Heggen onderhouden en snoeien

Als je je heg goed onderhoudt, wordt ze een mooie afbakening van je tuin. Wij leggen uit wat je behalve snoeien nog moet doen om je heg te onderhouden.

Je heg onderhouden

Als je je heg goed onderhoudt, kan die op een gezonde manier groeien. Al tijdens het plannen en inplanten leg je het fundament voor een geslaagd onderhoud van je haag. Ga hierbij dus nauwgezet te werk en neem voldoende tijd. De aangeplante haag moet regelmatig en correct  gesnoeid en besproeid worden. De meeste heggen hebben vanwege de bodemgesteldheid ook mest nodig om stevig en mooi te groeien. Als er ondanks de mest toch gaten ontstaan of er zieke blaadjes in de haag zitten, moet je snel in actie komen: vaak kun je ongedierte of ziekten met eenvoudige middelen behandelen en je haag op die manier tegen meer schade beschermen.

In welke periode is het onderhoud van de haag aangeraden?

Het heeft het hele jaar door zin om je haag te onderhouden. Van de lente tot de herfst is de beste periode om takken voorzichtig terug te snoeien (hou rekening met de broedtijd), de haag te bemesten en te besproeien. Radicaal snoeien om de heg te onderhouden doe je het beste tussen oktober en februari.

Vrouw met veiligheidsbril snoeit een haag met een STIHL HSA 56 accuheggenschaar

Heg snoeien

In principe wordt aanbevolen om de haag ongeveer twee keer per jaar te snoeien. Hou dan rekening met het volgende: tijdens de broedtijd mag je niet radicaal insnoeien. Bovendien volstaat voor heel wat heggen één snoeibeurt per jaar. 
Meer over het snoeien van heggen
Vrouw die een buxushaag voor een wit huis snoeit met een STIHL HSA 26 accuheggenschaar

Buxus planten en verzorgen

Een buxushaag is een klassieker in de tuin – en zó veelzijdig. Maar met alleen buxus planten is de klus nog niet geklaard: ze hebben ook speciale zorg nodig. Dankzij ons advies ziet je buxus er altijd goed uit!
Meer over buxus planten en verzorgen
Coniferen met bruine plekken en gaten

Een gat in je haag herstellen

Gaten in heggen zijn geen fraai aanzicht, maar kunnen meestal weer worden gedicht. Ontdek in ons artikel hoe je oorzaken kan vaststellen en gaten kan opvullen. Zo herstel en voorkom je gericht kale plekken!
Meer over gaten in je haag herstellen

Soorten heggen

Eerst beslis je welke heg het meest geschikt is voor je tuin. Afhankelijk van wat je van een heg verwacht, kan je kiezen tussen verschillende soorten. Altijd groen of bloeiend, snel- of traaggroeiend: elke haagsoort heeft zijn voordelen.

Een haag planten

De lente is de beste periode om hagen van gelijk welke soort te planten. De afstand tussen de stekken en de tuingrens hangt af van de functie van de haag en de plantensoort. Hou bij het planten ook rekening met de bodemgesteldheid, gemeentelijke bepalingen en de hoogte en breedte van de haag.

Ziekten bij hagen

Ook hagen die echt robuust zijn, en dat zijn de meeste, kunnen schade oplopen door ziekten. Insecten als bladluizen en rouwmuggen zijn even slecht voor hagen als roest of schimmelziekten. Maar als die tijdig  behandeld worden, doorstaat je haag dit zonder al te veel schade.

Hagen met gaten

Gaten in hagen kunnen meestal weer dichtgroeien. Bij kleinere gaten snoei je terug tot aan het gezonde hout en geef je de haag de tijd om te herstellen. Grote gaten kunnen alleen met nieuwe stekken  opgevuld worden. Die moeten de tijd krijgen om bij te groeien en kunnen daarna normaal  gesnoeid worden.

Hagen bemesten

Bepaal eerst welke voedingstoffen je haag nodig heeft. Als je haag bemest moet worden, doe je dat het best in maart of april, zodat je haag de belangrijke voedingsstoffen stikstof, kalium en fosfor krijgt. De juiste bemesting hangt onder meer af van de haagsoort.

Meer voor tuinliefhebbers