Waiblingen, 17.09.2013

STIHL verwacht nieuw recordjaar

De omzet van de STIHL ondernemingsgroep is in de eerste acht maanden van dit jaar met 1,1 procent gestegen naar 1.990 miljoen euro. Bij ongewijzigde wisselkoersen zou de groei ten opzichte van vorig jaar 4,1 procent geweest zijn. "Wij zetten ons groeibeleid verder – ondanks het ongunstige klimaat en een bedrukte consumentenstemming in de eurozone. 2013 wordt voor ons een nieuw recordjaar", verklaarde Dr. Bertram Kandziora, de voorzitter van het bestuur, tijdens de herstpersconferentie. "Een hoogtepunt van wereldklasse dit jaar is het STIHL TIMBERSPORTS WK dat op 25 en 26 oktober in de Porsche Arena in Stuttgart plaatsvindt. Wij verwachten 10.000 bezoekers die de 100 topatleten uit de hele wereld zullen komen aanmoedigen tijdens de spannende wedstrijden."


STIHL groeit verder ondanks ongunstige algemene omstandigheden
"Vooraal de laatste maanden konden we de vertraagde start bij de lenteverkoop terug compenseren en flink vorderen", vertelde Dr. Kandziora. Hij lichtte ook de redenen voor de groei toe, ondanks de geldende trend: "Onze nieuwe producten hebben bijzonder veel succes bij onze klanten. Bovendien overtuigt de vakhandelaar met advies en service. Met onze topkwaliteit, maar ook met een doelgerichte ontwikkeling van handelaars, verkoopacties en tv-reclame nemen wij met STIHL een sterke positie in tussen de concurrenten." Door de lange winter in het noordelijk halfrond is de lenteverkoop dit jaar pas later van start gegaan. Belangrijke markten, zoals de V.S. en Rusland, maar ook andere delen van Europa hadden te lijden onder slechte weersomstandigheden. In Australië kreeg men te kampen met een extreme droogte. In de Eurozone nam de vraag van de publieke sector af door consolidatie-inspanningen. Ook hier zorgde de nog steeds onopgeloste Europese staatsschuldencrisis voor een verminderde vraag bij particuliere klanten. Daarbij kwamen ook nog de importbeperkingen in Argentinië en Venezuela. Niettemin stegen de afzet, productie en tewerkstelling in de STIHL groep. Op de peildatum 31 augustus telde STIHL 12.865 werknemers in de hele wereld, een groei van 4,3 procent.


Ook het moederbedrijf kende een groei
In het Duitse moederbedrijf van ANDREAS STIHL AG & Co. KG, kon de omzet van januari tot augustus met 5,3 procent worden verhoogd naar 632 miljoen euro. Hier werkten op 31 augustus van dit jaar 4.123 werknemers, een groei van 1,7 procent ten opzichte van dezelfde peildatum vorig jaar. In Waiblingen telt het personeelsbestand 3.110 werknemers, 346 in Ludwigsburg, 609 in Prüm-Weinsheim en 58 in Wiechs am Randen. "In de komende jaren zullen wij in Waiblingen meer dan 60 miljoen euro investeren in een nieuw logistiekcentrum en in de uitbreiding van onze ontwikkeling", benadrukte Dr. Kandziora. "Onze Duitse vestiging heeft een kernfunctie in de levering van professionele producten op de wereldmarkt. Met het ontwikkelingscentrum in Duitsland profiteren we van de ruimtelijke nabijheid tussen onze ontwikkelaars voor producten en de productieprocessen, zoals de ontwikkelingsleveranciers hier in de regio."


