Alles over gazononderhoud

Een droomgazon in jouw tuin

Een gazon is veel meer dan alleen maar gras. Ook hobbytuiniers kunnen lang van een mooi grasperk genieten als ze het hele jaar door hun gazon goed onderhouden.

Gazonkalender: het correcte onderhoud het hele jaar door

Sproeien, bemesten en andere maatregelen om het gazon te onderhouden zijn sterk afhankelijk van het seizoen. Wij helpen jou en je gazon het hele jaar door, zodat je maximaal van het gazonseizoen kan genieten.

Vanaf wanneer begint het onderhoud van je gazon? Het gazononderhoud begint ergens tussen einde februari en midden maart, als de laatste grondvorst weg is en de temperaturen rond 10° gestabiliseerd zijn. Dan kan het jaarlijkse tuinwerk met het regelmatige grasmaaien, gras bemesten en verticuteren van start gaan.

Een gezond, groen gazon aanleggen

Gazon aanleggen

Een gazon aanleggen lijkt moeilijker dan het in werkelijkheid is. Alles wat je daarvoor nodig hebt, zijn graszaden van topkwaliteit en een grote portie geduld. Wij laten je zien hoe je een nieuw gazon zelf aanlegt en waar je op moet letten.
Meer over het thema gazon aanleggen
Vrouw bemest haar gazon

Gazon bemesten

Ook een gazon wil goed gevoed worden want als je het regelmatig maait, verliest het kracht en voedingsstoffen. Met de juiste bemesting op het juiste moment kan je genieten van langdurig en intens groen in de tuin.
Meer over het thema gazon bemesten
Correct grasmaaien met de STIHL accugrasmaaier 339 C

Correct grasmaaien

Maai je gazon regelmatig en op de juiste manier. Zo stimuleer je de groei en de gezondheid van het gras op lange termijn. Hier lees je wat het juiste moment is om het gras te maaien en wat dat te maken heeft met de 1/3-regel.
Meer over het thema correct gras maaien
Man verticuteert groen gazon met een STIHL RLA 240 accu-verticuteermachine

Gazon verticuteren

Verticuteren is een methode waardoor een bestaand gazon zich kan herstellen. Verviltingen en mos worden losgemaakt zodat er nieuw gras kan groeien en er geen gazonziekten ontstaan. In ons artikels lees je wat het beste moment is om te verticuteren en hoe je dat aanpakt.
Meer over het thema gazon verticuteren
Vrouw bij het mulchen met een STIHL RM 2 R benzinemulchmaaier op een groen grondstuk

Alles over mulchen en mulchmaaien

Tijdens het mulchen blijft het gemaaide gras als losse laag op het gazon liggen. Zo krijgt het gazon onmiddellijk de voedingsstoffen die het door het maaien kwijt was. Bij ons leer je waar je tijdens het mulchen op moet letten en wat het beste moment daarvoor is.
Meer over het thema wat is mulchen
Graskanten rond een boom trimmen met een STIHL FSA 57 accukantenmaaier

Graskanten maaien

Graskanten worden het best gemaaid met een kantenmaaier of een grastrimmer. Dit doe je ook voor je het grasperk zelf maait. Wij geven je tips en laten je zien wat tijdens het maaien van de graskanten nog belangrijk is.
Meer over het thema graskanten maaien
Dauwdruppels op een groen gazon zonder gazonziekte

Gazonziekten

Ook als het gras goed onderhouden wordt, kan een gazon ziekten ontwikkelen. Wij leggen uit hoe gazonziekten zoals bruine vlekken, paddenstoelen, sneeuwschimmel, mos en andere ziekten ontstaan en hoe je je gazon met succes behandelt. Voor een mooi en gezond gazon.
Meer over het thema gazonziekten
Een tuin met een gazon met kale plekken en uitgegroeide bomen en struiken

Een beschadigd gazon herstellen

Kale plekken, gaten en verkleuringen zijn voor elke tuinliefhebber een nachtmerrie. En dus moet je gazon snel behandeld worden. In dit artikel ontdek je alles over het herstel van gras en hoe je een gazon weer tot leven brengt.
Meer over een gazon herstellen
Beschadigd gras vóór renovatie van het gazon

Gazon renoveren

Heeft je gazon meer dan een paar kale of bruine plekken, of zelfs grote gaten? Dan is het tijd om je gazon te vernieuwen. In dit artikel laten we je zien hoe je dat best aanpakt. Zo geniet je in een mum van tijd weer van een groen gazon.
Meer over gazonrenovatie

Meer voor tuinliefhebbers