatsen te verdienen per team. De top 5 van Nederland en de top 5 van België gaat op die manier door naar de wereldkampioenschappen in Stuttgart, op 11 november 2016.
De toegang tot het Benelux kampioenschap is alvast gratis voor alle toeschouwers.

Titelverdediger David Bergen (BE) behoort ook dit jaar tot de favorieten. Hij werd al 3 jaar op rij Benelux kampioen en 7 keer op rij Belgisch kampioen. In het Belgisch team is single buck zijn specialiteit. Langs Nederlandse zijde is Rik van Drielen een geduchte concurrent. Hij werd reeds 4 keer Benelux kampioen en heeft het Benelux record single buck in handen. Kortom, spanning en spektakel gegarandeerd!

De volledige deelnemerslijst vindt u hieronder :

David Bergen (BE)
Mike Berkes (LU)
Cédric Corduant (BE)
Robin Cuvelier (BE)
Maarten Cuvelier (BE)
Eelco de Beer (NL)
Edwin Dost (NL)
Eugène Geerders (NL)
Arnaud Goudsmedt (BE)
Martijn Harms (NL)
Marc Hermes (LU)
Redmer Knol (NL)
Koen Martens (BE)
Jurgen Nieuwkamp (NL)
Wouter Schulp (NL)
Ben Terpstra (NL)
Rik van Drielen (NL)
Arjan van Vliet (NL)

Indien u op de hoogte wenst te blijven van het kampioenschap, kan u ons volgen via ons facebook evenement.


Over STIHL TIMBERSPORTS®
De STIHL TIMBERSPORTS® Series is een internationale wedstrijd in het sporthouthakken, en een sport met een lange traditie. De eerste wedstrijden vonden al plaats in 1870. Het eerste Wereldkampioenschap "Woodchopping" werd gehouden in 1891 in Tasmanië. Het sporthouthakken begon van daaruit zijn triomftocht rond de wereld. Nieuwe wedstrijden ontstonden, de regels werden verfijnd en er werden nieuwe bijl- en zaagdisciplines in het leven geroepen. Ook vandaag nog gaan bijna alle disciplines, drie met de bijl en drie met de zaag, terug op de traditionele bosbouwwerkzaamheden.

In alle disciplines staat de atleet en zijn omgang met het sportmateriaal en het hout centraal. Tijdens het nationaal kampioenschap bekampen de beste sporthouthakkers uit de Benelux elkaar in de volgende zes disciplines: Stock Saw (standaard kettingzaag), Single Buck (handzaag), Hot Saw (kettingzaag), Standing Block Chop, Underhand Chop en Springboard (alle drie met de bijl). Tegenwoordig heeft de STIHL TIMBERSPORTS® Series zich als de koningsklasse in de houthakkerssport gevestigd, en beschikt ze over de beste sportlui, de meeste toeschouwers en de grootste media-aandacht. Tegelijkertijd is er een sterke focus op het ontwikkelen en trainen van de atleten. Nationale en internationale trainingskampen en wedstrijden voor beginners garanderen een solide basis en sportieve toekomst voor de sport.

De verschillende disciplines van STIHL TIMBERSPORTS®

SPRINGBOARD
Bij deze discipline worden twee opstapjes (springboards) in een verticaal verankerd blok hout (log) vastgemaakt. Het gaat er om, een aan de bovenkant aangebracht stuk hout (diameter 27 cm) op een hoogte van ongeveer 2,80 m door te hakken. Springboard wordt ook wel de "koningsdiscipline" van het sporthouthakken genoemd. Voor de sporter komt er immers precisie, techniek en kracht bij kijken, maar ook balans en behendigheid.

STOCK SAW
Bij dit onderdeel werken alle atleten met de MS 660, een standaard, in de vakhandel verkrijgbare STIHL kettingzaag. Na een eerste opwarmronde wordt de zaag weggelegd en na het startschot met een snelle beweging naar het hout (diameter 40 cm) gebracht. Vanaf de liggende stam moeten met een opwaartse en neerwaartse zaagbeweging twee cookies (schijven) van een bepaalde dikte worden afgezaagd.

STANDING BLOCK CHOP
Bij de Standing Block Chop wordt het vellen van een boom gesimuleerd. Hierbij wordt een houtblok van 30 centimeter diameter loodrecht in een metalen houder vastgezet en moet hij zo snel mogelijk worden doorgehakt. Voor een snel resultaat bij de Standing Block Chop is precisie en kracht bij het bijlzwaaien van uiterst belang. Voor deze discipline situeren de Europese toptijden zich rond de 20 seconden.

SINGLE BUCK
Met een éénpersoonstrekzaag van ongeveer 2 meter lang zagen de atleten een houten schijf (cookie) af van een horizontaal bevestigd blok van 46 centimeter diameter. Bij deze discipline zijn het ritme en de dynamiek van de sporter doorslaggevend. Om de zaag beter te doen glijden, kan ze met een oliemengsel besproeid worden. Bovendien mag een helper een wig tussen de houten schijf en het houtblok drijven.

UNDERHAND CHOP
Net zoals bij het splijten van een gevelde boom gaat het bij de Underhand Chop om het doorhakken van een stam. Hiervoor zet men op een horizontaal vastgemaakt blok een stam van 32 centimeter dik die met een bijl langs twee kanten moet worden doorgehakt. Indien het doorhakken slechts langs één kant gebeurt, leidt dit tot diskwalificatie in deze discipline. De Europese recordtijden in de Underhand Chop liggen onder de 20 seconden.

HOT SAW
Volgens het Hot-Saw-Reglement moeten zo snel mogelijk drie houten schijven met een bepaalde dikte van een horizontaal verankerd houtblok met 46 centimeter diameter gezaagd worden. Dit met behulp van extreem getunede kettingzagen met hoog vermogen. De uitdaging binnen deze discipline is vooral om de gebalde kracht van de meer dan 60 PK sterke kettingzaag te beheersen. Met een kettingsnelheid van 240 km/u en een gewicht van 27 kg eisen deze machines heel wat van de sporters. De Europese recordtijden voor het hanteren van de Hot Saw liggen net onder de 7 seconden.

Downloads

Beeldmateriaal:
  • David Bergen, STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioen 2015
    Download foto (.jpg)1900 x 1267 px, 1.5 MB

    David Bergen, STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioen 2015

Alle foto's weergeven
  • David Bergen, STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioen 2015
    Download foto (.jpg)1900 x 1267 px, 1.5 MB

    David Bergen, STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioen 2015