Een grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier correct opbergen

Om een grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier jarenlang goed te laten werken is het belangrijk om hem niet alleen goed te onderhouden en te verzorgen, maar ook om hem correct op te bergen. Dat doe je zo!

FSA 56 accu grastrimmer hangend aan de muur, met ernaast accu heggenscharen HSA 56 en HLA 56 en accu grasmaaier RMA 339

Niet alleen na het dagelijkse werk, maar vooral tijdens de lange winterstop is het belangrijk om machines correct op te bergen. We hebben een paar tips om je grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier na een lange pauze zonder problemen weer te laten starten.

Benzinegrastrimmer, benzinekantenmaaier of benzinebosmaaier opbergen

De brandstoftank leegmaken 

Maak de machine voor het opbergen zorgvuldig schoon en maak de tank vervolgens helemaal leeg. Om de carburator leeg te maken laat je de maaier stationair draaien totdat de motor afslaat. Controleer de machine op vuil en zet ze op een afgeschermde plaats om ze te laten drogen. 

De bougie controleren

Verwijder de bougie. Als de bougie lichtbruine elektroden heeft, is ze in orde. Als de bougie er anders uitziet, moet ze gereinigd of vervangen worden.

Hoe herken ik een defecte bougie?

Meestal vertoont een defecte bougie korstvorming en aanslag op de elektroden. Als de elektroden een gelijkmatige lichtbruine kleur hebben en vrij zijn van witte of zwarte aanslag, is de bougie volledig functioneel.

Handleidingen van STIHL bosmaaiers

Download hier eenvoudig de handleiding van je STIHL bosmaaier.

Accugrastrimmer, accukantenmaaier of accubosmaaier opbergen

Een persoon knielt op de grond en verwijdert een accu uit de accukantenmaaier STIHL FSA 57.

ACCU VERWIJDEREN EN OPBERGEN 

Schakel de kantenmaaier of bosmaaier uit en verwijder de accu. Bewaar de accu met een oplaadniveau van twee groen brandende LED's en tussen - 10 en + 50 graden Celsius. Vermijd ook direct zonlicht en vocht. Meer informatie over de opslagtemperatuur van je toestel vind je in de gebruiksaanwijzing. Bewaar de accu gescheiden van de kantenmaaier en de oplader.

Person nimmt STIHL Akku AK 30 aus dem Ladegerät

LADER OPBERGEN

Trek de stekker van de oplader uit het stopcontact en verwijder de batterij indien nodig. Bevestig de aansluitkabel aan de oplader en bewaar hem op een droge plaats bij temperaturen tussen +5 en +40 graden Celsius. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor meer informatie over de opslagtemperatuur van je toestel.

Elektrische grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier opbergen

KANTENMAAIER REINIGEN

Koppel de stekker los en bevestig de kabel op de kantenmaaier. Maak het toestel grondig schoon, met bijzondere aandacht voor de aanzuigopening voor koellucht.

Algemene tips over machines opbergen

Of je nu een accu-, benzine- of elektrische machine hebt, de draadspoel en het metalen gereedschap van de bosmaaier berg je altijd op dezelfde manier op.

De maaidraden vochtig bewaren

Maaidraden hebben vocht nodig om langer elastisch te blijven. Verwijder de draadspoel van de maaikop en bewaar de maaidraad  in water, zodat hij na de winter meteen klaar is voor gebruik. Eventueel kan je het water af en toe verversen, maar dat is niet echt nodig. Je kan een droog bewaarde maaidraad ook weer soepel en buigzaam maken door hem één of twee dagen in een kom water te leggen.

Hetzelfde geldt voor de STIHL PolyCut kunststofmessen.

Man inspecteert metalen maaigereedschap van een bosmaaier

Het metalen maaigereedschap controleren

Verwijder het metalen maaigereedschap en maak het schoon. Controleer het ook op beschadiging en breng corrosiebescherming aan. Indien nodig kan je metalen maaigereedschappen door een gespecialiseerde dealer laten slijpen.

Accu bosmaaier FS 56 wordt hangend in de gereedschapsschuur opgeborgen

De STIHL bosmaaier ophangen

Berg de machine het best hangend op. Om ruimte te besparen kan je de stuurboom inklappen.

Samenvatting: bosmaaier opbergen

  • Lees de handleiding aandachtig door.
  • Benzinekantenmaaier of benzinebosmaaier: Maak de tank helemaal leeg, verwijder de bougie en controleer hem.
  • Accukantenmaaier of accubosmaaier: Verwijder de accu en berg deze apart op, koppel de lader los van de stroom en berg deze apart op.
  • Elektrische kantenmaaier: Haal de kabel uit het stopcontact en maak het apparaat grondig schoon.
  • Maak het metalen maaigereedschap schoon.
  • Bewaar de maaidraden van de bosmaaier vochtig.
  • Berg de STIHL bosmaaier het best hangend op.