“Het is écht een voorrecht om in zo’n prachtige tuin te mogen werken.”

Het buitengewone verhaal van Karijn, Maarten, Bart en Jeroen die Plantentuin Meise elke dag magisch houden

Plantentuin Meise is een domein van 92 hectare met meer dan 18.000 plantensoorten. Er zijn heel wat handen nodig om dat allemaal te onderhouden. Gelukkig kan de Plantentuin rekenen op een straffe ploeg tuiniers die het domein elke dag magisch houdt. 

Onderhoud in Plantentuin Meise
Onderhoud van de Plantentuin in Meise met een bosmaaier

Karijn, Maarten, Bart en Jeroen, tuiniers van Plantentuin Meise

Een openbaring

Je vindt Karijn, Maarten, Bart en Jeroen elke dag tussen het groen – buiten of in een van de serres. Daar zijn ze altijd druk in de weer om de Plantentuin piekfijn te onderhouden. Bij elk van hen spat de liefde voor de job ervanaf. Hoofdtuinier Bart heeft altijd een grote passie voor groen gehad.

Bart: “Ik werkte eerst in de privé en dan als zelfstandige, maar kwam uiteindelijk toch in de Plantentuin terecht. En dat heeft alles veranderd. Ik kom met ongelofelijke goesting en overgave werken. Het is een echte openbaring om hier elke dag te mógen zijn en met een team van superstraffe tuiniers te kunnen bouwen aan iets groots.”

hr

Een hart voor groen

Een biodiversere Plantentuin

Karijn: “Het liefst laat ik de natuur gewoon zijn gang gaan, zonder veel in te grijpen. Het leert je vooral om te observeren en beter te begrijpen wat planten doen. We proberen op het volledige domein de ecosystemen zo weinig mogelijk te verstoren. Onkruid – ik noem het liever wildkruid – zoals paardenbloemen zijn de planten waar de meeste bestuivers naartoe trekken. Wij gaan het dus niet actief bestrijden, maar kiezen zelf welke planten we weghalen en welke we laten staan. Door selectiever te werk te gaan, creëer je een bijzonder biodiverse omgeving.”  

Shhht, hier werkt men met STIHL

Jeroen: “We zijn twee jaar geleden volledig overgeschakeld op de accuproducten van STIHL. Ik vind ze heel aangenaam om mee te werken. Ze zijn beter voor m’n rug en voor het milieu. Én ze zijn ook stiller, zodat bezoekers kunnen genieten van de rust.”

“Wij gebruiken geen pesticides. Dat geeft ons misschien meer werk, maar we willen een voorbeeld stellen.”

Onderhoud van de serres in de Plantentuin van Meise

Een buitengewone dag

Thuiskomen

Maarten: “Het is écht een voorrecht om in zo’n prachtige tuin te mogen werken. Als je ’s morgens door het nog lege domein fietst en de zon door de bomen piept, er eekhoorntjes voor je lopen, een buizerd boven je hoofd zweeft, en je een wilde ree ziet lopen, en je werkdag dan eigenlijk nog moeten beginnen … Ja, op die momenten voel je toch wel écht dat je op een idyllische plek werkt. Ik heb hier altijd meteen het gevoel dat ik thuis ben, en niet op mijn werk.”

Hagen snoeien in de Plantentuin van Meise

Tips voor onkruidbestrijding zonder pesticides

Jeroen: “Een van onze grootste uitdagingen is onkruidbestrijding, want dat doen we zonder pesticides. Dat geeft ons misschien meer werk, maar we willen bij Plantentuin Meise een voorbeeld stellen. We gaan als volgt aan de slag: 

  1. Eerst bosmaaien! Zo krijgt het onkruid geen zaadjes, en vermijden we dat het zich verspreidt.
  2. Daarna volgt het manuele werk. Een onkruidsteker is hier je beste vriend.
  3. Bedek de bodem tot slot met mulch, compost, bladeren of gehakseld hout zodat de bodem niet openligt. Zo geef je extra voeding aan de planten. Een lossere bodem is ook beter voor de wortelgroei.”

Zo doe jij het zelf

Sterk werk verzet je met sterk materiaal, net zoals Karijn, Maarten, Bart en Jeroen.

Ontdek de andere buitengewone verhalen