Breda, 25.10.2018

STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap 2018 in Liverpool

Australië pakt twee keer goud in het sporthouthakken. Benelux atleten zetten sterke tijden neer.

Liverpool/Puurs, 20 oktober 2018. De Australiër Laurence O'Toole is de nieuwe individuele wereldkampioen van de STIHL TIMBERSPORTS® Series 2018. In een competitie van wereldklasse, die zaterdag 20 oktober plaatsvond in de Echo Arena in Liverpool, stootte de 36-jarige O'Toole titelverdediger Jason Wynyard van de troon, voor meer dan 3500 enthousiaste toeschouwers. In de spannende finale eindigden Matt Cogar uit de VS en Martin Komarek uit de Tsjechische Republiek respectievelijk op de tweede en derde plaats. Op vrijdag 19 oktober won Australië ook de teamcompetitie voor de zesde keer, in een spannende wedstrijd.

Het STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap vond voor het eerst plaats in Liverpool. De beste sporthouthakkers zetten een adembenemende show neer voor meer dan 3500 toeschouwers in de Echo Arena. Uiteindelijk sleepte Laurence O'Toole zijn eerste wereldkampioenschapstitel in de wacht en verwees hij Matt Cogar uit de VS en Martin Komarek uit de Tsjechische Republiek naar de tweede en derde plaats. De Australiër begon met een tijd van 15,20 seconden in de Underhand Chop, een sterke prestatie die hem al snel bij de koplopers rangschikte. Hij leverde de beste tijd van de dag in de discipline Single Buck met 11,75 seconden, waarmee hij de leiding nam. Vervolgens breidde hij zijn voorsprong op de andere deelnemers uit met een uitstekende tijd van 39,44 seconden in de Springboard – opnieuw de beste tijd van de avond. In de grote finale met de Hot Saw liet de man uit down-under geen twijfel meer bestaan.

Matt Cogar vestigt een nieuw wereldrecord en gaat naar huis met zilver
De Amerikaan Matt Cogar, die er ondanks zijn geweldige prestatie niet in slaagde om de nieuwe wereldkampioen te verslaan, leverde het hoogtepunt van de avond. Cogar begon de competitie met de beste tijd van de dag in de Underhand Chop (14,39 seconden), om zichzelf nadien te overtreffen in de Standing Block Chop. Met een tijd van 11,03 seconden klopte hij het wereldrecord van Jason Wynyard in 2007 met meer dan één seconde. Uiteindelijk kostte een grillige snede in de Stock Saw hem waardevolle punten in de strijd om de titel.

Martin Komarek verovert de derde plaats en is beste Europeaan
De Tsjech Martin Komarek eindigde op de derde plaats en was de beste Europese sporter. Komarek startte slecht maar wist zich dankzij sterke prestaties in de Stock Saw, Single Buck en Springboard gaandeweg te herpakken. Nadat hij de vierde beste tijd neerzette in de grote Hot Saw finale was de derde plaats voor hem.

Robert Ebner en Nathan Cumberland grijpen naast een podiumplaats
De vierde plaats was voor Robert Ebner uit Duitsland. Zijn uitstekende 5,51 seconden in de Hot Saw was de beste tijd van de dag en zorgde ervoor dat hij negenvoudig wereldkampioen Jason Wynyard uit Nieuw-Zeeland inhaalde in het algemeen klassement. De legende van het sporthouthakken leek zijn ritme niet te vinden. Hij belandde uiteindelijk op de vijfde plaats, net voor de Canadees Nathan Cumberland, voormalig winnaar van het Rookie wereldkampioenschap van de STIHL TIMBERSPORTS® Series.

Australië wint de teamcompetitie van het STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap
Het team uit Australië zegevierde in de teamcompetitie. De "Chopperoos" zetten een geweldige prestatie neer en versloegen de teams uit Groot-Brittannië, de Tsjechische Republiek en Canada op hun weg naar de finale. De Australiërs vestigden ook een nieuw wereldrecord met een razendsnelle tijd van 45,10 seconden. In de finale versloeg het team uit down-under de VS, die genoegen moesten nemen met de tweede plaats. In de halve finale kwam team VS verbluffend uit de hoek door de favorieten en titelverdedigers Nieuw-Zeeland uit te schakelen in een nipte wedstrijd met een tijd van 51,28 seconden – een nieuw teamrecord voor de Amerikanen. De derde podiumplaats was voor Canada. Net als team VS keerden de Canadezen na een pauze van een jaar terug naar het podium. Op hun weg naar de halve finale wisten de "Canucks" Noorwegen en Duitsland behendig te verslaan tot ze het onderspit moesten delven tegen de nieuwe wereldkampioenen. Ondanks een nieuw teamrecord van 49,72 seconden kon het team onder leiding van Stirling Hart Australië niet bijhouden. Ondanks de bittere nederlaag gebruikten de Canadezen het momentum van hun eerdere sterke prestaties en behaalden ze een derde plaats tegen Nieuw-Zeeland in de kleine finale.

Het team uit Nieuw-Zeeland kwam naar Liverpool als de titelverdedigende wereldkampioen maar werd in een bijna onmogelijk nipte halve finale verslagen door team VS. Na hun verlies tegen Canada in de kleine finale eindigen de Kiwi's – onder leiding van Jason Wynyard en Adam Lowe – op een teleurstellende vierde plaats. Het Tsjechische team werd met een nieuw Europees record van 55,53 seconden het beste team van Europa.

