Systeemgewicht: hoe wordt dat samengesteld?

STIHL houdt rekening met het volledige systeem

Het geheel is belangrijk

Het gewicht is een belangrijk criterium bij de keuze van een kettingzaag. Voor professionele gebruikers die meerdere uren per dag met hun zaag in de weer zijn, telt elke gram. Tot nu toe was het voor de gebruiker echter moeilijk om het feitelijke totaalgewicht van de zaag te berekenen. De gebruikelijke aanduiding, het vermogensgewicht van de kettingzaag, had alleen betrekking op het gewicht van de motoreenheid - zonder zaaggarnituren - in verhouding tot het motorvermogen. Telkens weer vroegen klanten ons het gewicht van de zaagbladen en zaaggarnituren om zelf het totale gewicht van hun zaag te kunnen berekenen. Dat hoeft nu niet meer. Omdat we weten dat het totale gewicht voor onze klanten van belang is, voert STIHL vanaf nu een nieuwe aanduiding in: het systeemgewicht, onze aanduiding voor het gewicht van de volledige kettingzaag.

Systeemgewicht

Vermogensgewicht

Tot nu toe vermelden producenten van kettingzagen in eerste instantie het vermogensgewicht van een kettingzaag om de gebruikers een referentiepunt voor de juiste keuze van een kettingzaag te bieden. Die theoretische waarde is de verhouding tussen het gewicht van de motoreenheid (d.w.z. het machinegewicht, zonder brandstof en zonder zaaggarnituren) en het motorvermogen in kW: vermogensgewicht = gewicht in kg / vermogen in kW. De regel daarbij is: hoe lager de waarde, hoe beter het vermogensgewicht van de kettingzaag.

Het vermogensgewicht houdt echter geen rekening met het gewicht van het zaagblad en de ketting. Het totale gewicht van de volledige zaag wordt niet vermeld. De gebruiker weet dus niet wat het echte gewicht is dat hij bij zijn dagelijkse werk te hanteren krijgt.

Systeemgewicht

De nieuwe aanduiding van het systeemgewicht vormt vanaf nu een praktische maatstaf waarmee men beduidend beter kan beoordelen welk gewicht de zaag bij het werk echt heeft. Bij het berekenen van het systeemgewicht worden de motoreenheid en de zaaggarnituren samen gewogen en wordt het gewicht van de volledige zaag (zonder brandstof) geregistreerd.

Systeemgewicht

Meer informatie over het systeemgewicht en advies over de juiste kettingzaag krijgt u bij uw STIHL vakhandelaar.