Een gazon aanleggen: gezond gras eenvoudig en duurzaam laten groeien

Een correct aangelegd gazon is de basis voor mooi en fris groen in je tuin. Leer met onze handleiding hoe je op de juiste wijze een gazon aanlegt.

Een gezond, groen gazon aanleggen

Keuze van het passende gazon en het juiste grasmengsel voor je tuin

De keuze van het soort gazon hangt sterk af van hoe je je gazon gebruikt en hoe de ligging is. Er is keuze tussen robuuste gazonsoorten en delicate gazons die meer onderhoud vergen. De klassieke gazonsoorten zijn:

 • sport- en speelgazon
 • siergazon
 • schaduwgazon
 • gazon voor hitte en droogte

Sport- en speelgazon

Een sport- en speelgazon is ideaal om je uit te leven, te spelen en te zonnebaden. Het is robuust en heeft een stevige grasnerf. Heeft je hond erop gestoeid of is je kind uitgegleden bij het voetballen? De sporen groeien snel weer dicht. Deze gazonsoort is dus perfect voor een gezinstuin.

Groot grondstuk met groen sport- en speelgazon en een boomhut

Siergazon

Een siergazon heeft zeer fijn, diepgroen gras en een dichte, uniforme grasnerf. Dergelijk gazon kan je zeer kort maaien, waardoor de populaire look van een golfgazon krijgt. Anderzijds is een siergazon zeer gevoelig en dus niet geschikt om op te spelen. Dit gazon vraagt veel onderhoud, maar het sappige groen tussen de tuinpaden is een lust voor het oog.

STIHL iMOW® RMI 632 robotmaaier met mulchfunctie op groen gazon

Schaduwgazon

De naam van dit soort gazon kan misleidend zijn: ook schaduwgazons hebben zonlicht nodig, want geen enkel gazon groeit helemaal zonder zon. Toch heeft een schaduwgazon genoeg aan 3 tot 4 uur zonlicht per dag om te gedijen. Het is uitstekend geschikt voor halfschaduw, bijvoorbeeld onder grote bomen. Op deze gazons mag je gerust lopen, maar je moet ze goed vochtig houden en verzorgen. Maai een schaduwgazon niet te kort: de grassprieten moeten 6 tot 8 centimeter lang blijven.

Grondstuk met bomen en een witte tuinbank op een schaduwgazon vóór een huis

Gazon voor hitte en droogte

Hoe warmer de zomer, hoe meer zorg een gazon vraagt. Het kan ook anders: een gazon voor hitte en droogte heeft lange wortels die het nodige water uit diepere bodemlagen opzuigen. Daardoor is het relatief ongevoelig voor hitteperiodes. Zorg er bij deze hittebestendige gazonvariëteiten voor dat je het eerste jaar normaal en regelmatig water geeft, zodat de wortels diep genoeg kunnen groeien. Zo bereikt het gazon in zijn tweede jaar zijn volle capaciteit. Een gazon voor droge bodems verschilt van de klassieke gazonsoorten doordat de grassen breedbladig zijn. Als je wilt nazaaien, doe je dat het best met hetzelfde grasmengsel opdat de grasnerf dezelfde kleur behoudt.

Gazonsproeier besproeit een gazon in de zomer

Welke tijd van het jaar is ideaal om een nieuw gazon aan te leggen?

De beste tijd om een nieuw gazon te zaaien is het voorjaar tussen april en mei. De groeiperiode wordt dan niet onderbroken door vriestemperaturen. Tijdens de zomer en de herfst kan het gazon zich dan goed en gezond ontwikkelen. Het zal beter bestand zijn tegen vorst, vocht en onkruid dan een gazon dat je in de herfst aanlegt. Ook tussen augustus en oktober kan je een nieuw gazon aanleggen.

Een gazon aanleggen: stap voor stap uitgelegd

Je hebt niet veel vakkennis nodig om zelf gras aan te leggen, maar de nieuwe beplanting vereist veel geduld. Het kan namelijk een tijdje duren tot de grassprieten tevoorschijn komen.

Benodigde gereedschappen en materialen

Gereedschappen zoals een gazonwals en een verticuteermachine hoef je niet per se aan te kopen: vaak kan je ze voordelig huren in de plaatselijke doe-het-zelf-zaak of ook bij je STIHL dealer.

 • Grote en kleine hark, het liefst van hout
 • Spade
 • Schop
 • Kruiwagen of mand (voor het verzamelen van grotere stenen)
 • Prikrol (gazonverluchter) of rasterwals
 • Strooiwagen
 • Tuinslang met sproeikop
 • Gazonzaad (ongeveer 15 tot 20 gram per vierkante meter) of graszoden
 • Meststof
 • Tuinfrees

Hoelang duurt het voor een gazon begint te kiemen?

De kiemtijd van een nieuw gazon is afhankelijk van factoren zoals het weer, de bodemtemperatuur, het graszaad en de bewatering. Als alle omstandigheden goed zijn, duurt het tussen 7 en 20 dagen tot het gras kiemt. Een constante temperatuur, veel zon en water hebben een positieve invloed op de kiemtijd.

Vrouw ontspant zich op een tuinschommel naast een STIHL accu-grasmaaier RMA 339 op een gazon

Een grasmaaier op benzine, elektriciteit of met accu: kies de juiste machine

De keuze van de geschikte grasmaaier is de eerste stap op weg naar een verzorgd gazon. Welk van onze modellen je ook kiest, je krijgt altijd hoogwaardige kwaliteit, een doordachte uitrusting en een mooi design.

Opmerking: voor de eerste maaibeurt is het belangrijk dat de messen van je grasmaaier pas geslepen zijn. Zo worden de tere grasplantjes niet afgescheurd, maar afgesneden.

Graszoden in plaats van gezaaid gras, een goed alternatief?

Het is niet moeilijk om zelf een klassiek gazon te zaaien, maar het vergt veel geduld. Een kant-en-klaar gazon met uitrolbare graszoden is vaak verleidelijker. Vind je het belangrijk dat je snel een volledig belastbaar gazon hebt? Dan zijn graszoden een uitkomst. In alle andere opzichten blijft zaaien voordeliger.

Voordelen van graszoden Nadelen van graszoden

Graszoden worden uitgerold en gewalst. Daarna kan je het gazon onmiddellijk betreden. In vergelijking met een gezaaid gazon kan je het veel vlugger belasten.

Bij grotere oppervlakken is het veel moeizamer om graszoden  te leggen dan om het gazon te zaaien.
Het gras in een kant-en-klaar gazon groeit dicht opeen en is daardoor minder vatbaar voor onkruid.
Graszoden zijn veel duurder dan een zelf aangelegd gazon.
Graszoden leggen is technisch niet moeilijk.

De graszoden moeten op een bepaald tijdstip geleverd en onmiddellijk uitgerold worden, anders kan het gras rotten en verkleuren.

Samenvatting: een gazon aanleggen

 • Kies een geschikt gazontype voor jouw tuin.
 • Maak de bodem los en laat hem een week rusten.
 • Verspreid het zaad gelijkmatig en wals het in de grond.
 • Houd de bodem voortdurend vochtig.
 • Maai alleen met pas geslepen of nieuwe messen.
 • Als het snel moet gaan, kan je als alternatief graszoden leggen.