De innovatieve STIHL 4-MIX®-motor

De STIHL 4-MIX®-motor: grote kracht en een laag gewicht, vernieuwend brandstofgebruik, eenvoudig in gebruik, de voordelen van 2-takt- en 4-takt-motoren.

Hellend terrein voor een huis wordt met de STIHL benzinekantenmaaier FS 131 met 4-MIX®-motor gemaaid

De STIHL 4-MIX®-motor: de viertaktmotor met veel voordelen

De 4-MIX®-motor van STIHL werd zo ontwikkeld dat alle aspecten van bediening en functionaliteit de gebruiker zo goed mogelijk ondersteunen. In tegenstelling tot andere viertaktmotoren wordt de STIHL 4-MIX®-motor gevuld met het gewone benzine-oliemengsel (verhouding 1:50, bijvoorbeeld STIHL MotoMix). Daardoor kan je deze motor overal inzetten zonder in te boeten op het versnellingsaspect. De 4-MIX®-motor van STIHL bereikt zijn hoogste draaimoment met een naar vergelijking laag brandstofverbruik. Hierdoor stoot hij weinig schadelijke stoffen uit. De compacte constructie van de 4-MIX®-motor van STIHL zorgt voor een voordelig gewicht-vermogen en een trillingsarme werking. Bovendien overtuigt hij met zijn aangename geluid.

De STIHL 4-MIX®-motor: de werking in detail

De 4-MIX®-motor van STIHL werkt, zoals de naam het al doet vermoeden, in vier cycli: aanzuigen, verdichten, werken, uitstoten. In detail ziet dat er dan zo uit:

Eenvoudige start

Om de start van de STIHL 4-MIX®-motor te vereenvoudigen heeft elke motor een ingebouwd, automatisch decompressiesysteem. En dat werkt zo: bij de start van de 4-MIX®-motor wordt een klep in de motor een beetje geopend door de centrifugale kracht. Een deel van de compressiedruk kan door deze kleine opening ontsnappen. Zo wordt de kracht die je nodig hebt om de motor te starten effectief gereduceerd. Zodra het startertoerental door de eerste werkcycli wordt overschreden, wordt de automatische decompressie-inrichting automatisch gedeactiveerd en de 4-MIX®-motor blijft met de volle compressie efficiënt en krachtig werken.

Vrouw met gezichts- en gehoorbescherming verwijdert bladeren met de STIHL combimotor KM 131 R met bladblazeropzetstuk.

De bijzondere constructie van de 4-MIX®-motor: laag gewicht, groot effect.

De STIHL 4-MIX®-motor is een lichtgewicht. Dankzij het tanken met benzine-oliemengsel zijn de delen die noodzakelijk zijn bij oorspronkelijke viertaktmotoren, zoals oliepomp, oliefilter en oliebak, overbodig. Dat maakt de motor niet alleen lichter, maar ook praktisch: oliecontroles, oliewissels en de afvoer van gebruikte olie horen nu immers tot het verleden.

STIHL 4-MIX®-motor of 2-MIX-motor?

De toppers onder onze motorsystemen zijn allebei innovatief, sterk en bijzonder efficiënt. Wij hebben de belangrijkste basisgegevens van de systemen in onderstaande tabel verzameld.

STIHL 2-MIX-motor STIHL 4-MIX®-motor
Efficiënt brandstofgebruik Optimale omzetting van het beschikbare vermogen
Lagere bedrijfskosten Plaatsonafhankelijk gebruik
Krachtige aandrijvingswaarden Bijzonder hoog draaimoment
Compacte bouwwijze Lage belasting van schadelijke stoffen

De STIHL 4-Mix®-motor samengevat:

  • Reductie van schadelijke stoffen: voldoet aan de strenge Europese richtlijn voor uitstoot van uitlaatgassen niveau V door de residu-arme verbranding van de brandstof.
  • Geen olie-onderhoud: eenvoudig onderhoud, omdat het gewone brandstofmengsel hiervoor wordt gebruikt.
  • Lichtgewicht: het smeren met het brandstofmengsel gebeurt bij het tanken, daardoor zijn er geen onderdelen die noodzakelijk zijn bij oorspronkelijke viertaktmotoren, zoals oliepomp, oliefilter en oliebak aanwezig.
  • Lagere geluidspiek: aangenaam klankbeeld, ook bij hoge vermogens.
  • Trekkracht en hoog draaimoment: de grote compressie resulteert in sterke prestaties.

Wat is de STIHL 4-MIX®-motor? 
De 4-MIX®-motor van STIHL is een viertaktmotor, die dankzij het tanken met het olie-benzinemengsel geen onderdelen voor een oliecircuit nodig heeft. Daardoor kan hij ondanks zijn compacte constructie evenveel kracht geven.