Breda, 28.09.2017

STIHL Timbersports® strijkt neer op het Oktoberfeest in Sittard op 14 en 15 oktober 2017

Het STIHL Timbersports® Benelux kampioenschap alsook de Europese kwalificaties voor de Champions Trophy van 2018 vinden dit jaar plaats op het Oktoberfeest in Sittard. De gemeente Sittard-Geleen zoekt elk jaar naar nieuwe elementen die bijdragen aan het succes van hun Oktoberfeest. Lederhosen, dirndls en sporthouthakkers zijn een vanzelfsprekende combinatie. Zowel de organisatie van het Oktoberfeest als STIHL zijn dan ook erg enthousiast over deze nieuwe samenwerking.

Benelux kampioenschap 2017
Op zaterdag 14 oktober 2017 vanaf 14u30 zullen maar liefst 25 sporters strijden om de titel en een plaats in de finale van het wereldkampioenschap in Lillehammer-Noorwegen op 3 en 4 november 2017. Voor de teamcompetitie op het wereldkampioenschap zijn er 5 plaatsen te verdienen per landenteam. De top 5 van Nederland en de top 5 van België gaan op die manier door naar het wereldkampioenschap.

De atleten nemen het tegen elkaar op door zo snel mogelijk verschillende houtzaag- of houthakdisciplines af te werken. Bij STIHL Timbersports® draait het niet alleen om kracht en techniek maar ook om behendigheid en precisie. Titelverdediger Martijn Harms (NLD) behoort dit jaar alvast tot de favorieten. Ook David Bergen (BEL) is één van de kanshebbers. David werd 3 jaar op rij Benelux kampioen in 2013, 2014 en 2015 en inmiddels al 8 keer op rij Belgisch kampioen. In het Belgisch team is Single Buck zijn specialiteit. Langs Nederlandse zijde is ook Rik van Drielen (NLD) een geduchte concurrent. Hij werd reeds 4 keer Benelux kampioen. Koen Martens (BEL) zette vorig jaar een knalprestatie neer op het wereldkampioenschap in Stuttgart en zal ook nu zijn beste beentje voorzetten. Kortom, spanning en spektakel gegarandeerd!

De volgende 25 Benelux atleten strijden op zaterdag 14 oktober 2017 vanaf 14u30 om de nationale titels, de titel van Benelux kampioen, en een plek in één van de nationale teams voor het Wereldkampioenschap in Lillehammer :

David Bergen BEL
Mike Berkes LUX
Bert Bernaers BEL
Jurjen Bolsenbroek NLD
Roel Ceyssens BEL
Maarten Cuvelier BEL
Robin Cuvelier BEL
Eelco de Beer NLD
Edwin Dost NLD
Cédric Faymonville BEL
Eugène Geerders NLD
Arnaud Goudsmedt BEL
Martijn Harms NLD
Marc Hermes LUX
Redmer Knol NLD
Koen Martens BEL
Jurgen Nieuwkamp NLD
Wouter Schulp NLD
Benjamin Stevens BEL
Ben Terpstra NLD
Martijn van der Waal NLD
Rik van Drielen NLD
John van Kampen NLD
Florent Van Raemdonck BEL
Arjan van Vliet NLD

Indien u op de hoogte wenst te blijven van het kampioenschap, kan u ons volgen via ons facebook evenement: https://www.facebook.com/events/691844047675655

Wilt u graag het WK 2017 in Lillehammer op 3 en 4 november bijwonen? Reserveer dan hier uw tickets : http://www.ticketmaster.no/artist/stihl-timbersports-tickets/902919?language=en-us

Champions Trophy European Qualifier 2017
Op zondag 15 oktober 2017 vanaf 14u00 treden 27 Europese atleten uit 14 landen aan om een plaats te veroveren in de Champions Trophy 2018. De wedstrijdformule van de Champions Trophy vergt van de atleten een combinatie van uithoudingsvermogen, precisie en kracht. Ze moeten vier zaag- en bijldisciplines uit de STIHL TIMBERSPORTS® Series na elkaar uitvoeren. De disciplines in volgorde zijn ‘Stock Saw', ‘Underhand Chop', ‘Single Buck' en ‘Standing Block Chop'.