Resultaten team België en team Nederland - Nieuw Benelux record voor de Belg Koen Martens
Tijdens de kwalificatieronde op vrijdagnamiddag werd al snel duidelijk dat het een spannende en sterke teamcompetitie zou worden. Niet minder dan 5 van de 21 landenteams lieten dan al tijden van minder dan één minuut noteren om 2 zaag- en 2 bijldisciplines af te werken. De teams uit België en Nederland zetten voor zichzelf sterke tijden neer - 1 minuut 22 seconden en 12 honderdsten voor team België en 1 minuut 23 seconden en 40 honderdsten voor team Nederland - maar vielen net buiten de beste 12. De herkansing met 9 teams moest soelaas brengen om zich nog bij de beste 16 landen te kwalificeren en deel te nemen aan de knock-out fase. In die herkansing lag de 4de plek voor het grijpen voor team België. Robin Cuvelier, Maarten Cuvelier, David Bergen en Koen Martens moesten zich echter tevreden stellen met de 7de plaats in de herkansing. Team Nederland behaalde de 4de tijd, net voldoende dus om bij de laatste 16 te worden opgenomen. De besttijd van team Nederland bedroeg uiteindelijk 1 minuut 22 seconden en 79 hondersten. In de achtste finale kwamen ze uit tegen Nieuw- Zeeland. De uittredende wereldkampioenen waren duidelijk een maatje te groot maar het publiek in de arena waardeerde de prachtprestatie van Edwin Dost, Ben Terpstra, Martijn Harms en Jurgen Nieuwkamp. In totaal scoorden 7 teams een tijd van minder dan 1 minuut, waaronder uiteindelijk ook een Europees record voor Tsjechië.

Twaalf op voorhand gekwalificeerde atleten mochten deelnemen aan het individuele Wereldkampioenschap. Het was al een prestatie op zich om hier te staan voor de Belg en regerend Benelux kampioen Koen Martens. Hij startte zijn wedstrijd met een uitstekende tijd op de eerste discipline, de Underhand Chop. Bij de Stock Saw speelde een aarzelende start hem parten om een goede tijd neer te zetten. In de Standing Block Chop leverde Koen Martens een uitzonderlijke prestatie en vestigde een nieuwe Benelux record. Ondanks deze topprestatie kon hij zich niet plaatsen voor de tweede ronde. Met een 12de plaats in het eindklassement kijkt hij tevreden terug op dit kampioenschap en heeft hij de nodige ervaring opgedaan om te groeien in de toekomst.

Klik hier voor de volledige resultaten.

Downloads

Beeldmateriaal:
 • Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.41 MB

  Na een spannende wedstrijd mag Australiër Laurence O'Toole zich de wereldkampioen van de STIHL TIMBERSPORTS® Series noemen. Matt Cogar uit de VS eindigde op de tweede plaats, net voor Martin Komarek uit Tsjechië die naar huis ging met brons.

 • Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.39 MB

  Wereldrecord voor Matt Cogar in de Standing Block Chop: de Amerikaan hakte het houtblok door in slechts 11,03 seconden.

 • Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.11 MB

  Laurence O'Toole is voor het eerst individueel wereldkampioen in de STIHL TIMBERSPORTS® Series.

Alle foto's weergeven
 • Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.41 MB

  Na een spannende wedstrijd mag Australiër Laurence O'Toole zich de wereldkampioen van de STIHL TIMBERSPORTS® Series noemen. Matt Cogar uit de VS eindigde op de tweede plaats, net voor Martin Komarek uit Tsjechië die naar huis ging met brons.

 • Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.39 MB

  Wereldrecord voor Matt Cogar in de Standing Block Chop: de Amerikaan hakte het houtblok door in slechts 11,03 seconden.

 • Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.11 MB

  Laurence O'Toole is voor het eerst individueel wereldkampioen in de STIHL TIMBERSPORTS® Series.

 • Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.11 MB

  Na een spannende wedstrijd triomfeert het Australische team op het wereldkampioenschap 2018. De tweede en derde plaats zijn voor de Verenigde Staten en Canada.

 • Download foto (.jpg)3200 x 2134 px, 1.22 MB

  Australiër Glenn Gillam zet alles op alles in de discipline Standing Block Chop.

 • Download foto (.jpg)3200 x 2134 px, 1.45 MB

  Het Australische team domineerde de competitie en verbrak het wereldrecord (45,10 seconden).

 • Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.45 MB

  Ongeveer 3500 enthousiaste toeschouwers woonden de wedstrijd bij in de Echo Arena in Liverpool en juichten de atleten toe.

 • David Bergen
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.15 MB

  David Bergen van het Belgische team in de Single Buck.

 • Maarten Cuvelier
  Download foto (.jpg)3200 x 2134 px, 1.43 MB

  Maarten Cuvelier van het Belgisch team in de Underhand Chop.

 • Robin Cuvelier
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.28 MB

  Robin Cuvelier van het Belgisch team in de Stock Saw.

 • Ben Terpstra
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.33 MB

  Ben Terpstra van het Nederlands team in de Underhand Chop.

 • Edwin Dost
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.32 MB

  Edwin Dost van het Nederlands team in de Stock Saw.

 • Jurgen Nieuwkamp
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.03 MB

  Jurgen Nieuwkamp van het Nederlands team in de Standing Block.

 • Koen Martens
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.29 MB

  Koen Martens startte de wedstrijd met een uitstekende tijd op de eerste discipline; de Underhand Chop.

 • Koen Martens
  Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1 MB

  Koen Martens, regerend Benelux kampioen, eindigt op de 12de plaats in het eindklassement.

 • Koen Martens
  Download foto (.jpg)2133 x 3200 px, 1.11 MB

  Koen Martens in de Underhand Chop.