Zo vervang je de maaidraad van je bosmaaier

Wil je de maaidraad van je bosmaaier vervangen? Wij laten zien waar je op moet letten.

Persoon wikkelt maaidraad op een STIHL accubosmaaier FSA 57

Overzicht: STIHL maaidraad vervangen

  • Verschillende maaikoppen, maaidraden en draadspoelen van STIHL zijn geschikt voor diverse toepassingen
  • Leg maaidraden 24 uur in water voordat je ze opwikkelt en gebruikt

  • Om de trimdraad te vervangen, maak je de maaikop open of steek je hem er gewoon in dankzij de comfortfunctie

  • Wikkel de maaidraad op door hem te draaien

  • Je kan ook een voorgevulde spoel gebruiken

Maaidraad bosmaaier vervangen: de drie mogelijkheden bij maaikoppen van STIHL

Of het nu gaat om slijtage of om het ombouwen van je bosmaaier of grastrimmer naar een nieuwe vereiste – er komt een moment waarop je de trimdraad moet vervangen. In principe zijn er drie verschillende methoden hoe je de maaidraad op een STIHL maaikop kan wikkelen.

Standaard maaikoppen: verwijder eerst de maaikop van de bosmaaier en maak hem daarna open. Dan kan je de maaidraad op de nu vrijliggende spoel wikkelen. Pijlen geven aan hoe je de trimdraad in de juiste richting opwikkelt. Als je dat niet zelf wil doen, helpt een STIHL dealer bij jou in de buurt je graag verder.

Comfort-maaikoppen: met deze maaikoppen wikkel je de maaidraad comfortabel van buiten op. Steek daarvoor gewoon de gewenste lengte van de maaidraad in de maaikop. Vervolgens wikkel je de trimdraad om de draadspoel door aan het onderste uiteinde van de maaikop te draaien. Zo wordt de maaidraad opgerold zonder dat je de maaikop eerst uit elkaar hoeft te halen. Het enige waarop je hierbij moet letten: de maaidraad moet aan beide kanten even lang uit de maaikop steken voordat je met het opwikkelen begint. Maaikoppen met deze comfortfunctie herken je overigens aan de letter 'C' in de modelnaam.

Een derde variant is geschikt voor zowel standaard als comfort-maaikoppen: maak de maaikop open en zet er een vooraf gevulde spoel in.

Maaidraad opwikkelen: de handleiding als video

De juiste maaidraad voor elke uitdaging

Wil jij je trimmerdraad vervangen en vraag je je af welke draad je het beste voor je bosmaaier van STIHL kan gebruiken en opwikkelen? In de regel geldt: hoe hoger en dichter het gras, des te dikker de draad moet zijn. Voor een betere herkenbaarheid en oriëntatie hebben STIHL trimdraden verschillende kleuren die elk voor een bepaalde diameter staan. Zo hebben rode maaidraden bijvoorbeeld altijd een diameter van 2,7 millimeter. Welke maaidraad je het beste kan opwikkelen voor je komende werkzaamheden en aan welke kleur je die kan herkennen, vind je in de volgende gids:

Kort samengevat: TrimCut  en SuperCut maaikoppen zijn bijzonder geschikt voor professionele gebruikers, terwijl AutoCut maaikoppen geschikt zijn om zowel in privé als in professionele omgevingen te gebruiken, waardoor het de perfecte allrounder is. Elk type kop is geschikt voor verschillende taken en vereist een verschillende aanpak wanneer de maaidraad moet worden bijgevuld of volledig moet worden vervangen. Je maaikop wordt meegeleverd met een spoel met draad die je beetje bij beetje kan afrollen voor verschillende maaitaken, maar de draad gaat niet eeuwig mee. Om deze te vervangen, kan je een nieuwe draadrol kopen en je huidige maaikop bijvullen.

STIHL-tip: Gebruik je liever voorgesneden maaidraden in plaats van de draad zelf af te rollen? STIHL DuroCut maaikoppen zijn gevuld met voorgesneden stukken DuroCut-maaidraad met de perfecte afmetingen. DuroCut heeft een flexibele kern met een harde buitenlaag en tanden, zodat je met precisie kan werken in grotere, dichtere en eerder houtachtige vegetatie.

Niet alle koppen zijn compatibel met alle machines. Vraag je lokale dealer om advies als je niet zeker weet welke koppen geschikt zijn voor je grastrimmer.

Maaidraad voorbereiden voor het opwikkelen en correct opbergen

Tot slot nog een advies voor de correcte opslag en de optimale voorbereiding van je maaidraad: het is raadzaam om de trimdraad vóór gebruik 24 uur in water te leggen.

Kunststof bak met afgewikkelde maaidraad, daarnaast een in water gelegde maaidraad in een afgesloten weckglas

Maaidraden verliezen na verloop van tijd vocht en daardoor elasticiteit. Door ze in water te leggen, krijgen ze beide terug en slijten ze niet zo sterk.

Je hoeft de draad daarvoor trouwens niet af te wikkelen: je kan de spoel met de opgerolde trimdraad direct in het water leggen.

Op die manier hoef je je ook geen zorgen meer te maken over de opslag van je draad: je kan hem tot het volgende gebruik gewoon in je grastrimmer laten zitten.