STIHL TIMBERSPORTS®: het beste van competitief houthakken

Houthakken als wedstrijdsport wordt al meer dan een eeuw uitgeoefend. Daarom wordt het vaak "de eerste extreemsport" genoemd. Bosbouwarbeiders begonnen al eind 19e eeuw met het organiseren van hak- en zaagwedstrijden. Hoewel de wortels van de sport in Australië en Nieuw-Zeeland liggen, verspreidde de sport zich van daaruit snel naar de VS en Canada. Na een geïmproviseerde beginfase ontstonden er een tiental competitieve disciplines, waarvan sommige nauw zijn gebaseerd op technieken voor het vellen en hakken van bomen. Voor elke discipline moeten de deelnemers hun gereedschappen goed kunnen hanteren en hout als materiaal goed kennen. Tegelijkertijd zijn veel kracht, uithoudingsvermogen en een verfijnde techniek nodig. Volgens de “Australian Axemen’s Association” vond in 1891 één van de eerste officiële wedstrijden plaats in deze disciplines.

Blijf op de hoogte dankzij de STIHL TIMBERSPORTS® Benelux nieuwsbrief!

Eerbetoon op een STIHL TIMBERSPORTS® evenement

Wat is STIHL TIMBERSPORTS®?

STIHL TIMBERSPORTS® is een internationale extreme sportserie in competitief houthakken, bestaande uit drie bijldisciplines (Underhand Chop, Standing Block Chop and Springboard) en drie zaagdisciplines (Stock Saw, Single Buck and Hot Saw). Het is makkelijk te zien waarom dit wordt beschouwd als de referentie van de sport: de evenementen trekken topsporters, veel toeschouwers en enorme media-aandacht. In 1985 creëerde STIHL USA samen met het sportkanaal ESPN de STIHL TIMBERSPORTS® Series in de VS. De Europese TIMBERSPORTS® Series is in 2020 20 jaar oud geworden. Er worden nu wedstrijden gehouden op vier continenten, die ongeveer 2.000 deelnemers uit meer dan 20 landen aantrekken. STIHL is hoofdsponsor en is vergezeld van verschillende sponsoringpartners zoals Liebherr, Ford en uhlsport.

De sporters concurreren in maximaal drie disciplines met de bijl en drie met de zaag tijdens de nationale en internationale houthakkerswedstrijden. Klassieke disciplines met de bijl omvatten Springboard, Underhand Chop en Standing Block Chop, terwijl rivalen tegen de klok zagen in Single Buck (handzaag), Stock Saw (standaard kettingzaag) en Hot Saw (afgestelde kettingzaag met maximaal 80 pk).

Meer informatie over evenementen en atleten die deelnemen aan de STIHL TIMBERSPORTS® Series vind je samen met een uitgebreide lijst met resultaten en records in onze database.

DE GESCHIEDENIS VAN STIHL TIMBERSPORTS®

Deelnemers zagen tijdens het WK Timbersports®.

Evenementen en datums

De internationale beste houthakkers treden tegen elkaar in het strijdperk in verschillende kampioenschappen, waaronder de World Trophy, het Individual en Team World Championship en het Rookie World Championship. Er vinden ook nationale competities plaats in de Benelux en veel andere landen.
Lees meer over evenementen en datums
De discipline Springboard op een TIMBERSPORTS® evenement

De 6 disciplines

Op STIHL TIMBERSPORTS® evenementen nemen atleten het in maximaal zes disciplines tegen elkaar op, afhankelijk van het wedstrijdformaat. Bij drie disciplines moeten ze een bijl gebruiken, bij de drie andere een zaag.
Meer informatie over de disciplines
De discipline Hot Saw op het TIMBERSPORTS® evenement

Competitie gereedschappen

De competitie gereedschappen bij STIHL TIMBERSPORTS® zijn voornamelijk op maat gemaakt met zagen en bijlen die alleen voor wedstrijden worden gebruikt. Enkel de Stock Saw discipline maakt gebruik van een standaard, ongewijzigde MS 661.
Lees meer over de competitie gereedschappen
Deelnemers en scheidsrechters

Atleten

TIMBERSPORTS® eist heel veel van de atleten. Alle rivalen hebben een reeks trainingskampen bijgewoond en hebben bewezen dat ze de vereiste disciplines veilig kunnen uitvoeren.
Meer informatie over de atleten
Deelnemers en scheidsrechters

Scheidsrechters en regels

STIHL TIMBERSPORTS® heeft wereldwijd een reglement dat geldt voor alle officiële wedstrijden in de serie. De scheidsrechters zien erop toe dat de regels en veiligheidseisen worden nageleefd en correct worden geïnterpreteerd.
Meer over de jury en de regels
Een man zaagt een blok op een TIMBERSPORTS® evenement

Wedstrijdhout

Om de best mogelijke snij- en zaagomstandigheden voor wedstrijden te garanderen, levert STIHL TIMBERSPORTS® hoogwaardig wedstrijdhout dat duurzaam geteeld en geoogst is.
lees meer over wedstrijdhout