Compatibiliteit van STIHL producten met E10-brandstof

E10-brandstof is in de hele EU ingevoerd om minder ruwe olie te verbruiken en de klimaatverandering tegen te gaan. De betekenis van de afkorting E10: "E" staat voor ethanol, dat gemengd wordt met benzine. Het getal 10 geeft aan dat het mengsel maximaal 10% ethanol bevat. Standaard hoogwaardige benzine met maximaal 5% ethanol blijft leverbaar. Je kunt E10-brandstof vinden door te zoeken naar het E10 label op de pomp.

E10-brandstof is geschikt voor alle STIHL kettingzagen en gereedschappen met motoren van Briggs & Stratton, Kawasaki en Kohler. Mogelijk moet je carburateur worden aangepast om de gewijzigde samenstelling van de brandstof te compenseren. Neem contact op met een STIHL dealer voor hulp en advies.

STIHL adviseert om het tweetakt brandstofmengsel voorbereid met E10-brandstof niet langer dan 30 dagen op te slaan om fasescheiding tot een minimum te beperken. Fasescheiding van deze mengsels kan optreden wanneer ethanol vocht uit de lucht absorbeert en zich op de bodem van de jerrycan afzet. Dit fenomeen kan ervoor zorgen dat de motor niet meer draait. Fasescheiding maakt brandstof niet langer bruikbaar, zelfs niet nadat deze goed is geschud.

Kortom, ongeschikte brandstoffen en smeermiddelen of een niet-standaard mengverhouding van brandstof en olie kunnen je motor beschadigen. STIHL MotoMix en STIHL Moto4Plus zijn altijd de juiste keuze, omdat ze speciaal zijn ontwikkeld voor onze motoren en hoge prestaties en een lange levensduur garanderen. Bovendien kunnen deze brandstoffen ook lange tijd worden bewaard, in tegenstelling tot conventionele brandstof van de benzinepomp.