Breda, 13.11.2017

STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap 2017 in Lillehammer

Nieuw-Zeeland wint het wereldkampioenschap sporthouthakken 2017 en Jason Wynyard is opnieuw wereldkampioen

Het wereldkampioenschap van de STIHL TIMBERSPORTS® Series is voorbij. Na een bloedstollende wedstrijd voor een enthousiast publiek van meer dan 3000 toeschouwers in de Håkons Hall in Lillehammer mocht Nieuw-Zeeland in de teamcompetitie op het hoogste trapje van het podium staan. De Kiwi's sleepten hun eerste kampioenschapstitel sinds 2013 in de wacht en behaalden de overwinning tegen het Poolse team, dat een verrassend sterke prestatie neerzette. Zo kwam er een einde aan de zegetocht van Australië, dat op de derde plaats belandde na een diskwalificatie in de halve finale. Canada, dat vorig jaar zilver behaalde, eindigde op een bitterzoete vierde plaats. De Nieuw-Zeelander Jason Wynyard heeft in een adembenemende wedstrijd zijn titel met succes verdedigd en werd voor de negende keer de beste sporthouthakker ter wereld in de individuele competitie. In een spannende finale wisten de Australiër Brad De Losa en de Canadees Mitch Hewitt ook elk een podiumplaats te behalen.

De teamcompetitie
De Håkons Hall in Lillehammer daverde afgelopen vrijdagavond op zijn grondvesten toen de grote finale van de teamcompetitie van het STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap begon. Onder leiding van achtvoudig individueel wereldkampioen Jason Wynyard versloegen de Nieuw-Zeelanders het Poolse team en veroverden ze hun vierde wereldkampioenschapstitel. Op hun weg naar de finale versloegen de Nieuw-Zeelanders teams uit Groot-Brittannië, de VS en Canada. Na indrukwekkende tijden te hebben neergezet in de achtste en kwartfinale, lieten de Kiwi's zich gelden in de halve finale. Met een miraculeuze tijd van 48,36 seconden wisten ze de Canadezen – die niettemin hun persoonlijk record verbraken met 49,76 seconden – nipt te verslaan.

Polen brengt het zilver naar Europa
Het verrassende nieuwkomersteam uit Polen sleepte de tweede plaats in de wacht. De Polen leverden de strijd van hun leven en verpletterden Nederland, Tsjechië, evenals regerend kampioen en duidelijke favoriet, Australië, op de weg naar de finale. Het was een uitzonderlijke prestatie voor het Poolse team, dat concurreerde met één atleet minder. Voor de vier disciplines van de teamcompetitie hadden ze slechts drie atleten ter beschikking - Jack Groenwald voerde twee onderdelen uit en nam zowel de Stock Saw als de Standing Block Chop voor zijn rekening. Het kampioenschap was erg zwaar voor hen, omdat hun vierde man op het laatste ogenblik verstek had gegeven. Ze moesten hun strategie aanpassen, maar dat lukte prima. Alleen in de finale werden de Polen nipt verslagen door de nieuwe wereldkampioenen.

"Chopperoos" uit Australië winnen in de kleine finale – vierde plaats voor Canada
De grote favoriet uit Australië werd derde. Tot het einde van de halve finale domineerde het team uit down under de show en leek het de verwachtingen te zullen inlossen. Maar toen kreeg het team van Brad De Losa verrassend genoeg een tijdstraf vanwege een te vroege start en verloor het tegen Polen. Voor de Australiërs restte toen alleen nog de kleine finale tegen de Canadezen, die ze furieus versloegen met de beste tijd van die dag, 47,85 seconden. De teleurstelling van de "Chopperoos" was desondanks groot. "We zijn zeker niet tevreden met de derde plaats, want we kwamen om goud te winnen. Het is bijzonder hard om de competitie op deze manier te moeten verlaten", klaagde Brayden Meyer.

Het team uit Canada, dat op het wereldkampioenschap van vorig jaar als tweede eindigde, moest zich in de halve finale gewonnen geven tegen de toekomstige wereldkampioenen uit Nieuw-Zeeland. Nadat ze in de kleine finale verloren tegen Australië, moest één van 's werelds beste teams onder leiding van Stirling Hart en Mitch Hewitt het stellen met een bitterzoete vierde plaats.

