“We willen dat bezoekers zich dit stukje geschiedenis blijven herinneren.”

Het buitengewone verhaal van Bernard en Jérémy, twee mannen die het groene erfgoed beschermen bij de Citadel van Namen

In Namen kan je niet om de citadel heen. Deze historische site vertelt meer dan 2.000 jaar geschiedenis en draagt de titel van “Uitzonderlijk Erfgoed”. Om de Citadel van Namen te onderhouden, rekent de stad op de sterke werkers van de Naamse vzw L’Atelier (afdeling Parken & Tuinen).  

Bernard en Jérémy poseren met een blabdlazer en veiligheidskledij in het groen rond de Citadel van Namen

Ontdek het buitengewone verhaal van Bernard (61) en Jérémy (28): hun leeftijd verschilt, maar hun passie voor de natuur is hetzelfde. 

Bernard en Jérémy, tuinmannen van vzw L'Atelier die de Citadel van Namen onderhouden

Gebruik van een bladblazer bij de Citadel van Namen

Een sociale werkplaats om het groen te onderhouden

De vzw L’Atelier is een sociale werkplaats waar mensen centraal staan. Hun doel? Personen met een beperking betaald werk geven in een lokale, duurzame en bloeiende omgeving. 

Zo ook Bernard en Jérémy. Zij gaan elke dag met hart en ziel aan de slag – in hun gele overall en gewapend met STIHL machines. Hun uitzonderlijke werk in het groen rond de Citadel van Namen blijft niet onopgemerkt, want Bernard en Jérémy krijgen vaak complimentjes over hoe verzorgd de site is.

Jérémy leunt tegen tegen een afsluiting van de Citadel van Namen met een bladblazer en veiligheidshandschoenen.

Jérémy: “Hier doen we van alles. We snoeien heggen, ruimen bladeren op en maaien het gazon. Op moeilijk bereikbare plekken gebruiken we daarvoor een bosmaaier. Maar wij verzamelen en sorteren ook het afval. Door het jaar zijn er tal van activiteiten in de citadel, en dan zorgen wij dat alles binnen en buiten kraaknet is. Het is fijn als bezoekers zeggen dat we ons werk goed doen. We willen dat ze zich dit stukje geschiedenis blijven herinneren.”

Bernard gebruikt een bladblazer bij bij de Citadel van Namen

Hun grootste uitdaging? Schuine grasvlaktes

Van tuinman tot herder

Soms krijgt het onderhoudsteam van de Citadel van Namen hulp uit onverwachte hoek: schapen die komen grazen op de schuine grasvlaktes. Bernard geeft toe dat het niet simpel is om die hellingen te onderhouden. 

Bernard: “Ik ben echt gemaakt om buiten te werken. Ondanks mijn leeftijd blijf ik mijn job bij de citadel vol passie uitvoeren. De grootste uitdaging voor mij? Dat zijn de hellende grasvlaktes, want die zijn steil en glad. We moeten ons goed vastbinden om daar ons werk te kunnen doen. Gelukkig zijn we goed opgeleid. We kennen de veiligheidsmaatregelen en hebben het juiste materiaal voor dit soort werk. En in ons team kunnen we allemaal op elkaar rekenen. Ja, zelfs op de schaapjes. (lacht)”

 “Soms komen er schapen grazen op de grashellingen van de citadel. Dat helpt ons.”

Advies van professionals

Bernard en Jérémy onderhouden de Citadel van Namen met bladblazers

Machines die jaren meegaan

Bernard: “Het is essentieel dat je alle veiligheidsregels kent als je in de tuin werkt. Voor professionele tuinmannen zoals wij is het goed om regelmatig opleidingen te volgen, want ons vak verandert razendsnel. Mijn tip: je gebruikt het best lichte machines met een goed harnas voor je rug. Je zal me later bedanken. (lacht)”

Jérémy: “Of je nu werkt met een heggenschaar, bladblazer of bosmaaier: regelmatig onderhoud is onmisbaar. Wij maken onze machines bijvoorbeeld na elk gebruik schoon, met een blazer — of eigenlijk een compressor – in onze werkplaats. Zo verwijderen we meteen de hardnekkigste vuilresten. Sommige machines zijn 20 jaar oud, en ze werken nog altijd prima! Het draait allemaal om een goed onderhoud.” 

Zo doe jij het zelf

Sterk werk verzet je met sterk materiaal, net zoals Jérémy en Bernard. 

Ontdek de andere buitengewone verhalen