Boomverzorging: zo kan elke boom groeien en gedijen

Wat houdt boomverzorging in?

Bomen hebben verzorging en onderhoud nodig.  Onder boomverzorging vallen alle maatregelen die bijdragen tot het behoud van de boom, die zijn vitaliteit versterken en een gezonde groei stimuleren. Bij fruitbomen kan het doel ook een grotere oogst zijn.

Een geslaagde boomverzorging draagt niet alleen bij tot de gezondheid van de boom: ze voorkomt ook ziekten. Om de boom deskundig te onderhouden zijn het moment en de leeftijd van de boom doorslaggevend. Met de juiste kennis en het juiste gereedschap wordt het verzorgen van je bomen een fluitje van een cent.

Tips voor boomverzorging

Als tuineigenaar is de verzorging van bomen één van je belangrijkste taken. Ook in de landschaps- en tuinbouw vormt boomonderhoud één van de centrale activiteiten. Wij hebben enkele tips voor jou verzameld:

  • Let er altijd op dat snedes altijd correct en afgemeten zijn uitgevoerd.
  • In welke groeifase zit de boom? Uit het antwoord op die vraag volgen de juiste maatregelen voor de verzorging.
  • Het juiste gereedschap ontziet de boom en is toch efficiënt.
  • Met regelmatige verzorging zullen je bomen nog vele jaren mooi blijven.

Gereedschap voor de boomverzorging

De kettingzaag is één van de belangrijkste gereedschappen bij de verzorging van bomen.

Een  boomverzorger met harnas die met een STIHL MS 150 TC kettingzaag werkt

Zagen voor boomverzorging

Onze zagen voor boomverzorging overtuigen dankzij hun goede hanteerbaarheid en hun laag gewicht. Dat maakt de werkzaamheden in de hogere delen een stuk eenvoudiger. Door de trillingsarme motor zijn de zagen voor boomverzorging de ideale oplossing voor boomwerkzaamheden in de kruin, waar ondanks de beperkte bewegingsvrijheid toch een goede snijprestatie belangrijk is. Deze gespecialiseerde zagen zijn alleen bedoeld voor geschoolde gebruikers.

Een tak zagen met de STIHL GTA 26 accusnoeizaag

Snoeizagen

Voor kleinere zaagwerkzaamheden is onze accusnoeizaag GTA 26 het perfecte gereedschap. Je kan  deze machine gebruiken voor takken met een diameter tot  8 cm. Bovendien kan  je er bomen en struiken mee insnoeien. Ook om hout te bewerken is de accusnoeizaag inzetbaar. Je maakt er krachtige insnedes mee en werkt met een hoog vermogen.

Knippen van een scheut door middel van een snoeischaar met een klingelmes

Takken- en tuinscharen

Voor manuele insnedes in de boom zijn takken- en tuinscharen geschikt. Je kiest daarbij best voor de hoogste kwaliteit, zodat het resultaat een zo zuiver mogelijke snede is. Elke ingreep in het hout verzwakt namelijk de boom. Daarom is het belangrijk dat dat gebeurt met  gereedschap van hoge kwaliteit.

Groene appelboom met struiken en andere fruitbomen op de achtergrond

Fruitbomen snoeien

Heb je een fruitboom en wil je weten hoe je meer vruchten oogst terwijl je boom ook gezond blijft? In dit artikel vind je de basisprincipes voor het snoeien van fruitbomen en informatie over het ideale tijdstip.
Meer over fruitbomen snoeien

Meer voor tuinliefhebbers