Waiblingen, 06.06.2013

Het STIHL TIMBERSPORTS® wereldkampioenschap gaat door in Stuttgart

Hands on the wood en tickets reserveren

De sporthouthakkerselite gaat van over heel de wereld naar Duitsland: op 25 en 26 oktober vindt in Stuttgart het 9e STIHL TIMBERSPORTS® wereldkampioenschap plaats. Meer dan 100 internationale sportlui nemen het in de Porsche-Arena in individuele en teamwedstrijden tegen elkaar op. Tickets voor het sporthouthakkers-topevenement zijn vanaf nu via internet verkrijgbaar op www.easyticket.de.

Op 25 en 26 oktober vindt in Stuttgart het STIHL TIMBERSPORTS® wereldkampioenschap 2013 plaats. In individuele en teamwedstrijden nemen meer dan 100 atleten uit meer dan 20 landen het met bijl en zaag tegen elkaar op. De organisatoren verwachten ongeveer 10.000 toeschouwers in de Porsche-Arena voor de internationale seizoensfinale van de koningsklasse van het sporthouthakken. Andreas Kroll van Stuttgart, verantwoordelijk voor de evenementen in de hoofdstad van de deelstaat, verwacht een sportspektakel: "Wij zijn verheugd dat Stuttgart gastheer mag zijn voor de beste lumberjacks ter wereld. Hier is het enthousiasme voor de sport traditioneel erg groot en wij rekenen op vele fans in de Porsche-Arena." 

Tickets voor de internationale STIHL TIMBERSPORTS® seizoensfinale zijn vanaf nu via internet verkrijgbaar op www.easyticket.de. De tickets voor het wereldkampioenschap voor teams op vrijdag 25 oktober en voor het individuele wereldkampioenschap op zaterdag 26 oktober kosten elk 18 euro voor volwassenen en 12 euro voor kinderen en jongeren onder 16 jaar, of senioren ouder dan 70. De ticketprijzen zijn exclusief administratiekosten en verzending. 

Over de STIHL TIMBERSPORTS® SERIES 

De STIHL TIMBERSPORTS® Series bestaat uit zes disciplines, waarvan drie met de bijl – Springboard, Standing Block Chop en Underhand Chop – en drie met de zaag – Stock Saw, Single Buck en Hot Saw. In Stuttgart staan zowel de teamwedstrijden als de individuele wedstrijden op het programma. Bij de teamwedstrijd op vrijdag nemen telkens twee nationale teams, bestaande uit vier atleten, het tegen elkaar op in een ko-systeem. Als team worden de disciplines Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck en Standing Block Chop afgewerkt. In totaal kampen meer dan 20 landteams met meer dan 100 atleten op het podium voor het goud. In de individuele wedstrijd op zaterdag kampen de beste sporters ter wereld tegen elkaar in alle zes de disciplines. Voor elke discipline ontvangt een sportman punten overeenkomstig zijn behaalde tijd; wie op het einde van de meerkamp het meeste punten heeft verzameld, wordt individueel wereldkampioen. Bij het wereldkampioenschap van vorig jaar in Lillehammer in Noorwegen behaalde de Nieuw-Zeelander Jason Wynyard de zege ten koste van atleten uit Tsjechië en Australië. Bij het kampioenschap voor teams haalden de Nieuw-Zeelanders het ook, voor de teams van de Verenigde Staten en Australië.

Geschiedenis van het sporthouthakken 

Het verhaal van de eerste wedstrijden onder houthakkers in Tasmanië gaat terug tot ongeveer 1870. In 1891 vond in het Tasmaanse Latrope het eerste Woodchopping-wereldkampioenschap plaats, het sporthouthakken begon van hieruit zijn triomftocht rond de wereld en veroverde al snel ook de Verenigde Staten en Canada. Nieuwe wedstrijden ontstonden, de regels werden verfijnd en er werden nieuwe bijl- en zaagdisciplines in het leven geroepen. Bijna alle disciplines gaan terug op de traditionele bosbouwwerkzaamheden. 

In 1985 besloot STIHL in de Verengde Staten het sporthouthakken te ondersteunen en de professionalisering ervan te promoten. De motorzagenfabrikant riep samen met het Amerikaanse sportkanaal ESPN de STIHL TIMBERSPORTS® Series in het leven en koos uit de talrijke disciplines de zes aantrekkelijkste uit. In 2001 vond de Series ook in Europa ingang. Tegenwoordig heeft de STIHL TIMBERSPORTS® Series zich als de koningsklasse in het sporthouthakken gevestigd, en beschikt ze over de beste sportlui, het meeste toeschouwers en de grootste media-aandacht. Het wereldkampioenschap van 2012 in Lillehammer/Noorwegen bereikte niet alleen live 10.000 toeschouwers, maar ook meerdere miljoenen televisiekijkers, alleen al via mediapartner Eurosport. Verder is het wereldkampioenschap wereldwijd op verschillende andere tv-zenders te bekijken. 

Downloads

Beeldmateriaal:
 • Canadese deelnemer
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1 MB

  Op 25 en 26 oktober vindt het STIHL TIMBERSPORTS®-wereldkampioenschap 2013 plaats in de Porsche-Arena in Stuttgart; hiermee is de sport met Australische roots, die teruggaat tot de 19e eeuw, met haar seizoensfinale te gast in het hart van Europa.

 • Download foto (.jpeg)540 x 720 px, 102.17 kB

  Het STIHL TIMBERSPORTS®-wereldkampioenschap 2013 komt naar Stuttgart – en de Duitse kampioen van 2012, Robert Ebner, brengt hier niet alleen houtblokken aan het wankelen.

Alle foto's weergeven
 • Canadese deelnemer
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1 MB

  Op 25 en 26 oktober vindt het STIHL TIMBERSPORTS®-wereldkampioenschap 2013 plaats in de Porsche-Arena in Stuttgart; hiermee is de sport met Australische roots, die teruggaat tot de 19e eeuw, met haar seizoensfinale te gast in het hart van Europa.

 • Download foto (.jpeg)540 x 720 px, 102.17 kB

  Het STIHL TIMBERSPORTS®-wereldkampioenschap 2013 komt naar Stuttgart – en de Duitse kampioen van 2012, Robert Ebner, brengt hier niet alleen houtblokken aan het wankelen.