Het Belgische en Nederlandse team
Op vrijdag konden zowel het Belgische als Nederlandse team zich via de voorrondes kwalificeren om in de grote finale te strijden tegen de 14 andere sterkste teams ter wereld. Team België nam het in de herkansingen voor de teamfinale op tegen Zwitserland. Ze versloegen niet alleen de Zwitsers, ze veroverden als vierde en laatste team ook een plaatsje in de finale, ten koste van team Noorwegen, dat als organiserend land duidelijk zeer teleurgesteld was. De Belgen kwamen dan in de finale uit tegen het Australische team, die die dag uiteindelijk brons behaalden. Team België werd vertegenwoordigd door Robin Cuvelier (Stock Saw), Maarten Cuvelier (Underhand Chop), David Bergen (Single Buck) en Koen Martens (Standing Block). Team Nederland kon zich rechtstreeks plaatsen voor de finale maar moest de duimen leggen voor de ijzersterke Polen die tweede eindigden. Voor team Nederland traden volgende atleten aan: Jurgen Nieuwkamp (Stock Saw), Ben Terpstra (Underhand Chop), Rik van Drielen (Single Buck) en Martijn Harms (Standing Block). De combinatie van ervaring en veelvuldig trainen zorgden hier voor het onderscheid en ze eindigden op een respectievelijk 14de en 15de plaats.

Het individuele wereldkampioenschap
Na een ijzingwekkende strijd mag Jason Wynyard zich voor de negende keer wereldkampioen noemen. Het zilver was voor Brad De Losa uit Australië en Mitch Hewitt uit Canada veroverde de derde plaats. Al vanaf het begin zette Wynyard een sterke prestatie neer in het uitstekende deelnemersveld en baande hij zich een weg door de leidende groep. Hij nam de leiding door het beste dagrecord van 10,33 seconden neer te zetten in zijn sterkste discipline, Single Buck. Wynyard profiteerde van zijn voorsprong en bleef die tot het einde behouden. "Ik ben niet helemaal tevreden met mijn prestaties van vandaag, maar de titel betekent veel voor mij. Uiteindelijk komt het allemaal neer op de Hot Saw, waarbij de kleinste details van belang zijn", aldus Wynyard.

Brad De Losa uit Australië is tweede
De man uit down under toonde vanaf het prille begin dat hij een geduchte tegenstander was voor de titel en demonstreerde zijn vaardigheden in de disciplines Stock Saw en Single Buck. Voor de aanvang van de grote finale, met de extreem getunede racekettingzaag Hot Saw, was er slechts een verschil van drie punten tussen Brad De Losa en Jason Wynyard. Maar de Australiër beging een technische fout, die hem waardevolle punten kostte, waardoor hij op de tweede plaats bleef steken. De Losa kon zijn teleurstelling niet verbergen: "Natuurlijk had ik graag gewonnen, maar ik heb te veel fouten gemaakt. Bij de Hot Saw had ik problemen met de laatste snede, wat me kostbare seconden kostte. Mijn prestaties met de Single Buck waren goed vandaag, maar ook hier is Jason een niet te onderschatten tegenstander. Uiteindelijk kon ik alleen maar hopen dat hij zou falen met de Hot Saw, maar dat deed hij niet. Daarom is hij vandaag de verdiende winnaar."

Mitch Hewitt verovert de derde plaats na een sterke competitie
De Canadees Mitch Hewitt zette een topprestatie neer. Hij vestigde de dagrecords voor de disciplines Stock Saw, Standing Block Chop en Springboard. Hij miste op een haar na het wereldrecord in zijn sterkste discipline, Springboard, met 38,66 seconden. Hewitt had slechts een paar tekortkomingen tijdens het onderdeel met de twee meter lange handzaag Single Buck. Op het einde veroverde hij de derde plaats met slechts één punt minder dan Brad De Losa.

