Onderhoud van hogedrukreinigers

Wij laten je zien waar je bij het onderhoud van hogedrukreinigers op moet letten en hoe je je hogedrukreiniger winterklaar maakt.

Een vrouw onderhoudt de hogedrukreiniger STIHL RE 130 PLUS met een doek

Overzicht: Onderhoud van hogedrukreinigers

  • Voer het onderhoud van de hogedrukreiniger regelmatig na het gebruik uit.

  • Maak verstopte sproeikoppen schoon met de meegeleverde sproeiernaald.

  • Reinig en vervang de waterfilter indien nodig.

  • Laat de hogedrukreiniger volledig leeglopen om deze winterklaar te maken en op te bergen.

  • De opbergplaats moet vorstvrij zijn, idealiter in de kelder of in de garage.

Hogedrukreinigers: onderhoud en regelmatige verzorging

Voor een lange levensduur van de machine en een optimale duurzaamheid is het belangrijk om hogedrukreinigers correct te onderhouden. Hiervoor moet je voor en na elk gebruik maar enkele eenvoudige stappen uitvoeren. Zo ben je er zeker van dat je hogedrukreiniger altijd in topconditie is. Die klus is zo geklaard, want voor het regelmatige onderhoud controleer je eerst de hogedrukreiniger en maak je indien nodig afzonderlijke onderdelen schoon.

Iemand reinigt de watertoevoerzeef van de hogedrukreiniger STIHL RE 130 PLUS voor onderhoud

Watertoevoerzeef van de hogedrukreiniger schoonmaken

Controleer de watertoevoerzeef regelmatig op vuil. Draai hiervoor de sproeikop los van de wateraansluiting en trek de watertoevoerzeef eruit. Maak de zeef nu schoon onder stromend water en plaats deze terug. Draai daarna de sproeikop met de hand opnieuw stevig aan.

Maak de waterfilter indien nodig schoon.

We raden je aan om een waterfilter te gebruiken. Een waterfilter beschermt de pomp tegen vuil uit de watertoevoer en zorgt ervoor dat je hogedrukreiniger langer meegaat. 

Bij het onderhoud van hogedrukreinigers hoort ook het regelmatig schoonmaken van de waterfilter. Demonteer hiervoor de filter en maak deze schoon onder stromend water. De afdichtingen kun je vervolgens invetten met een armaturenvet, waarna je de waterfilter opnieuw in elkaar zet. 

Hogedrukreiniger winterklaar maken

Vóór de eerste vorst is het ideale moment om je hogedrukreiniger winterklaar te maken. Je moet je hogedrukreiniger zo snel mogelijk na het laatste gebruik in het najaar volledig laten leeglopen zodat vorst in de winter geen schade veroorzaakt. Ga als volgt te werk:

Als je de hogedrukreiniger meteen na gebruik wilt leegmaken, moet je de machine eerst uitschakelen, de stekker uit het stopcontact halen en de kraan dichtdraaien. Druk vervolgens het hogedrukpistool in terwijl de hogedrukreiniger is uitgeschakeld. De hogedrukreiniger kan dan leeglopen, zodat de nog aanwezige druk uit de hogedrukslang kan ontsnappen.

In de tweede stap maak je de tuinslang los van de hogedrukreiniger, en afhankelijk van het model ook de hogedrukslang. Sluit de machine daarna op het stroomnet aan en zet de machine voor ongeveer drie seconden aan.  Het resterende water loopt vervolgens uit de hogedrukslang. De pomp van de hogedrukreiniger loopt dan ook leeg.

Je hebt nu alle onderhoudstappen uitgevoerd en kan de hogedrukreiniger voor langere tijd opbergen.

Hogedrukreiniger STIHL RE 130 PLUS in een garage met andere machines en gereedschap

Hogedrukreiniger correct opbergen

Nadat de hogedrukreiniger correct leeggemaakt is, kan je deze opbergen voor de winter. Kies een vorstvrije locatie, idealiter in de kelder of in de garage.

Een vrouw behandelt de hogedrukreiniger STIHL RE 130 PLUS met antivriesmiddel voor het onderhoud

Hogedrukreiniger met antivriesmiddel beschermen

Als je je hogedrukreiniger niet vorstvrij kan opbergen, kan je deze in de winter beschermen met een antivriesmiddel op basis van glycol. Het antivriesmiddel voorkomt dat water in de hogedrukreiniger bevriest en de hogedrukreiniger daardoor wordt beschadigd.

Je voert deze stap het beste uit wanneer je je hogedrukreiniger onderhoudt: Koppel de spuitlans los van de hogedrukreiniger en sluit een zo kort mogelijke waterslang aan. Hoe korter de slang, hoe minder antivriesmiddel je nodig hebt. 

Meng het antivriesmiddel volgens de gebruiksaanwijzing en giet het in een schone container. Dompel nu de waterslang in deze container onder, druk de hendel van het spuitpistool in en hou deze ingedrukt. 

Zet de hogedrukreiniger aan en hou de hendel ingedrukt tot er een gelijkmatige straal uit het pistool komt. Hou het pistool in de container met antivriesmiddel. Nu kan je de hendel meerdere keren indrukken en weer loslaten.

Schakel de hogedrukreiniger weer uit en haal de stekker uit het stopcontact. Verwijder het spuitpistool en de waterslang en laat het resterende antivriesmiddel uit de slang teruglopen in de container met antivriesmiddel. Het antivriesmiddel kan je nu vakkundig bewaren of volgens de voorschriften afvoeren.

Controleer vóór het opbergen of de sproeikoppen, spuitlansen en de hogedrukslang in goede staat zijn. Zo ben je optimaal voorbereid voor de volgende klus. Controleer op vuil en maak vuile onderdelen schoon vóór het opbergen. Als je schade opmerkt, neem dan direct contact op met je STIHL dealer. Daar is je hogedrukreiniger in de beste handen voor zaken die verder gaan dan het regelmatige onderhoud van hogedrukreinigers.