Puurs, 15.05.2018

Stihl TIMBERSPORTS® Champions Trophy 2018

De beste sporthouthakkers ter wereld komen in Marseille tegen elkaar uit

De Champions Trophy van de Stihl TIMBERSPORTS® Series, de koningscategorie van het sporthouthakken, komt voor het eerst naar Frankrijk. Op 26 mei 2018 nemen de twaalf beste sporthouthakkers het tegen elkaar op in spannende duels in het spectaculaire kader van de oude haven van Marseille. Het deelnemersveld bestaat onder andere uit de heersende wereldkampioen Jason Wynyard uit Nieuw-Zeeland, de Franse kampioen Pierre Puybaret en tien andere atleten uit Europa en de rest van de wereld. Tickets voor de wedstrijd zijn nu al te koop.

Bij de Stihl TIMBERSPORTS® Champions Trophy nemen de beste sporthouthakkers ter wereld het met vlijmscherpe bijlen en zagen tegen elkaar op in individuele duels. Dit sportieve evenement vindt plaats op 26 mei 2018 in de oude haven van Marseille, direct naast het museumcomplex MuCEM. In boeiende duels volgens het knock-outsysteem staan de atleten in vier op elkaar volgende disciplines tegenover elkaar: daarbij hakken de snelste deelnemers in minder dan een minuut vier houtblokken tot spaanders. Koop nu alvast je tickets via https://www.eventbrite.de/e/billets-stihl-timbersports-champions-trophy-44599923572.

Internationale elite

Frankrijk wordt vertegenwoordigd door de regerende nationale kampioen Pierre Puybaret uit de regio Rhône-Alpes. De meervoudige titelhouder heeft vijf nationale records op zijn naam staan en veroverde bij de wereldkampioenschappen 2017 een mooie zesde plaats. Naar aanleiding van de Champions Trophy 2018 zegt hij: "Ik verheug me op de sportieve krachtmeting met de andere atleten, die allemaal fysiek en mentaal topfit zijn. Voor mij is het uiteraard een bijzondere stimulans om in dit prachtige kader en voor mijn thuispubliek uit te komen."

Andere deelnemers aan de wedstrijd in Marseille zijn de heersende wereldkampioen Jason Wynyard uit Nieuw-Zeeland, topsporters uit Australië, Canada en Tsjechië die op hun beurt tot de favorieten gerekend mogen worden. Daarnaast zijn er ook nog atleten uit de VS, Polen, Italië, Zweden, Oostenrijk en Groot-Brittannië.

De disciplines die afgewerkt worden, zijn ‘Stock Saw', ‘Underhand Chop', ‘Single Buck' en ‘Standing Block Chop'. Dat zijn technieken die teruggaan op de traditionele werkzaamheden met bijl en zaag in het bos. De Champions Trophy vergt enorm veel van de atleten op het vlak van kracht, uithoudingsvermogen en precisie: alleen wie erin slaagt om al zijn reserves te mobiliseren en op het juiste moment topprestaties te leveren, kan zich hier staande houden.

Wereldkampioenschap voor rookies eveneens in Marseille

Op 26 mei wordt in de oude haven van Marseille ook het wereldkampioenschap voor rookies beslist. Daarbij zetten de internationale beloften in het sporthouthakken hun beste beentje voor. De atleten komen uit Italië, Groot-Brittannië, Australië, de VS, Zweden, Canada, Tsjechië en Frankrijk. Voor het gastland komt de 20-jarige belofte Lucas Schott uit.

Livestream

Het wereldkampioenschap voor rookies en de Champions Trophy worden via livestream op www.stihl-timbersports.com, https://www.facebook.com/stihltimbersports en https://www.youtube.com/user/STIHLTIMBERSPORTStv uitgezonden.

Data en uren

Wereldkampioenschap voor rookies: 26 mei 2018, vanaf 16 uur

Champions Trophy: 26 mei 2018, vanaf 19 uur

Plaats

MuCEM, Esplanade J4, 13002 Marseille, Frankrijk

Het wereldkampioenschap Stihl TIMBERSPORTS® vindt in oktober plaats in Liverpool

Het Stihl TIMBERSPORTS® wereldkampioenschap komt op 19-20 oktober voor het eerst in de geschiedenis naar Groot-Brittannië. De finale van het seizoen wordt georganiseerd in de Echo Arena in Liverpool. De wereldelite van de sporthouthakkers strijdt er dan voor de wereldtitel 2018, zowel in teamverband als in de individuele competitie. Vorig jaar pakte Jason Wynyard het goud in zowel de individuele duels als de teamcompetitie samen met zijn Nieuw-Zeelandse landgenoten. Tickets voor het hoogtepunt van het TIMBERSPORTS® seizoen in Liverpool zijn nu verkrijgbaar via http://www.echoarena.com/whats-on/stihl-timbersports-world-championships/.

De Stihl TIMBERSPORTS® Series

De Stihl TIMBERSPORTS® Series is een internationale wedstrijd in het sporthouthakken. De oorsprong van de competitie ligt in Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland, waar lokale houthakkers wedstrijden organiseerden om te bepalen wie de beste houthakker is in een aantal disciplines gerelateerd aan bosbouwwerkzaamheden. Vandaag nemen ‘s werelds beste atleten het tegen elkaar op in nationale en internationale wedstrijden, drie met de bijl en drie met de zaag. Springboard, Underhand Chop en Standing Block Chop zijn de klassieke bijldisciplines. Bij de Single Buck (handzaag), Stock Saw (standaard kettingzaag) en Hot Saw (80 pk sterke, getunede kettingzaag) proberen de deelnemers met de zaag de beste tijd neer te zetten. Voor meer informatie ga naar: www.stihl-timbersports.com

Downloads

Beeldmateriaal:
 • Stirling-Hart
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.25 MB

  Stirling Hart uit Canada aan het werk met de ‘Single Buck' tijdens de Champions Trophy van vorig jaar.

 • Martin-Komarek
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.37 MB

  De Tsjechische Martin Komarek, die bij de Champions Trophy 2017 de derde plaats veroverde, bij de ‘Standing Block Chop'.

 • Pierre-Puybaret
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 816.83 kB

  Pierre Puybaret uit Frankrijk wil voor zijn thuispubliek een glansprestatie in de Champions Trophy neerzetten.

Alle foto's weergeven
 • Stirling-Hart
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.25 MB

  Stirling Hart uit Canada aan het werk met de ‘Single Buck' tijdens de Champions Trophy van vorig jaar.

 • Martin-Komarek
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.37 MB

  De Tsjechische Martin Komarek, die bij de Champions Trophy 2017 de derde plaats veroverde, bij de ‘Standing Block Chop'.

 • Pierre-Puybaret
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 816.83 kB

  Pierre Puybaret uit Frankrijk wil voor zijn thuispubliek een glansprestatie in de Champions Trophy neerzetten.

 • Brad-De-Losa
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.09 MB

  Brad De Losa uit Australië wist in de finale van de Champions Trophy 2017 nipt Stirling Hart uit Canada opzij te zetten.

 • Jason-Wynyard
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.04 MB

  De negenvoudige wereldkampioen Jason Wynyard (vooraan) is ook dit jaar een van de favorieten in de strijd om de Trophy Ring.

 • Deelnemers Champions Trophy 2017
  Download foto (.jpg)2048 x 1365 px, 359.47 kB

  Het deelnemersveld van de Champions Trophy 2017 in Hamburg. Voor het eerst in Marseille strijden 12 atleten voor de begeerde Trophy Ring.