Bijna 70 procent van het vast personeel gebruikt de werknemerskapitaaldeelname
Het moederbedrijf van STIHL werd door de AGP (Arbeitsgemeinschaft Partnerschaft in der Wirtschaft e.V.) in 2013 onderscheiden met de "AGP-ster 2013" voor de op partnership gerichte bedrijfscultuur en de "voorbeeldige" werknemerskapitaaldeelname. Het totale kapitaal van de houders van winstbewijzen bedraagt ondertussen ongeveer 33,6 miljoen euro – de hoogste waarde sinds de introductie van het model in 1985. Wie winstbewijzen verwerft, krijgt van het bedrijf een tegemoetkoming van twee derden van de aankoopprijs. Voor het boekjaar 2012 wordt voor het winstbewijskapitaal opnieuw 10 procent rente betaald. "69 procent van onze werknemers in het moederbedrijf hebben deelgenomen in de huidige inschrijvingsronde van winstbewijzen. Dit bewijst nog maar eens de hoge aantrekkelijkheid van onze werknemerskapitaaldeelname", vertelde Dr. Kandziora.


Volle Arena bij STIHL TIMBERSPORTS WK in Stuttgart
De hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg bereidt zich voor op het STIHL TIMBERSPORTS wereldkampioenschap. Op 25 en 26 oktober wordt het WK van de "Koningsklasse in sporthouthakken" met 100 topatleten uit de hele wereld, georganiseerd in de Porsche Arena in Stuttgart. "Wij verwachten tot 10.000 bezoekers bij deze strijd om de wereldtitel en rekenen op een unieke sfeer. De kaarten zijn al bijna helemaal uitverkocht", vertelt een tevreden Dr. Kandziora. Sporthouthakken is een extreme sport met een lange traditie. De atleten combineren daarbij de professionele beheersing van bijl en zaag met kracht, snelheid en precisie. In 2012 behaalde Jason Wynyard uit Nieuw-Zeeland de wereldtitel in het Noorse Lillehammer.


Goede perspectieven voor de Duitse markt
STIHL is er op de Duitse markt in geslaagd de achterstand na de lange winter en het regenachtige voorjaar op te halen. Heel wat nieuwe producten waren medeverantwoordelijk voor deze omzetstijging. Vooral in de verkoop van het accu-assortiment merken we een positieve ontwikkeling. "Machines die stil werken en gemakkelijk te starten zijn, liggen sterk op de markt. Ook de voordelen van draadloos werken en het gemakkelijk vervangen van de accu overtuigen de klant", vertelt Dr. Bertram Kandziora. Hij is algemeen gezien optimistisch voor 2013: "Onze afzet en omzet liggen hier bij ons hoger dan het cijfer vorig jaar. De perspectieven voor de Duitse markt zijn goed. Met talrijke productnieuwigheden, krachtige publiciteitsacties en aantrekkelijke acties willen wij onze groei voortzetten in de herfst." Het STIHL verkoopcentrum in Dieburg in Hessen investeert aanzienlijk in de kwalificatie van vakhandelspartners en opent in de herfst het gemoderniseerd en uitgebreide trainingscentrum voor de STIHL verkoop in Duitsland. "Want de gekwalificeerde service van de vakhandelaar is een belangrijke succesfactor van het STIHL verkoopsysteem", licht de bestuursvoorzitter toe. Vooral bij moderne technologieën, zoals het elektronische motormanagement STIHL M-Tronic of VIKING robotmaaiers, waarderen veeleisende klanten een competent advies via de vakhandel.


Nieuwigheden bij STIHL benzine- en accuproducten
De nieuwe benzinemotorzaag STIHL MS 661 C-M met M-Tronic komt er tijdens het seizoen 2013/14. Met een gewicht van 7,4 kg en een vermogen van 5,4 kW is dit de lichtste machine van haar cilinderinhoudklasse. "Met deze zaag werk ik het liefst. Dit model is uiterst krachtig en heeft tegelijk een vermogensgewicht van slechts 1,37 kg/kW. Dit is een waarde die bij machines die voldoen aan de strenge Europese emissierichtlijnen, nog nooit eerder zo laag was", aldus Dr. Kandziora. De MS 661 C-M zal ook als nieuwe wedstrijdzaag van de STIHL TIMBERSPORTS-serie worden gebruikt. De nieuwe accumotorzaag MSA 160 T brengt het vermogen en comfort van de STIHL accu-apparaten in de professionele boomverzorging. Het STIHL accubouwdoossysteem wordt uitgebreid met de accuhoogsnoeier HTA 85 voor iedereen die bomen mobiel, stil en vrij van uitlaatgassen vanaf de onderkant een bepaalde vorm wilt geven. De nieuwe HT 56 C vervolledigt het STIHL assortiment van hoogsnoeiers met een instapapparaat met benzinemotor.