Deze deelnemers, waaronder enkele internationale toppers, nemen het tegen elkaar op in de Champions Trophy European Qualifier 2017:

Peter Bauer DEU
David Bergen BEL
Mike Berkes LUX
Simon Bond GBR
Eelco de Beer NLD
Michał Dubicki POL
Robert Ebner DEU
Christophe Geissler CHE
Martijn Harms NLD
Hermann Heiligenbrunner AUT
Marc Hermes LUX
Stephan Hübscher CHE
István Juhász HUN
Krystian Kaczmarek POL
Martin Komarek CZE
Armin Kugler AUT
Cyril Marchal FRA
Koen Martens BEL
Elgan Pugh GBR
Pierre Puybaret FRA
Andrea Rossi ITA
Martin Roušal CZE
Pontus Skye SWE
Vebjørn Sønsteby NOR
József Strubel HUN
Ferry Svan SWE
Paolo Vicenzi ITA

Indien u op de hoogte wenst te blijven van het kampioenschap, kan u ons volgen via ons facebook evenement: https://www.facebook.com/events/691844047675655

De toegang tot het beide wedstrijden is alvast gratis voor alle toeschouwers.

Kennismaken met STIHL TIMBERSPORTS®
Op zondag 1 oktober 2017 vanaf 13u00 kunnen de bezoekers van de jaarlijkse modeshow van Lederhosenland in aanloop naar het 13de Oktoberfeest alvast kennis maken met deze unieke extreme sport. Martijn Harms, de uittredende Benelux kampioen, zal zorgen voor een demonstratie van een aantal disciplines. Kom het mee beleven en ontdekken samen met de modeshow en de bekendmaking van Miss Oktoberfeest 2017. Dit spektakel wordt jaarlijks door steeds meer mensen bezocht en is de aftrap voor 12 dagen voorpret in de aanloop naar de start van het Oktoberfeest van Sittard.

Over STIHL TIMBERSPORTS®
De STIHL TIMBERSPORTS® Series is een internationale wedstrijd in het sporthouthakken, en een sport met een lange traditie. De eerste wedstrijden vonden al plaats in 1870. Het eerste Wereldkampioenschap "Woodchopping" werd gehouden in 1891 in Tasmanië. Het sporthouthakken begon van daaruit zijn triomftocht rond de wereld. Nieuwe wedstrijden ontstonden, de regels werden verfijnd en er werden nieuwe bijl- en zaagdisciplines in het leven geroepen. Ook vandaag nog gaan bijna alle disciplines, drie met de bijl en drie met de zaag, terug op de traditionele bosbouwwerkzaamheden.

In alle disciplines staat de atleet en zijn omgang met het sportmateriaal en het hout centraal. Tijdens het nationaal kampioenschap bekampen de beste sporthouthakkers uit de Benelux elkaar in de volgende zes disciplines: Stock Saw (standaard kettingzaag), Single Buck (handzaag), Hot Saw (kettingzaag), Standing Block Chop, Underhand Chop en Springboard (alle drie met de bijl). Tegenwoordig heeft de STIHL TIMBERSPORTS® Series zich als de koningsklasse in de houthakkerssport gevestigd, en beschikt ze over de beste sportlui, de meeste toeschouwers en de grootste media-aandacht. Tegelijkertijd is er een sterke focus op het ontwikkelen en trainen van de atleten. Nationale en internationale trainingskampen en wedstrijden voor beginners garanderen een solide basis en sportieve toekomst voor de sport.

Downloads

Beeldmateriaal:
 • Martijn Harms, STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioen 2016
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 929.99 kB

  Martijn Harms, STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioen 2016

 • David Bergen (BEL) – Single Buck
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 764.04 kB

  David Bergen (BEL) – Single Buck

 • Team Nederland – WK Stuttgart 2016
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 970.76 kB

  Team Nederland – WK Stuttgart 2016: Edwin Dost – Ben Terpstra – Rik van Drielen – Martijn Harms

Alle foto's weergeven