Matt Cogar en Martin Komarek grijpen net naast een podiumplaats
De ondankbare vierde plaats was voor Matt Cogar uit de VS. Cogar nam een goede start door de beste dagtijd neer te zetten in het onderdeel Underhand Chop, maar kon dit succes niet herhalen met de Stock Saw. Ondanks een ongelooflijke tijd van 5,95 seconden in de discipline Hot Saw liep hij de podiumplaats mis omdat het hem meer tijd kostte dan Mitch Hewitt om de zes disciplines af te werken. De wedstrijd eindigde ook in mineur voor Martin Komarek. De Tsjech begon de finale met de Hot Saw met goede vooruitzichten en had Jason Wynyard uit Nieuw-Zeeland kunnen verslaan met een betere tijd waardoor hij wereldkampioen had kunnen worden. Zijn ketting kwam echter los. Om op zijn minst een diskwalificatie te voorkomen, probeerde Komarek zijn raceketting te herstellen , aangemoedigd door een daverend applaus van het publiek, om de snede af te maken – maar zonder succes. De Tsjech behaalde de vijfde plaats, maar kreeg de sympathie van het publiek. Als troostprijs mag hij de onofficiële titel van beste Europese sporthouthakker op zijn naam schrijven, want hij eindigde voor de Fransman Pierre Puybaret, die zesde werd.

Geen kwalificatie voor David Bergen, Rik van Drielen en Mike Berkes
In de voorrondes waren er nog 5 plaatsen voor het individuele WK te verdienen. Benelux kampioen David Bergen miste op een haar na de kwalificatie om zich bij de beste 12 voor de finale te voegen. Hij behaalde evenveel punten dan Elgan Pugh, maar de Brit had een snellere tijd over alle disciplines heen. Ook Nederlands kampioen Rik van Drielen kon met een 8ste plaats in de voorrondes niet doorstoten naar de finale. Ook Mike Berkes, de kampioen van Luxemburg, kon zich niet plaatsen voor de grote finale maar hij vestigde wel een nieuw nationaal record op Single Buck met een knappe tijd van 20,58 seconden.

Wereldkampioenschap 2018 in Liverpool
Het STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap zal voor het eerst plaatsvinden in Liverpool, Engeland. De beste atleten uit de hele wereld zullen op 19 en 20 oktober 2018 strijden om de individuele en teamtitels.

Downloads

Beeldmateriaal:
 • Nieuw-Zeeland won de teamcompetitie van het STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap 2017. De tweede en derde plaatsen waren voor Polen en Australië.
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.43 MB

  Nieuw-Zeeland won de teamcompetitie van het STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap 2017. De tweede en derde plaatsen waren voor Polen en Australië.

 • Nieuw-Zeelander Jason Wynyard is de wereldkampioen van de STIHL TIMBERSPORTS® Series. Australiër Brad De Losa veroverde de tweede plaats en brons is voor Mitch Hewitt uit Canada.
  Download foto (.jpg)3200 x 2134 px, 1.23 MB

  Nieuw-Zeelander Jason Wynyard is de wereldkampioen van de STIHL TIMBERSPORTS® Series. Australiër Brad De Losa veroverde de tweede plaats en brons is voor Mitch Hewitt uit Canada.

 • David Bergen aan het werk met de 30 kg zware en supergetunede
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 985.9 kB

  David Bergen aan het werk met de 30 kg zware en supergetunede "Hot Saw".

Alle foto's weergeven
 • Nieuw-Zeeland won de teamcompetitie van het STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap 2017. De tweede en derde plaatsen waren voor Polen en Australië.
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.43 MB

  Nieuw-Zeeland won de teamcompetitie van het STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap 2017. De tweede en derde plaatsen waren voor Polen en Australië.

 • Nieuw-Zeelander Jason Wynyard is de wereldkampioen van de STIHL TIMBERSPORTS® Series. Australiër Brad De Losa veroverde de tweede plaats en brons is voor Mitch Hewitt uit Canada.
  Download foto (.jpg)3200 x 2134 px, 1.23 MB

  Nieuw-Zeelander Jason Wynyard is de wereldkampioen van de STIHL TIMBERSPORTS® Series. Australiër Brad De Losa veroverde de tweede plaats en brons is voor Mitch Hewitt uit Canada.

 • David Bergen aan het werk met de 30 kg zware en supergetunede
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 985.9 kB

  David Bergen aan het werk met de 30 kg zware en supergetunede "Hot Saw".

 • Rik van Drielen hakt een houtblok door tijdens de
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.05 MB

  Rik van Drielen hakt een houtblok door tijdens de "Standing block chop" discipline.

 • Mike Berkes op de bovenste plank van het
  Download foto (.jpg)3200 x 2134 px, 1.66 MB

  Mike Berkes op de bovenste plank van het "Springboard".