Breda, 24.04.2015

Het zwaarste duel ter wereld voor sporthouthakkers

De STIHL TIMBERSPORTS® Champions Trophy komt naar Firenze, Italië.

Champions Trophy Firenze Op 16 mei komt de internationale elite van de sporthouthakkers samen voor de STIHL TIMBERSPORTS® Champions Trophy. Ze hebben één doel : nieuwe records behalen met de bijl en de zaag. Deze spannende wedstrijd in de Piazzale Michelangelo van Firenze zal uitwijzen wie de beste is.

Het STIHL TIMBERSPORTS® seizoen gaat van start in Firenze, Italië op 16 mei. Tijdens de Champions Trophy, de zwaarste sportcompetitie in houthakken, zal de internationale elite strijden voor de titel. Slechts één van de acht topatleten zal de overwinning behalen in het beroemde Piazzale Michelangelo van de Toscaanse stad. Grote kanshebbers zijn Brad Delosa van Australië, de winnaar van vorig jaar, en Jason Wynyard van Nieuw-Zeeland, de 2014 wereldkampioen. De lokale Italiaanse ster Paolo Vicenzi kijkt al uit naar het evenement: “De Champions Trophy is het zwaarste toernooi ter wereld! Het zal niet gemakkelijk zijn om de strijd aan te gaan met deze topatleten, maar ik zal alles geven voor het thuispubliek.”

In de Champions Trophy strijden de atleten in vier van de zes STIHL TIMBERSPORTS® disciplines. Elke atleet voert deze disciplines, zonder pauze, na elkaar uit. Scherpe tijden van één minuut voor alle vier de disciplines zijn mogelijk. De wedstrijd begint met de motorzaagdiscipline Stock Saw waarbij een houten schijf in één neerwaartse beweging van een stam moet gezaagd worden. Dit wordt gevolgd door de bijldiscipline Underhand Chop, dat het hakken van een gevelde boom nabootst. Hierna komt de Single Buck, met een éénmans crosscut zaag van ongeveer twee meter lang. Tenslotte strijden de atleten in de Standing Block Chop dat het vellen van een boom simuleert. Hierbij kan een honderdste van een seconde het verschil maken! Het naadloos overgaan van de ene naar de andere discipline vergt een ongelofelijk uithoudingsvermogen, precisie en tactiek en drijft de atleten tot het uiterste van hun capaciteiten.

Één steek laten vallen en het is voorbij

De vier disciplines vinden na elkaar plaats met steeds twee atleten die elkaar het hoofd bieden in de kwartfinales, semifinales, derde-plaats finales en de finale. Verliezers worden meteen uit de wedstrijd gehaald, die slechts negentig minuten duurt. In 2014 zorgde de Champions Trophy in Budapest voor een spectaculaire wedstrijd voor een enthousiast publiek van ongeveer 2.000 mensen.

Jonge atleten beginnen er aan

Nieuw dit jaar op de Champions Trophy is het Rookie wereldkampioenschap dat de avond ervoor plaats vindt. In het Piazzale Michelangelo zullen de beste jonge atleten uit acht landen ook de strijd aangaan in de disciplines Stock Saw, Underhand, Single Buck en Standing Block Chop, maar dan wel met een rondesysteem in plaats van een knock-out. De atleet met de meeste punten in alle rondes zal tot Rookie wereldkampioen worden uitgeroepen. De deelnemers komen uit de VS, Canada, Duitsland, Hongarije, Frankrijk, Tsjechië, Oostenrijk en Italië.

De beste competitiehouthakkers ter wereld

De deelnemers met wereldfaam voor de Champions Trophy werden geselecteerd op basis van de rankings van het 2014 wereldkampioenschap en zijn : Jason Wynyard (Nieuw Zeeland), Martin Komárek (Tjechische Republiek), Brad Delosa (Australië), Dirk Braun (Duitsland), Stirling Hart (Canada), Arden Cogar (US), Christophe Geissler (Zwitserland) en de locale Italiaanse held, Paolo Vicenzi.

Downloads

Beeldmateriaal:
Alle foto's weergeven