Met slechts 4,9 kg is de STIHL FS 94 C een lichtgewicht onder de motorzeisen. Dit model is uitgerust met de 2-MIX-technologie en met de nieuwe ECOSPEED-functie waarmee de gebruiker voor de eerste keer het toerental vooraf kan instellen. Als bescherming voor planten en bomen tot een hoogte van 2,5 meter in de wijn-, fruit-, groenten- en tuinbouw werd het nieuwe op de rug draagbare sproeiapparaat SR 200 ontwikkeld. Het omvangrijke STIHL assortiment pakt ook uit met een persoonlijke beschermingsuitrusting, zoals met het hoogwaardige ADVANCE X-SHELL-jack - Functionele jacks met bescherming tegen koude en wind in één.


Eigen ontwikkeling van VIKING robotmaaiers
De dochteronderneming VIKING stelde innovaties voor gazononderhoud voor: met de nieuwe robotmaaiers iMOW® MI 632 en MI 632 P komen twee modellen uit eigen ontwikkeling en productie op de markt die snel, stil en intelligent werken. De nodige kracht en het uithoudingsvermogen van de iMOW® robotmaaiers zijn afkomstig van de krachtige lithium-ion accu's. Bovendien hebben de VIKING zitmaaiers van de serie T5 en T6 een technische en optische facelift gekregen. De topmodellen van de serie T6 zijn uitgerust met een nieuw synchroonmaaidek en een nog sterkere transmissie.

Downloads

Beeldmateriaal:
 • Download foto (.jpg)2303 x 1535 px, 751.81 kB

  De voorzitter van het bestuur, Dr. Bertram Kandziora met de nieuwe STIHL motorzaag MS 661 C-M bij de productie in Waiblingen. De zaag wordt tijdens het STIHL TIMBERSPORTS WK gebruikt bij de discipline Stock Saw.

 • Download foto (.jpg)2303 x 1535 px, 881.74 kB

  De voorzitter van het bestuur, Dr. Bertram Kandziora verwacht ook voor 2013 weer een recordjaar.

 • Download foto (.jpg)5616 x 3744 px, 17.69 MB

  Het bestuur van de STIHL groep bij de herfstpersconferentie 2013. Van links naar rechts: Wolfgang Zahn, Karl Angler, Norbert Pick, Dr. Bertram Kandziora, Dr. Michael Prochaska, Dr. Stefan Caspari (perswoordvoerder).

Alle foto's weergeven
 • Download foto (.jpg)2303 x 1535 px, 751.81 kB

  De voorzitter van het bestuur, Dr. Bertram Kandziora met de nieuwe STIHL motorzaag MS 661 C-M bij de productie in Waiblingen. De zaag wordt tijdens het STIHL TIMBERSPORTS WK gebruikt bij de discipline Stock Saw.

 • Download foto (.jpg)2303 x 1535 px, 881.74 kB

  De voorzitter van het bestuur, Dr. Bertram Kandziora verwacht ook voor 2013 weer een recordjaar.

 • Download foto (.jpg)5616 x 3744 px, 17.69 MB

  Het bestuur van de STIHL groep bij de herfstpersconferentie 2013. Van links naar rechts: Wolfgang Zahn, Karl Angler, Norbert Pick, Dr. Bertram Kandziora, Dr. Michael Prochaska, Dr. Stefan Caspari (perswoordvoerder).