Breda, 30.05.2018

Stihl TIMBERSPORTS® Champions Trophy 2018 in Marseille

Stirling Hart uit Canada wint de zwaarste competitie in het sporthouthakken

De 2018 Champions Ring is op weg naar Canada! Nadat Stirling Hart vorig jaar genoegen moest nemen met de tweede plaats, wist hij nu in Marseille toch de 2018 Stihl TIMBERSPORTS® Champions Trophy op zijn naam te schrijven. De arena, die in de prachtige haven van de stad opgesteld stond, was uitverkocht en voor meer dan 1.200 toeschouwers liet de 28-jarige Canadees elf van de beste sporthouthakkers uit de wereld achter zich. In een spannende finale versloeg hij negenvoudig wereldkampioen Jason Wynyard uit Nieuw-Zeeland die zich dit jaar met de tweede plaats tevreden moest stellen. De Australiër Mitch Argent eindigde op de derde plaats.

De Canadees Stirling Hart heeft de Stihl TIMBERSPORTS® Champions Trophy in de ‘Vieux Port' van Marseille gewonnen. Hij mocht dan ook de Champions Ring in ontvangst nemen. In een spannende finale volgens de knock-out wedstrijdformule bleek hij te snel voor de legendarische Jason Wynyard uit Nieuw-Zeeland. Hij rondde de vier disciplines met bijl en zaag af in een tijd van 1 minuut en 3,40 seconden. De Australiër Mitch Argent eindigde op de derde plaats en miste daardoor zijn kans om de Champions Ring voor het vijfde jaar op rij mee te nemen naar Down Under.

Houthakkerssport van wereldklasse

"Vorig jaar scheelde het maar een haar of ik had de Champions Trophy gewonnen. Dat idee speelde de hele tijd door mijn hoofd," gaf Stirling Hart toe. En hij voegde er meteen aan toe: "Ik ben erg blij dat ik nu wel gewonnen heb. En ik kijk al uit naar de volgende internationale wedstrijd. Ik neem nu enkele dagen vrij om mijn overwinning in de Champions Trophy te vieren en dan begin ik met de voorbereiding op het wereldkampioenschap." De fans in de uitverkochte arena in de beroemde haven van Marseille, werden getrakteerd op houthakkerssport van wereldklasse. Mitch Argent, die op de derde plaats eindigde, liet in zijn kwartfinale de verbluffende tijd van 58,12 seconden afklokken – de snelste tijd van de dag. Toch verloor hij in zijn halve finale nipt tegen Stirling Hart. In de wedstrijd om het brons eindigde Argent voor Martin Komarek uit de Tsjechische Republiek, die zich met de vierde plaats de beste Europese atleet toonde.

De internationale elite vecht het uit met bijl en zaag

Jason Wynyard eindigde tweede en was dan ook teleurgesteld dat hij de finale verloren had: "Uiteraard kwam ik hier om de Ring te winnen, maar niet alles liep volgens plan. De wedstrijd had heel veel energie van me gevergd en toen ik het tegen Stirling moest opnemen, kwam ik op dat vlak tekort." De Nieuw-Zeelander die niet minder dan negen wereldtitels op zijn naam heeft staan, toonde zich echter een goed verliezer: "Ik wil Stirling feliciteren. Hij heeft hier heel hard voor gewerkt en hij verdiende het om de titel te winnen."

De lokale favoriet, de Fransman Pierre Puybaret, presteerde sterk voor zijn thuispubliek en stootte door tot in de kwartfinales waar hij door de uiteindelijke winnaar Stirling Hart verslagen werd. Na Komarek op de vierde plaats kwamen Michal Dubicki uit Polen, Arden Cogar uit de USA, Pierre Puybaret, Ferry Svan uit Zweden, Armin Kugler uit Oostenrijk, Paolo Vicenzi uit Italië, Simon Bond uit Groot-Brittannië en Andrea Rossi uit Italië.

Champions Trophy: spannende duels die stalen zenuwen vergen

De wedstrijdformule van de Champions Trophy vereist uithoudingsvermogen, precisie en kracht. Vier bijl- en zaagdisciplines uit de Stihl TIMBERSPORTS® Series worden in duels afgewerkt. De twee deelnemers staan daarbij rug tegen rug opgesteld en de winnaar van elk duel gaat door naar de volgende ronde. Bij de vier disciplines – de ‘Stock Saw' met de kettingzaag, de ‘Underhand Chop' met de bijl, de ‘Single Buck' met een handzaag van twee meter lang en de ‘Standing Block Chop' met de bijl – moeten de atleten een absolute concentratie aan de dag leggen en blijk geven van stalen zenuwen.

De beste sporthouthakkers uit de wereld komen op 19 en 20 oktober 2018 opnieuw tegen elkaar uit in het Stihl TIMBERSPORTS® World Championship in het Engelse Liverpool.

Australiër Daniel Gurr is gekroond tot beste junior sporthouthakker

Ook de finale van de TIMBERSPORTS® Rookie World Championship vond op dit moment plaats in Marseille. Rookies zijn jonge, veelbelovende atleten. In deze categorie wist de 21- jarige Daniel Gurr op indrukwekkende wijze beslag op de titel te leggen. Daarbij liet hij de Italiaanse Michael Del Pin en de Amerikaanse Chas Haas achter zich. Zij eindigden respectievelijk tweede en derde.

Downloads

Beeldmateriaal:
 • Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.46 MB

  Stirling Hart uit Canada wint de Champions Trophy 2018.

 • Download foto (.jpg)3200 x 2134 px, 1.42 MB

  Stirling Hart aan het werk bij de ‘Standing Block Chop'.

 • Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.5 MB

  De regerende wereldkampioen, Jason Wynyard uit Nieuw-Zeeland, verloor in de finale van Stirling Hart.

Alle foto's weergeven
 • Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.46 MB

  Stirling Hart uit Canada wint de Champions Trophy 2018.

 • Download foto (.jpg)3200 x 2134 px, 1.42 MB

  Stirling Hart aan het werk bij de ‘Standing Block Chop'.

 • Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.5 MB

  De regerende wereldkampioen, Jason Wynyard uit Nieuw-Zeeland, verloor in de finale van Stirling Hart.

 • Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.29 MB

  Mitch Argent uit Australië eindigde derde.

 • Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.21 MB

  Stirling Hart viert zijn overwinning.

 • Download foto (.jpg)2133 x 3200 px, 1.09 MB

  De lokale held Pierre Puybaret eindigde op de zevende plaats.

 • Download foto (.jpg)3200 x 2133 px, 1.59 MB

  Daniel Gurr uit Australië veroverde de eerste plaats in de Stihl TIMBERSPORTS® Rookie World Championship 2018. Michael Del Pin uit Italië werd tweede en Chas Haas uit de USA eindigde als derde.