Breda, 01.02.2018

STIHL trotse partner in mooie samenwerking voor duurzaam bosbeheer

Betere werkomstandigheden voor de boswachters en – tegelijkertijd – minder hinder voor de wandelaars. Met die vraag klopte het Nederlandse Staatsbosbeheer eind vorig jaar aan bij STIHL. Ze zochten een oplossing voor duurzaam bosbeheer en dachten daarbij onder andere aan elektrisch gereedschap in plaats van de meer vervuilende benzinemachines. Het spreekt voor zich dat STIHL graag aan dat project meewerkte. We hebben heel wat te bieden op het gebied van professioneel accugereedschap.

Staatsbosbeheer is de grootste bos- en natuurbeheerder van Nederland. In opdracht van de overheid onderhoudt de organisatie zo'n 260.000 hectare bos, natuurgebieden en andere terreinen. Heel wat van die oppervlakte is bestemd voor recreatie. Boswachters met brullende machines zijn er niet erg geliefd, maar ze moeten wel hun werk kunnen doen. Staatsbosbeheer ging daarom op zoek naar stiller materiaal dat meteen ook voor minder CO2-uitstoot zou zorgen en kwam zo bij STIHL terecht.

Accugereedschap heeft heel wat voordelen en het professionele aanbod van STIHL is in steeds meer gevallen één op één vergelijkbaar met de klassieke, professionele benzinemachines. Onder andere de accuheggenschaar (HSA 94 R of T) bijvoorbeeld. Die biedt niet alleen exact dezelfde capaciteit en eigenschappen als de professionele, motorisch aangedreven variant (HS 82 R of T), ze veroorzaakt ook minder trillingen, minder geluid en geen schadelijke uitlaatgassen. Net wat Staatsbosbeheer zocht.

Ergonomische bedrijfswagen
Ook de firma Brover Bedrijfswageninrichting stapte mee in het project. Brover is expert in het ombouwen van bedrijfswagens tot mobiele werkplaats. Staatsbosbeheer, Brover en STIHL bundelden hun krachten en ontwikkelden samen een uniek concept. Een hypermoderne, ergonomisch ingerichte bestelwagen vol elektrisch gereedschap, zoals bosmaaiers, kettingzagen, bladblazers, heggenscharen enzovoort, alles aangedreven door lithium-ion accu's. Via zonnepanelen op het dak en een mobiele omvormer in de laadruimte wordt tijdens het rijden voldoende stroom opgewekt om een hele dag met de beschikbare accu's aan de slag te blijven. Alle nodige materiaal voor 80% van de meest voorkomende boswerkzaamheden, overzichtelijk bij elkaar in één bestelwagen. Het is een droom voor iedere boswachter.

Veelbelovende pilot
De beheereenheid van natuurgebied Vechtdal in de buurt van Ommen (NL) mag de pilot draaien met de bestelwagen vol machines van STIHL. De ervaringen van de medewerkers zullen bijdragen tot het verbeteren van het concept, waarna er een grote kans bestaat dat het nationaal wordt uitgerold. De eerste reacties zijn alvast erg positief. STIHL is bijzonder trots om als duurzame partner te mogen meedraaien in dit innovatieve project.

Innovatie natuurlijk!
Staatsbosbeheer wil in de toekomst liefst al haar bossen op deze duurzame manier onderhouden, met stillere machines en minder CO2-uitstoot. Technologische innovaties ten voordele van de natuur. De boswachters zul je er niet over horen klagen en natuurliefhebbers evenmin.

Downloads

Beeldmateriaal:
Alle foto's weergeven