“Dat Kompany mijn grasmat Engelandwaardig noemde, vergeet ik nooit.”

Het buitengewone verhaal van Eddy, de man die het gras groen houdt bij KRC Genk 

Het voetbalstadion van KRC Genk is nooit leeg. Niet alleen op matchdagen gonst het er van de bedrijvigheid. Want de onderhoudsploeg is er altijd druk in de weer. Head Groundsman Eddy vertelt hoe hij het groen houdt tussen al dat blauw en wit geweld.

Eddy, Head Groundsman bij KRC Genk

Eddy, Head Groundsman bij KRC Genk 

Van kinds af

“Vroeger wou ik altijd geschiedenisleraar worden, maar als ik terugkijk, is het niet onlogisch dat ik nu hier ben. Op mijn twaalfde ging ik het gras van de buren maaien om een centje bij te verdienen. Vandaag hou ik de velden van Genk in topconditie. Maaien, zaaien, de belijning onderhouden, … Een heel lijstje.”

Eddy bereidt het terrein van KRC Genk voor op de wedstrijd met een zitmaaier

Een passie voor gras

Ons A-veld matchklaar maken

“Op de dag van de wedstrijd maaien we twee keer. Bij een topmatch is dat zelfs drie keer. Hoe vaker je afwisselend in de lengte en breedte maait, hoe beter het blokkenpatroon doorkomt. Met twee personen duurt het meer dan een uur om het gras één keer te maaien. Een stevig karwei, dus. En ook na de match staan we klaar om het losse gras te verwijderen. Het voetbalveld ziet er dan allesbehalve gehavend uit: je zou er meteen opnieuw op kunnen spelen.”

Eddy met een bladblazer op het veld van KRC Genk

Met de tijd mee

De liefde voor zijn job is Eddy nog niet verloren. “Het werk is op zich hetzelfde, maar de manier waarop het gebeurt en met welke machines, blijft in beweging. In vergelijking met vier jaar geleden, is niets nog hetzelfde. Zo gebruiken we nu vooral STIHL accuproducten. Waarom? Ze zijn stiller en trillen minder, maar we moeten ook gewoon mee met onze tijd. En het is beter om nu al goed voorbereid te zijn, voor het te laat is.”

“Op de dag van de wedstrijd maaien we twee keer. Bij een topmatch zelfs drie keer.”

Eddy blaast op het A-veld van KRC Genk gras weg met een accubladblazer

Een buitengewone dag

Complimenten van Kompany

“Een dag die ik nooit zal vergeten? We speelden thuis tegen Anderlecht en het had de hele dag gesneeuwd. Ook de verwarming onder het veld kon er niet tegenop. Met vier onderhouders en een hele bende vrijwilligers hebben we het voetbalveld volledig sneeuwvrij gemaakt en nadien gemaaid. Dat Kompany mijn grasmat toen in de pers ‘Engelandwaardig’ noemde, ga ik altijd onthouden. Juist omdat ik weet hoeveel waarde hij hecht aan de kwaliteit van een voetbalveld.”

Geen nee tegen PSG

“Ik zou Genk nooit inwisselen voor een andere Belgische ploeg. Maar als PSG me vandaag zou vragen om bij hen te komen werken, is dat een no-brainer. (lacht) Als dat niet je doel is, zit je niet op de juiste plaats. Je moet durven dromen, en vooral willen groeien. Toch zou ik even gelukkig zijn als ik hier binnen twintig jaar nog zit. Ik ben hier graag.” 

Eddy maait het voetbalveld van KRC Genk met een bosmaaier

Tips voor een voetbalveldwaardig gazon

“Hoe mijn gazon er thuis uitziet? Even groen, maar niet zo mooi als het gras hier. Ik heb twee Golden Retrievers, en die graven. (lacht) Maar als ik dan toch enkele tips meegeef, zijn het deze.”

  1. Geef je gras voldoende water. Op regenwater kan je altijd rekenen, ook bij heel droog weer.
  2. Je gazon heeft voedingsstoffen nodig. Eén keer per jaar bemesten is te weinig. Reken op drie- tot viermaal.
  3. Elk jaar verticuteren en bijzaaien. Zo voorkom je kale, dorre plekken in je grasperk.
  4. Maai voldoende. Hoe vaker je het gras maait, hoe beter de kwaliteit. Elke keer wordt het sterker en dikker. En bij sterk gras vermindert de kans op onkruid.
  5. Mulchen is dan wel ondenkbaar op een voetbalveld, maar aan te raden bij je thuis. Gras bestaat voor 90% uit water, en telkens je het mulcht, geef je je gazon extra voeding.

Zo doe jij het zelf

Sterk werk verzet je met sterk materiaal, net zoals Eddy.

Ontdek de andere buitengewone verhalen