Longlife luchtfiltersysteem van STIHL: betere werking en langere standtijd

Ons longlife luchtfiltersysteem houdt het lang uit en dekt beter af. Dat verlengt de filterstandtijd in vergelijking met vroegere filtersystemen.

Boomstam wordt verzaagd met STIHL benzinekettingzaag MS 241 C-M

STIHL luchtfilters: de basisfunctie

Motoren zuigen voortdurend lucht aan als ze actief zijn. Luchtfilters zorgen ervoor dat de verbranding in de motor zonder problemen verloopt en dat de motor zelf zo weinig mogelijk verslijt. Dat doen ze door storende partikels uit de omgevingslucht te filteren, zodat die niet in de kern van de motor terechtkomen. Betonstof, houten splinters of gelijkaardige externe partikels kunnen immers de motor beschadigen. Veel STIHL kettingzagen en alle STIHL doorslijpers beschikken daarom over een longlife luchtfiltersysteem.

Wat is een luchtfilter? 
Een luchtfilter is een filtersysteem dat voor de motoren ligt. Het filtert partikels uit de lucht die door de motor worden aangezogen en verhindert zo dat er partikels in de carburator en de motor binnendringen. Op die manier zorgen de luchtfilters ervoor dat de carburator optimaal werkt en de motor zo weinig mogelijk onderhevig is aan slijtage. De levensduur wordt zo een stuk langer.

Close-up van het STIHL longlife luchtfiltersysteem

Luchtfilter van STIHL: langere filterstandtijd voor kettingzagen

De meeste STIHL kettingzagen bevatten het innovatieve longlife luchtfiltersysteem met voorafscheiding dat de filterelementen sterk ontlast. En dat werkt zo:

 • Tijdens de eerste stap wordt de aangezogen lucht in rotatie omgezet. Daardoor worden de grotere en zwaardere meegevoerde partikels naar buiten weggeslingerd. De voorgereinigde lucht wordt via het voorafscheidingskanaal naar het luchtfilter in je STIHL motormachine geleid.
 • Daarna wordt de aangezogen lucht door het grote luchtfilter geleid. Bij veel machines kan het luchtfiltermateriaal aangepast worden aan de weersomstandigheden: bijvoorbeeld een polyamidefilter tijdens winterse sneeuwomstandigheden of onze innovatieve HD2-luchtfilter uit filtermateriaal in polyethyleen. De STIHL HD2-filter bevat poriën die tot 70% kleiner zijn dan vlies- en polyamidefilters en filtert daardoor zelf het fijnste stof uit de aangezogen lucht. Hij is bovendien olie- en waterafstotend. De afdichting van de HD2-luchtfilter verhindert dat de lucht ongefilterd binnendringt en verlengt daardoor de levensduur van de motor. De gereinigde aangezogen lucht wordt dan door de carburator of de STIHL-injectie naar de motor geleid. HD2-filters kunnen probleemloos meerdere keren gereinigd worden met STIHL Varioclean en water. Daarvoor besproei je de gedemonteerde filter met STIHL Varioclean, je laat het even inwerken, wast het dan af en laat het  drogen.

De tip voor professionele gebruikers van STIHL: je kan een gewone filter vervangen door de HD2-luchtfilter. Die bestaat in drie varianten voor verschillende kettingzaagmodellen.

Doorslijper met luchtfilter van STIHL: cycloonvoorafscheiding

STIHL doorslijpers beschikken over een longlife luchtfiltersysteem met cycloonscheider, papierfilter en fijnstoffilter. Door de innovatieve cyclonen valt het dagelijkse filterreiniging weg en wordt de filterstandtijd duidelijk verlengd. In detail werkt dit luchtfiltersysteem als volgt:

 • Tijdens de eerste stap wordt circa 80% van de stofpartikels die in de aangezogen lucht zitten, afgescheiden door de cycloonscheider. In tegenstelling tot vroegere systemen worden ze niet in het luchtfilter verzameld, maar worden ze samen met de koellucht weer naar de omgeving geleid.
 • In de tweede stap haalt de papieren filter de partikels die door de cycloon heen gegaan zijn uit de lucht. Deze efficiënte scheiding garandeert een lange standtijd.
 • Na de papieren filter vangt de fijnstoffilter ook de kleinste stofpartikels snel en volledig op.
Op een werf wordt een stalen balk doorgeslepen met de STIHL doorslijpmachine MS 500i.

STIHL longlife luchtfilters: jouw voordelen

Longlife luchtfiltersystemen hebben veel voordelen. De belangrijkste worden hieronder opgesomd.

 • Voorreiniging: de voorafscheiding ontlast alle volgende filterelementen.
 • Betere filterwerking: de ruime luchtfilter wordt duidelijk ontlast.
 • Lange filterstandtijden: de intervallen voor het filteronderhoud, dus het reinigen en vervangen van de filter, zijn een stuk langer. De intervallen verschillen afhankelijk van het filtermateriaal.
 • Onderhouds- en gebruikersvriendelijk: STIHL longlife luchtfiltersystemen hebben geen speciaal onderhoud nodig.
 • Eenvoudig onderhoud: het is niet moeilijk om de luchtfilter van een kettingzaag te reinigen. Je kan de procedure in de gebruikshandleiding van je machine nalezen.

Longlife luchtfiltersysteem van STIHL samengevat:

 • Luchtfilters filteren storende partikels uit de lucht die door de motor worden aangezogen.
 • STIHL heeft verschillende innovatieve luchtfilters die voor elke toepassing geoptimaliseerd zijn. Je STIHL dealer geeft je graag advies.
 • Dankzij de luchtfilters van STIHL heeft de motor een langere levensduur en wordt een voortijdige slijtage aan de zuiger en de cilinder en een vervuiling van het mengsel vermeden.