Tuintips van de vakman: zo onderhoud je je heggenschaar

Ontsmetten, insmeren & slijpen

"Wij gebruiken de STIHL heggenscharen bijna dagelijks. Bij particulieren is dit niet het geval en dan kan het gebeuren dat de heggenschaar niet wil starten, enkel en alleen omdat de messen dichtkleven doordat ze een half jaar voordien voor het laatst gebruikt zijn zonder ze daarna correct te hebben verzorgd." Tuinaannemer Matthias Ruttiens van MR Creations is een man met een missie: mensen moeten beter zorg dragen voor hun gereedschap.

Collega Jochem Van Bruyssel treedt hem bij: "Ik werk graag met STIHL machines omdat ze weinig onderhoud nodig hebben en vlot starten. De messen spuit ik na een snoeibeurt altijd in met een biodegradeerbare olie, zodat de biofilm verwijderd wordt. Zo klitten de messen ook niet aan elkaar als ze drogen na het snoeien." Wij noteerden hun beste tips om je heggenschaar in topvorm te houden doorheen het jaar.

Ontsmet de messen
Planten zoals buxus of beukenhaag kunnen makkelijk ziektes overbrengen via de messen van de heggenschaar. Regelmatig ontsmetten is dus zeker geen overbodige luxe. Of zoals Matthias adviseert: "Bij ziektegevoelige planten ontsmetten wij de messen bij elke tankbeurt. Vooraleer we naar de volgende klant vertrekken, herhalen wij deze maatregel om te voorkomen dat ziektes overgedragen worden van de ene tuin op de andere." Dit kan eenvoudig door een geut ontsmettingsmiddel met een emmer water te mengen, en de messen na het spoelen met een doek droog te wrijven.

Smeer de messen in
"Buxus, taxus of coniferen bevatten heel wat plakkerige hars, dat op de messen van de heggenschaar blijft kleven. Daarom spuiten wij bij elke tankbeurt de messen in met een harsoplosmiddel zoals de STIHL Superclean, zowel aan de bovenkant als aan de onderkant. Voor particulieren raden wij aan om de messen te ontsmetten en in te smeren na elke snoeibeurt. Doe dit zeker als je de heggenschaar voor een langere periode wil bewaren in een (vochtig) tuinhuis, anders kleven de messen bij het eerstvolgende gebruik gegarandeerd dicht", aldus Matthias.

Laat de messen bijslijpen
Matthias heeft ook een duidelijke mening over het slijpen van de messen: "Op het einde van het seizoen doen we een volledige controle van onze heggenscharen, slijpen we de messen en schuren we deze terug op. Voor particulieren raad ik het ten zeerste af om de messen zelf te slijpen. Het heeft me zelf 3 jaar gekost om de slijptechniek volledig onder de knie te krijgen. De messen worden uit elkaar gehaald en geslepen met een slijpmolen. Hier is een zeer vaste hand voor nodig: één verkeerde beweging en je slijpt de messen kapot, waarbij een nieuwe set snel 120 euro kost. Binnenbrengen bij een erkende STIHL dealer is dus het beste wat je kan doen."

Laat de transmissie invetten
"Om de heggenschaar in topvorm te houden, smeren wij de transmissie wekelijks in met STIHL transmissievet. Dit hoeft niet veel te zijn, maar als je dit frequent doet dan zorgt dit voor een goede smering van de aandrijving", aldus Jochem. Als particulier hoeft dit uiteraard niet zo vaak te gebeuren. Laat dit dus over aan je STIHL dealer. Deze zorgt hier tijdens het jaarlijkse onderhoud van uw machine voor.

Als de messen ontsmet, ingesmeerd en eventueel bijgeslepen zijn, is je heggenschaar helemaal klaar om te rusten op een veilige en droge plaats. Gebruik een mesbeschermer of draagtas om de machine te beschermen tegen stof. Wens je nog meer informatie over het onderhoud van je heggenschaar of het kiezen van de meest geschikte machine voor jouw noden? Breng dan een bezoekje aan een STIHL dealer in je buurt, die met plezier meer uitleg geeft.

Andere bezoekers vonden ook deze artikels interessant:

 

STIHL tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender