Breda, 12.07.2018

Stihl TIMBERSPORTS® Benelux Kampioenschap 2018

Het Stihl TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap  2018 vindt plaats op de hippische terreinen van Grandorse in Kronenberg (Nederland) tijdens het WK Enkelspan paarden en Paramennen. De beste Benelux houthakkers en de wereldtop paardenmenners slaan de handen in elkaar voor een spectaculair topsportevenement.

Vanaf maandag 27 augustus tot en met zondag 2 september 2018 zullen op de veelzijdige Grandorse terreinen in Kronenberg de FEI Wereldkampioenschappen voor Enkelspan paarden en Paramennen plaatsvinden, met op 2 september ook het Stihl TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap.

De unieke verbinding tussen de mensport en de houthakkerssport zorgt voor een waar krachtspektakel. Voor het eerst in de geschiedenis van de paardensport worden de wereldkampioenschappen gelijktijdig gehouden. De internationale top van zowel de enkelspannen als het paramennen strijden om de felbegeerde titel in hun categorie: wereldkampioen! Tijdens deze zes dagen staan alle activiteiten op het terrein van Grandorse geheel in het teken van spectaculaire topsport.

Deze gecombineerde activiteiten zijn een dagje uit voor jong en oud. Topsport aan de ene kant en ontspanning aan de andere kant. Heerlijk struinen over de Kronenbergse boulevard met smakelijke foodtrucks en gezellige winkeltjes. Je kan er genieten van diverse demonstraties, zoals roofvogels en carving. Bij STIHL carving maken carvers unieke houten beelden met behulp van de kettingzaag.

WK enkelspan en paramennen 2018

Het WK enkelspan en paramennen bestaat uit 3 onderdelen: dressuur, marathon en vaardigheid. Bij een dressuurproef is het de bedoeling dat de menner laat zien dat zijn paard ontspannen en gewillig doet wat de menner vraagt. Kort gezegd, de gymnastische basis van de paardensport. Vervolgens gaan de deelnemers de strijd met elkaar aan in de marathon. Dit is het meest spectaculaire onderdeel met speciale hindernissen, zoals de waterbak. Het wedstrijdprogramma wordt afgesloten met de vaardigheid. Het is een test voor de gehoorzaamheid van het paard en de stuurmanskunst van de menner. Degene die finaal het minste aantal strafpunten verzamelt is de wereldkampioen!

Stihl TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap 2018

Op zondag 2 september zullen de 14 beste Benelux sporters (6 Belgen, 6 Nederlanders en 2 Luxemburgers) strijden om de titel en een plaats in de finale van het wereldkampioenschap in Liverpool op 19 en 20 oktober 2018. Voor de teamcompetitie op het wereldkampioenschap zijn er 4 plaatsen te verdienen per landenteam, telkens aangevuld met 1 "rookie" of nieuweling. In 6 zaag- en bijldisciplines proberen ze met een optimale combinatie van techniek, kracht en precisie de snelste tijden neer te zetten.

De titelverdediger David Bergen uit België behoort alvast tot de favorieten. Hij werd inmiddels al 8 keer op rij Belgisch kampioen, en hij werd ook 3 jaar op rij Benelux kampioen (2013, 2014 en 2015). In het Belgisch team is Single Buck zijn specialiteit. Langs Nederlandse zijde is Rik van Drielen een te duchten concurrent. Hij werd reeds 4 keer Benelux kampioen. Andere kandidaat is de Belgische runner up van 2017: Koen Martens. De Nederlanders Ben Terpstra en Martijn Harms vervolledigden de top 5 op het Benelux kampioenschap 2017 in Sittard. Het belooft ook dit jaar weer een spannende strijd te worden!

De verschillende disciplines van Stihl TIMBERSPORTS®

UNDERHAND CHOP

Net zoals bij het splijten van een gevelde boom gaat het bij de Underhand Chop om het doorhakken van een stam. Hiervoor zet men op een horizontaal vastgemaakt blok een stam van 32 centimeter dik die met een bijl langs twee kanten moet worden doorgehakt. Indien het doorhakken slechts langs één kant gebeurt, leidt dit tot diskwalificatie in deze discipline. De Europese recordtijden in de Underhand Chop liggen onder de 20 seconden.

STOCK SAW

Bij dit onderdeel werken alle atleten met de MS 661, een standaard, in de vakhandel verkrijgbare STIHL kettingzaag. Na een eerste opwarmronde wordt de zaag weggelegd en na het startschot met een snelle beweging naar het hout (diameter 40 cm) gebracht. Vanaf de liggende stam moeten met een opwaartse en neerwaartse zaagbeweging twee cookies (schijven) van een bepaalde dikte worden afgezaagd.

STANDING BLOCK CHOP

Bij de Standing Block Chop wordt het vellen van een boom gesimuleerd. Hierbij wordt een houtblok van 30 centimeter diameter loodrecht in een metalen houder vastgezet en moet hij zo snel mogelijk worden doorgehakt. Voor een snel resultaat bij de Standing Block Chop is precisie en kracht bij het bijlzwaaien van uiterst belang. Voor deze discipline situeren de Europese toptijden zich rond de 20 seconden.

SINGLE BUCK

Met een éénpersoonstrekzaag van ongeveer 2 meter lang zagen de atleten een houten schijf (cookie) af van een horizontaal bevestigd blok van 46 centimeter diameter. Bij deze discipline zijn het ritme en de dynamiek van de sporter doorslaggevend. Om de zaag beter te doen glijden, kan ze met een oliemengsel besproeid worden. Bovendien mag een helper een wig tussen de houten schijf en het houtblok drijven.

SPRINGBOARD

Bij deze discipline worden twee opstapjes (springboards) in een verticaal verankerd blok hout (log) vastgemaakt. Het gaat er om, een aan de bovenkant aangebracht stuk hout (diameter 27 cm) op een hoogte van ongeveer 2,80 m door te hakken. Springboard wordt ook wel de "koningsdiscipline" van het sporthouthakken genoemd. Voor de sporter komt er immers precisie, techniek en kracht bij kijken, maar ook balans en behendigheid.

HOT SAW

Volgens het Hot-Saw-Reglement moeten zo snel mogelijk drie houten schijven met een bepaalde dikte van een horizontaal verankerd houtblok met 46 centimeter diameter gezaagd worden. Dit met behulp van extreem getunede kettingzagen met hoog vermogen. De uitdaging binnen deze discipline is vooral om de gebalde kracht van de meer dan 60 PK sterke kettingzaag te beheersen. Met een kettingsnelheid van 240 km/u en een gewicht van 27 kg eisen deze machines heel wat van de sporters. De Europese recordtijden voor het hanteren van de Hot Saw liggen net onder de 7 seconden.

Downloads

Beeldmateriaal:
Alle foto's weergeven